سفیر پیشین بریتانیا در افغانستان در گفتوگو با افغانستان اینترنشنال گفت که رژیم طالبان دوام نخواهد آورد، زیرا افغانها خود را در آیینه طالبان نمیبینند.
نیکلاس کی گفت که افغانستان شاهد یک تغییر پر سروصدای دیگر خواهد بود.
آقای کی روز دوشنبه (۲۰ سنبله) در گفتوگوی اختصاصی با افغانستان اینترنشنال به دلایلی اشاره کرد که آسیبپذیری، شکنندگی و منزوی بودن طالبان را نشان میدهد.
او گفت: «طالبان قبل از این که فکر کنند تا ابد در قدرت میمانند باید به تاریخ، مردم افغانستان و دیگر بازیگران منطقهای نگاه کنند.»
سفیر پیشین بریتانیا به تاریخ پنجاه سال اخیر افغانستان اشاره کرد که حداقل هفت رژیم مختلف را تجربه کرده است.
این مقام پیشین بریتانیایی میگوید که این شواهد تاریخی نشان میدهد که افغانستان شاهد یک تغییر پر سر و صدای دیگر خواهد بود.
آقای کی به انزوای سیاسی طالبان در جامعه جهانی، اختلافات درونی میان طالبان، روابط پر تنش با کشورهای همسایه بهویژه پاکستان، افت شدید کمکهای بینالمللی و نبود حکومت فراگیر اشاره کرد که به گفته او، خواب از چشمان طالبان ربوده است.
این مقام پیشین بریتانیایی میگوید که تاکنون هیچ کشوری طالبان را به رسمیت نشناخته و این گروه بهدلیل انزوای بینالمللی آسیبپذیر است.
او گفت که ضعفهای طالبان میتواند منجر به قیام و شورش در داخل افغانستان و ناپایداری این رژیم شود.
امریکا و طالبان
به باور نیکلاس کی، امریکا و شرکای آن کلید افغانستان را به دست طالبان داد. او گفت درصورتیکه امریکا و متحدینش به نیروهای امنیتی افغانستان کمک میکردند و اطلاعات را در اختیار آنان قرار میداند، طالبان هرگز پیروز نمیشدند.
با اینحال او مدعی است که طالبان را امریکا، بریتانیا و عربستان نساخته، اما بر مبنای شواهد و مستندات نظام سیاسی پاکستان از طالبان حمایت جدی کرده است.
این مقام سابق بریتانیایی در مورد خروج امریکا از افغانستان مدعی است که دیگر ایالات متحده برای ماندن در افغانستان تمایل سیاسی نداشت و خارج شد.
او گفت برخلاف ادعای طالبان، این گروه از منظر نظامی بر امریکا پیروز نشد بلکه پیروزی شان از نوع دیپلماتیک بود.
با اینحال، او از رقابتهای سیاسی در داخل نظام قبلی افغانستان، فساد و سیاستهای مبتنی بر منفعت شخصی نیز یاد کرد که موجب تضعیف دولت پیشین افغانستان و قدرتگیری طالبان شد.
آقای کی به انتخابات آتی امریکا و تاثیر آن بر آینده سیاسی افغانستان اشاره کرد و گفت در صورت پیروزی دونالد ترامپ، واشنگتن به طور بالقوه «سیاستهای خطرناکی» در قبال افغانستان خواهد داشت.
داعش و القاعده
نیکلاس کی میگوید که گرچه تهدید القاعده نسبت به سال ۲۰۰۱، کمتر شده، اما صفر نشده است. او با استناد به ارزیابیهای اخیر سازمان اطلاعاتی و استخباراتی امریکا گفت که القاعده دوباره در افغانستان برگشته است.
آقای کی میگوید که القاعده از حمایت معنوی و لجستیکی طالبان برخوردار است و نزدیکی این دو گروه در سالهای اخیر تغییر نکرده است.
اما به باور این مقام پیشین بریتانیایی، بیشتر از القاعده اکنون داعش خراسان تهدید محسوب میشود، زیرا پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان محیط مستعدی برای فعالیت داعش پدید آمده است.
آقای کی با اشاره به نفوذ داعش در مناطقی که حاکمیت طالبان در آنجا کمتر است، میگوید گرچه طالبان با داعش در تقابل است، اما داعش نشان داده مقاوم و توانا است.
روابط پرتنش با همسایگان
نیکلاس کی از روابط بغرنج طالبان با کشورهای همسایه نیز یاد کرد و گفت که «گرچه طالبان به طور جدی از سوی پاکستان حمایت میشد، اما در این اواخر روابط طالبان با پاکستان بسیار پرتنش شده و طالبان باید بدانند که این موضوع چقدر برای شان خطرناک است.»
او گفت که طالبان از ناحیه برخی همسایگان خود احساس نگرانی میکنند و از دیگر سو با گروههای تروریستی مستقر در پاکستان روابط نزدیک دارند.
کی اشاره کرد که «تاریخ نشان میدهد نقش کشورهای منطقه در تعیین سرنوشت افغانستان بسیار قوی است.»