مدیر نهاد ازبیکستانی: افغانستان سکوی پرش گروه‌های تروریستی شده است

یکشنبه ۱۴۰۲/۰۷/۰۲

مدیر مرکز پژوهشی «مانو» در ازبیکستان گفته است که ده‌ها گروه تروریستی در افغانستان در حال آماده شدن برای سرنگونی رژیم‌های سکولار آسیای مرکزی هستند.

به گفته بختیار ارگاشف، افغانستان سکوی پرشی برای گروه‌های گوناگون تروریستی شده است.

او در مصاحبه با خبرگزاری پادروبنای ازبیکستان افزود: «سازمان‌های مختلف افراطی و تروریستی در افغانستان احساس راحتی می‌کنند، از القاعده گرفته تا تشکیلات مسلح فزاینده قوی‌تر مانند داعش خراسان، گروه‌های تروریستی کتیبه امام ‌بخاری و کتیبه توحید و جهاد، که به تدریج از سوریه و عراق به افغانستان می‌روند.»

وزارت خارجه امریکا ماه مارچ سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که گروه کتیبه توحید و جهاد وابسته به شبکه القاعده است.

وزارت خارجه امریکا در توضیح فعالیت این گروه گفته بود که کتیبه توحید و جهاد در منطقه ادلب سوریه به همراه هیئت تحریرالشام فعالیت می‌کند و با دیگر گروه‌های تروریستی مانند کتیبه مام بخاری و گروه جهاد اسلامی همکاری دارد.

مدیر مرکز تحقیقاتی مانو در اوزبیکستان گفته که هدف این گروه‌های تروریستی در افغانستان نفوذ به آسیای میانه است.

او در این مصاحبه، که متن آن روز شنبه (یکم میزان) منتشر شد، گفت: «افغانستان مکانی است که در آن میکروب‌ افراط‌گرایی به طور بالقوه و خطرناک در حال رشد است و این برای همه قابل مشاهده است.»

ساخت کانال انتقال آب قوش‌تپه

بختیار ارگاشف در بخشی دیگر از سخنان خود در مورد ساخت کانال انتقال آب قوش‌تپه توسط طالبان گفت که افغانستان حق دارد مقدار مشخص آب از رودخانه آمو بگیرد، اما مشکل این است که طالبان بدون هیچگونه موافقت یا مذاکره با تاجیکستان، اوزبیکستان و ترکمنستان برای ساخت این کانال کار می‌کند.

طالبان ماه قوس ۱۴۰۱ از ساخت کانال قوش تپه در شمال افغانستان خبر داد. به گفته عبدالغنی برادر، معاون رئیس‌الوزرای طالبان این پروژه می‌تواند به زراعت افغانستان کمک کند.

شوکت میرضیایف، رئیس‌جمهور اوزبیکستان روز ۲۴ سنبله گذشته در پنجمین نشست مشورتی سران کشورهای آسیای میانه در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، هشدار داد که طالبان در حال ساخت کانال انتقال آب قوش‌تپه است که می‌تواند رژیم آب و تعادل را در آسیای میانه به طور اساسی تغییر دهد.

آقای میرضیایف گفت که در واقع یک مصرف‌کننده جدید ظاهر شده که «هیچ تعهدی با کشورهای ما ندارد.»

مدیر مرکز تحقیقاتی مانو گفته که قصد طالبان برای انتقال آب آمو بدون تائید کشورهای آسیای میانه، «کاملا گستاخانه» است.

او همچنین افزود: «افغانستان در شرایط فعلی، عامل جدی تنش برای کشورهای آسیای میانه در موضوعات مختلف است.»

منابع گروه طالبان هنوز درباره اظهارات تازه این پژوهشگر ازبیکستانی اظهار نظر علنی نکرده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

نمادهای عصر ما: چه گوارا
سپړنه
خبرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.