موشکهای قدرتمند ضد کشتی یاخنوت چگونه بهدست حزبالله لبنان رسید؟
منابع آگاه از زرادخانه حزبالله لبنان گفتند که موشکهای قدرتمند ضد کشتی یاخنوت، متعلق به روسیه، بهدست این گروه افتاده است. به گفته منابع این موشکها به حزبالله این امکان را میدهد تا کشتیهای جنگی امریکا را در منطقه هدف قرار دهد.
به گفته منابع، این موشکها از جنگ سوریه به حزبالله رسیده است.
سید حسن نصرالله، رهبر حزبالله جمعه گذشته در نخستین اظهار نظر درباره جنگ اسرائیل و حماس به واشنگتن هشدار داد که گروهش برای کشتیهایی که به منطقه فرستاده، «چیزی در انبار» دارد.
اکنون دو منبع به رویترز گفتند که منظور سید حسن نصرالله (از چیزی در انبار) اشاره به موشکهای پیشرفته ضد تانک روسی یاخنوت است که ۳۰۰ کیلومتر برد دارد و بهدست این گروه افتاده است.
رسانهها و تحلیلگران پیشتر گفته بودند که روسیه این موشکها را چندین سال پیش برای حمایت از بشار اسد در برابر مخالفانش در اختیار ارتش سوریه قرار داده بود و حالا بهدست حزبالله افتاده است.
حزبالله اما داشتن این موشکها را تایید نکرده است.
امریکا اخیرا دو ناو هواپیمابر و چندین کشتی را برای جلوگیری از گسترش جنگ اسرائیل و حماس به منطقه فرستاد. هدف عمده اعزام این نیروها بازداری ایران و نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی از ورود به این جنگ است.
رهبر حزبالله روز جمعه در سخنرانی گفت که کشتیهای جنگی امریکا در مدیترانه «ما را نمیترسانند و نخواهند ترساند».
حسن نصرالله گفت: «ما برای مقابله با ناوگان دریایی که با آن ما را تهدید میکنید آماده شدهایم.»
یک منبع گفت که قابلیت موشکهای ضد کشتی حزبالله از سال ۲۰۰۶ بسیار توسعه یافته است. در جنگ ۲۰۰۶ حزبالله با اسرائیل این گروه برای اولینبار نشان داد که میتواند به کشتی جنگی اسرائیل در دریای مدیترانه ضربه بزند.
این منبع بدون اشاره به جزئیات گفت: «موشکهای یاخنوت موجود است و البته غیر از آن چیزهای دیگری نیز وجود دارد.»
او افزود که استفاده حزبالله از این موشکها علیه کشتیهای دشمن به معنی تبدیل شدن درگیری اسرائیل و حماس به یک جنگ بزرگ منطقهای است.
سه منبع فعلی و یک مقام سابق امریکایی گفتند که حزبالله مجموعهای چشمگیر از تسلیحات از جمله موشکهای ضد کشتی را ساخته است.
این مقام امریکایی بدون اشاره به موشکهای ضد کشتی یاخنوت گفت: «ما قابلیتهای (موشکی) آنها را جدی میگیریم.»
وزارت دفاع روسیه درباره این موضوع اظهار نظر نکرده است.
استقرار موشکهای یاخنوت در سوریه
حزبالله موضوع زرادخانه خود را مخفی نگهمیدارد. با این حال، سید حسن نصرالله در اظهارات نادر در سال ۲۰۲۱ توضیح داد که چگونه حزب او به موشکهای ضد تانک خورنت دست یافتهاند.
او به شبکه المیادین گفت که وزارت دفاع سوریه این موشکها را از روسیه خرید و بعدا حزبالله به شکل (حمایت) آن را برای دفاع از لبنان تحویل گرفت.
حزبالله به صورت گسترده از این موشکها در جنگ سال ۲۰۰۶ استفاده کرده بود.
مسکو در سال ۲۰۲۰ گفت که بر اساس توافق با دولت اسد، موشکهای ضد کشتی کروز از جمله نسخه یاخنوت را در اختیار دمشق قرار داده است.
اکنون طبق اظهارات منابع، این موشکهای قدرتمند ضد کشتی بهدست حزبالله، متحد حکومت بشار اسد افتاده و داشتن آن دست این گروه را در حمله به نیروهای دریایی امریکا در مدیترانه باز کرده است.
حزبالله هنوز رسما وارد جنگ با اسرائیل نشده است، هرچند درگیریهایی با نیروهای اسرائیلی داشته است.
در همان حال، گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق و سوریه به پایگاههای نیروهای امریکایی حمله کردهاند و شبهنظامیان حوثی در یمن که از حمایت ایران برخورداند، نیز با پهپاد و موشک به اسرائیل حمله کرده اند.
این حملات هنوز به مرحلهای نرسیدهاند که درگیری جاری بین اسرائیل و حماس را به یک جنگ منطقهای بزرگ تبدیل کند.
پیشتر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل به سید حسن نصرالله درباره «عواقب غیرقابل تصور» ورود این گروه به جنگ با اسرائیل هشدار داد.