یک نهاد پژوهشی امریکایی: پس از تسلط طالبان بر افغانستان، وضعیت امنیتی پاکستان وخیم شده است

اندیشکده امریکایی جیمز تاون می‌گوید با تسلط طالبان بر افغانستان، وضعیت امنیتی پاکستان به‌ویژه در ایالت‌های بلوچستان و خیبرپختونخوا بدتر شده است. این نهاد از افزایش ۷۳ درصدی ستیزه‌جویان و افزایش ۱۳۸ درصدی تلفات در دو سال اخیر در پاکستان خبر داد.

بنیاد جیمزتاون روز جمعه (۱۸ سنبله) با نشر مقاله پژوهشی از کیا بلوچ به بررسی آماری فعالیت‌های «تروریستی» در دو سال اخیر در پاکستان پرداخته است.

این بنیاد نوشت از زمان تسلط طالبان بر کابل، شورش جدایی‌‌طلبان بلوچ در ایالت بلوچستان در جنوب‌غربی پاکستان، شکل «خطرناک‌تری» به خود گرفته است.

این بنیاد می‌افزاید که خشونت جدایی‌طلبان به طور چشمگیری افزایش یافته و زنان نیز در بمب‌گذاری‌های انتحاری دخیل شده‌اند.

جیمز تاون افزایش تعداد بمب‌گذاران انتحاری زن را نگران‌کننده خوانده است.

بنیاد جیمز تاون یکی از اندیشکده‌های امریکایی است که در سال ۱۹۸۴ توسط ویلیام گیمر تاسیس شد و هم‌اکنون با بیش از ۵۰ کارشناس بین‌المللی به عنوان منبع مهم اطلاع‌رسانی و آموزش سیاست‌گذاری‌ها و اطلاعات استراتژیک در مورد آسیا و آوراسیا و تروریسم شناخته می‌شود.

این بنیاد می‌گوید مرکز ایالت بلوچستان، فرصت‌های زیادی برای طالبان، جنایتکاران، قاچاقچیان مواد مخدر و قاچاقیان انسان در طول جنگ تحت رهبری امریکا در افغانستان فراهم کرده بود.

افزون بر آن، بنیاد جیمز تاون در این مقاله خود به تغییر زاویه‌ دید پاکستان نسبت به طالبان نیز اشاره کرده است. این بنیاد می‌افزاید که پاکستان، در ابتدای تسلط طالبان بر افغانستان در ۲۴ اسد ۱۴۰۰، از این رویداد به عنوان یک «تحول مثبت برای محیط امنیتی پاکستان» تعبیر کرد.

به طور نمونه فیض حمید، رئیس سازمان اطلاعات ارتش پاکستان، در اوایل تسلط طالبان در جریان سفر خود به کابل با اظهارات پیروزمندانه به رسانه‌ها گفت: «نگران نباشید، همه چیز درست خواهد شد.»

اما با گذشت دو سال از تسلط طالبان بر افغانستان، برخلاف تصور مقامات پاکستان، وضعیت امنیتی در این کشور بدتر شده است.

پاکستان بار دیگر موجی از کشتار، بمب‌گذاری، حملات انتحاری و حملات هدفمند به پولیس، ارتش و مقامات دولتی را تجربه می‌کند.

ولایات جنوب‌غربی و شمالی پاکستان که با افغانستان هم‌مرز است، بارها در معرض حملات ویرانگر ستیزه‌جویان قرار گرفته‌اند. چنانچه به نقل از این بنیاد، سال ۲۰۲۲ را «یکی از خونین‌ترین سال‌ها» خوانده است. در این سال بیش از ۳۷۶ حمله تروریستی در پاکستان رخ داده است.

با این‌حال گروه‌های شبه‌نظامی عملیات خود را در سال ۲۰۲۳ نیز افزایش داده‌اند.

حمله مرگبار ستیزه‌جویان در ۳۰ جون امسال موجب کشته شدن ۱۰۱ افسر پاکستانی شد.

به صورت کل پس از تسلط طالبان بر کابل، پاکستان شاهد افزایش ۷۳ درصدی ستیزه‌جویان بوده است.

حملاتی که منجر به افزایش ۱۳۸ درصدی تعداد تلفات از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ شده و ایالت‌های بلوچستان و خیبرپختونخواه بیشترین آسیب را دیده‌اند.

با استناد به این مقاله پژوهشی بنیاد جیمزتاون، در نیمه اول امسال حداقل ۳۸۹ نفر بر اثر حملات تروریستی و انتحاری در پاکستان کشته و ۶۵۶ نفر دیگر مجروح شده‌اند.

افزایش فعالیت‌های گروه‌های شبه‌نظامی در پاکستان موجب شده تا تنش لفظی بین مقامات پاکستان و طالبان افزایش یابد. چنانچه چندی پیش خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، با تغییر موضع نخستین خود، در توییتی نوشت: «افغانستان نه به وظیفه همسایگی خود عمل می‌کند و نه به توافق دوحه پایبند است.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان در پاسخ نوشته بود: «طالبان توافق دوحه را با ایالات متحده امضا کردند، نه پاکستان.»

خواجه آصف و رئیس آی‌اس‌آی پس از افزایش حملات انتحاری در در پاکستان، در ۲۳ فبروری امسال از کابل دیدن کردند. آنان در این دیدار از طالبان خواستند تا پناه‌گاه‌های شبه‌نظامیان در خاک افغانستان را سرکوب کنند.