کمیشنر حقوق بشر ملل متحد: در افغانستان کشتار، شکنجه و بازداشت خودسرانه ادامه دارد
کمیشنر حقوق بشر ملل متحد گفته که بهرغم اعلام عفو عمومی طالبان، قتلهای فراقانونی، شکنجه و بازداشتهای خودسرانه در افغانستان ادامه دارد. ولکر تورک افزود که ملل متحد نقض حقوق بشر علیه کارمندان و نظامیان حکومت پیشین را نیز مستندسازی کرده است.
کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه (۲۰ سنبله) در نشست شورای حقوق بشر این سازمان گفت که طالبان با تسلط دوباره خود فرایندی از نقض حقوق حقوق بشر را اعمال کرده که آزادیهای مردم و بهویژه زنان و دختران را هدف قرار میدهد.
او با اشاره به منع آموزش زنان و دختران، سطح سرکوب طالبان علیه آنها را «ظالمانه» توصیف کرد. به گفته آقای تورک، محدودیتهای فزاینده طالبان علیه آزادیها و حقوق بنیادی زنان و دختران، آنها را در چهار دیوار خانه محدود میکند.
کمیشنر عالی حقوق بشر ملل متحد افزود که سرکشی زنان و دختران از قوانین طالبان، منجر به بازداشت خودسرانه، آزار و اذیت و حتی خشونت فیزیکی میشود.
لغو مکانیسمها و نهادهای حقوق بشری
کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل در بخش دیگری از سخنانش گفت که دو سال حاکمیت طالبان، نهادها و قوانینی که از حقوق بشر حمایت میکردند، به گونه سازمان یافته رو به فرسایش گذاشتهاند.
به گفته او، تمام قوانینی که در گذشته در حمایت از نان در برابر خشونت و همچنین فضای مناسب برای کار رسانهای نافذ بودند، اکنون به حال تعلیق درآمدهاند.
آقای تورک اضافه کرد که طالبان مجازات بدنی و اعدام در ملاءعام را از سر گرفته و بازداشت، شکنجه و قتلهای خودسرانه ادامه دارد.
او گفت که حقوق متهمان در افغانستان تحت کنترول طالبان، به دلیل رعایت نشدن تضمینهای دادرسی و نبود سیستم عدالت کیفری، نقض میشود.
او گفت که طالبان نهادهایی را برای نظارت از زندانها و فرایند قضایی مامور کرده، اما تاکنون دیده نشده که این نهادها چگونه کار میکنند.
سرکوب رسانهها
کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل در بخش دیگری از سخنرانی خود در شورای حقوق بشر این سازمان به توضیح اقدامات سرکوبگرانه طالبان علیه رسانهها پرداخت.
ولکر تورک گفت که محدودیتهای طالبان علیه رسانهها نماینگر «حمله هدفمند» علیه آزادی بیان و عقیده است.
این مقام سازمان ملل گفت که روزنامهنگاران در افغانستان تحت کنترول طالبان از انتشار مطالبی که خلاف قرائت دینی طالبان است، منع میشوند.
او همچنین به منع پخش فیلمهای خارجی و پوشش صورت گردانندگان زن در تلویزیونها اشاره کرد.
به گفته آقای تورک، محدودیتهای طالبان باعث شده بسیاری از رسانهها از فعالیت دست بکشند. او گفت جامعه مدنی نیز با محدودیتهای مشابه روبهرو است و صدای آنها «تا حد زیادی خفه شده است.»
او افزود که طالبان بازداشتهای خودسرانه را به عنوان ابزاری برای خاموش کردن مخالفان خود و آزادی بیان استفاده میکنند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل پنجاهوچهارمین اجلاس خود را روز دوشنبه (۲۰ سنبله) آغاز کرد. بخش عمدهای از سخنرانیهای روز نخست این اجلاس درباره وضعیت افغانستان اختصاص یافت.