عفو بین‌الملل در سالگرد منع آموزش دختران:افغانستان در آستانه ویرانی برگشت‌ناپذیر قرار دارد

عفو بین‌الملل به مناسبت دومین سالگرد ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان، گفته که حقوق بشر در این کشور از هر جهتی در معرض «حمله» قرار گرفته است. این سازمان روز دوشنبه (۲۷ سنبله) در اعلامیه‌ای به همین مناسبت، خواستار پایان ممنوعیت آموزش دختران شد.

عفو بین‌الملل در اعلامیه خود افزوده که افغانستان با گذشت دو سال از آغاز ممنوعیت آموزش دختران، در آستانه «ویرانی غیرقابل بازگشت» قرار گرفته است.

عفو بین‌الملل افزوده که طالبان نه تنها وعده‌های خود در مورد حمایت از حقوق مردم افغانستان، بهویژه زنان را زیر پا گذاشته، بلکه «چرخه‌ای از خشونت را از سر گرفته و با مصونیت کامل دست به نقض حقوق بشر زده‌است.»

براساس اعلامیه این سازمان، در حال حاضر در افغانستان «حقوق بشر در هر جبهه‌ای در معرض حمله قرار گرفته است» و «باید متوقف شود».

عفو بین‌المللی افزوده است در حالی که «مردم افغانستان با شجاعت در برابر طوفان ایستاده‌اند»، باید در کنار آنها ایستاد و از حق آنها برای زندگی آزاد و با کرامت و برابری حمایت کرد و سخن گفت.

این سازمان در اعلامیه خود از طالبان خواسته است که همه حقوق زنان و دختران را تضمین کند، از جمله حق دسترسی آنها به آموزش در هر سن و سالی، و دروازه‌های مکاتب را به صورت فوری باز کند و اطمینان دهد که زنان به مراقبت‌های بهداشتی دسترسی دارند و به کار برمی‌گردند.

این سازمان همچنین تاکید کرده که طالبان باید حق آزادی بیان و آزادی اجتماعات را تضمین کند. این نهاد بین‌المللی حقوق بشری همچنین خواستار پایان آدم‌ربایی، بازداشت خودسرانه و لت‌وکوب خبرنگاران و معترضان زن شده است.

اعلامیه عفو بین‌الملل افزوده است که طالبان همه نهادهای کلیدی برای حمایت از حقوق بشر را به گونه نظام‌مند منحل کرده و آزادی بیان، آزادی اجتماعات، محاکمه عادلانه و دیگر حقوق بشری را تحت فشار قرار داده است.

براساس این اعلامیه، در دو سال اخیر حقوق اساسی دختران و زنان در افغانستان سلب شده و هزاران افغان به طور خودسرانه بازداشت، شکنجه، ناپدید و حتی کشته شده‌اند.

اعلامیه افزوده که در افغانستان تحت کنترول طالبان روزنامه‌نگاران، مدافعان حقوق بشر، هنرمندان، دانشگاهیان و اقلیت‌های مذهبی و قومی به طور ویژه در معرض خطر قرار دارند.

طالبان در پایان تعطیلات تابستانی در ماه سنبله سال ۱۴۰۰ از پسران و معلمان مرد خواست که به مکاتب بازگردند، اما درباره بازگشت دختران و معلمان زن سکوت کرد که به معنای اجازه ندادن به بازگشت آنها به مکاتب بود.

پس از آن طالبان از تصمیم خود برای ممنوعیت آموزش دختران دفاع کرد و رهبران این گروه گفتند که آموزش دختران «واجب نیست» و شرایط آموزش دختران هنوز فراهم نشده است.

مقام‌های طالبان برای کاهش اعتراضات گفته‌اند که ممنوعیت آموزش دختران تا «اطلاع ثانی» ادامه دارد، در حالی که هیچ محدودیت زمانی برای «اطلاع ثانی» در نظر گرفته نشده است.

با گذشت دو سال از ممنوعیت آموزش دختران، ممنوعیت اشتغال زنان و حذف آنها از همه عرصه‌های زندگی، درخواست‌های روزافزونی در سطح بین‌المللی برای به‌رسمیت شناختن «آپارتاید جنسی» در افغانستان تحت کنترول طالبان مطرح می‌شود.