در نشست فرمت مسکو روی تشکیل حکومت فراگیر و رعایت حقوق بشر در افغانستان تاکید شد
نمایندگان ویژه شماری از کشورهای منطقه در نشست فرمت مسکو در خصوص مبارزه با تروریسم و تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان تاکید کردند. این نمایندگان با اشاره به نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان، از طالبان خواستند به نگرانیهای جامعه جهانی پاسخ دهد.
نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان در نشست فرمت مسکو گفت نگرانیهای جامعه جهانی در بخش حقوق بشر و حقوق زنان پاسخ داده نشده است.
آصف درانی گفت که دو سوم مردم افغانستان برای زنده ماندن به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند.
او افزود که جامعه جهانی طی دو سال گذشته در افغانستان هیچ دستآوردی نداشته است.
نشست فرمت مسکو درباره افغانستان روز جمعه (۷ میزان) در شهر کازان روسیه برگزار شد.
آقای درانی گفت: «صادقانه بگویم نباید مردم افغانستان را بهخاطر منافع خود به گروگان بگیریم. بیایید بپرسیم جامعه جهانی در دو سال گذشته برای مردم افغانستان چه کاری کرده است؟»
آقای درانی تصریح کرد که کشورهای منطقه باید رویکرد فعال و مثبت در افغانستان داشته باشند.
او افزود که پاکستان خواهان افزایش کمکهای بشردوستانه در افغانستان است و از جامعه جهانی خواست که از نیازها و مشکلات مردم افغانستان آگاه باشد. آصف درانی تاکید کرد که کمک به افغانستان فراتر از کمکهای انسان دوستانه در بخش توسعه نیز افزایش یابد.
او گفت که پاکستان از رویکرد کشورهای منطقه در قبال افغانستان حمایت میکند.
نمایندگان روسیه، هند، ایران، قزاقستان، قرغیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و اوزبیکستان در این نشست حضور یافتهاند.
حکومت فراگیر
نماینده چین در امور افغانستان در نشست فرمت مسکو در کازان تاکید کرد که کلید صلح در افغانستان، تامین حقوق زنان و تشکیل حکومت فراگیر در این کشور است.
یو شیائویونگ گفت همسایگان افغانستان برای بهبود وضعیت این کشور تلاش میکنند.
نماینده چین مقصر وضعیت فعلی افغانستان را امریکا دانست و در عین حال افزود بیجینگ تلاش کرده تا وضعیت اقتصادی مردم این کشور بهبود یابد.
او خطاب به کشورهای شرکتکننده بر همکاری کشورهای همسایه افغانستان برای بهبود وضعیت افغانستان تاکید کرد.
به گفته وی، مواد مخدر و تروریسم از جمله دیگر مشکلاتی است که باید برای آن گام های عملی برداشته شود. او تاکید کرد: طالبان «توانسته داعش خراسان و رهبری آن را نابود کند، ولی کافی نیست.»
یو شیائویونگ همچنین خواهان رفع تحریمهای علیه طالبان شد.
هیئتی از طالبان به ریاست امیرخان متقی، وزیر خارجه این گروه به عنوان «مهمان» در نشست فرمت مسکو شرکت کردهاند.
تاکید بر مبارزه با تروریسم و رعایت حقوق بشر
سفیر قزاقستان در روسیه در نشست فرمت مسکو گفت اگر طالبان میخواهد به رسمیت شناخته شود باید در زمینههای مبارزه با مواد مخدر، تروریسم و رعایت حقوق بشر و حقوق زنان که در توافقنامه دوحه تعهد کرده بود، پایبند باشد.
طلقت کالیف افزود قزاقستان در بخش اقتصادی و آموزشی آماده همکاری با افغانستان است. او گفت که قزاقستان نزدیک به یک میلیارد دالر با افغانستان تجارت دارد.
او در این نشست ابراز امیدواری کرد که نشست بعدی فرمت مسکو در آلماتی برگزار شود.
نماینده قزاقستان افزود که همه کمکها برای افغانستان زیر چطر سازمان ملل انجام شود.
تاکید بر آموزش دختران
طلعت مسدیکوف، نماینده قرقیزستان در امور افغانستان نیز در این نشست درباره آموزش و کار زنان افغان تاکید کرد و گفت «براساس شریعت اسلامی اگر میخواهید یک ملت تربیت کنید یک دختر تربیت کنید.»
او پروژه کاسا یک هزار را مهم خواند و گفت قرقیزستان آماده است روابط دوستانه با افغانستان داشته باشد.
نماینده قرقیزستان در امور افغانستان خطاب به جامعه جهانی گفت کمکهای بشردوستانه به افغانستان نباید سیاسی شود. او در ادامه تاکید کرد که مشکل افغانستان حل شود اما نه از طریق زور.
نگرانی از رشد گروههای تروریستی در افغانستان
شرف رحیمی، نماینده تاجیکستان در نشست فرمست مسکو گفت که گروههای تروریستی در افغانستان افزایش یافته و جوانان افغانستان تلاش دارند به گروههای تروریستی بپیوندند.
شرف رحیمی تاکید کرد این گروهها تسلیحات سبک و سنگین در اختیار دارند.
آقای رحیمی افزود که مشخص شد که این گروههای تروریستی از فروش مواد مخدر درآمد دارند.
او در ادامه تصریح کرد که وضعیت افغانستان بحرانی است و مردم گرفتار فقر شدید شدهاند. شرف رحیمی در ادامه گفت که رسیدگی به مشکلات جدی حقوق بشری و وضعیت بد اقتصادی و تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان خواست همه کشورهای همسایه است.
نماینده تاجیکستان افزود که این کشور با افغانستان ۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد و همه کشورهای کمککننده میتوانند از مرزهای تاجیکستان استفاده کنند.
پاوان کاپور، نماینده هند در این نشست گفت لشکر طیبه و گروه تروریستی داعش خراسان و افراطگرایی نگرانیهای هند و کشورهای همسایه است.
او افزود قاچاق و کشت مواد مخدر در افغانستان کاهش یافته است ولی نرخ مواد مخدر کم نشده است.
پاوان کاپور تاکید کرد هند کاملا متعهد است که با کشورهای همسایه برای تامین صلح و امنیت در افغانستان همکاری کند.
نماینده هند با بر شمردن کمکهای کشورش به افغانستان گفت که دهلی به ارزش سه میلیارد دالر در بیش از ۱۵ پروژه کمک کرده است.