یک نهاد بریتانیایی در گزارشی درباره خشونتها علیه زنان فعال افغان در فضای مجازی هشدار داد.
پروژه افغان ویتنس میگوید در دو سال گذشته پستهای توهینآمیز علیه زنان سه برابر شده است. به گفته این نهاد، این فضای سمی «فعالان سیاسی زن در افغانستان را وادار به سکوت کرده است.»
این نهاد روز دوشنبه گزارشی را در مورد خشونتهای مجازی علیه فعالان زن نشر کرد که در آن ۷۸ هزار پست به زبانهای فارسی و پشتو در شبکه اکس(توییتر سابق) درباره ۱۰۰ زن فعال افغان، بررسی شده است.
این سازمان میگوید که پس از به قدرت رسیدن طالبان خشونت آنلاین علیه زنان افغان نیز سه برابر شده است. در این گزارش گفته شده کاربرانی که پستهای خشونتبار علیه زنان مینویسند، اغلب از طالبان حمایت میکنند.
پژوهشگران این سازمان دریافتهاند که «افراد رده پایین طالبان و کاربران رسانههای اجتماعی طرفدار طالبان اغلب در عقب پُستهای توهینآمیز اند.»
با این حال، آزارگری آنلاین علیه کنشگران زن در میان کاربرانی با وابستگیهای سیاسی و قومی دیگر نیز وجود دارد.
فرانچسکا جنتایل، پژوهشگر ارشد این تحقیق گفت: «از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، رسانههای اجتماعی از فضایی برای ابراز نظریات اجتماعی و سیاسی به کانونی برای آزار و اذیت و سرکوب زنان مبدل شده است.»
او میافزاید: «ما گواه موجی از خشنترین و زشتترین پیامها بودهایم که زنان افغان را هدف قرار میدهند. این پیامها اغلب در قالب پیامهای خصوصی و در عین حال خشونت آمیز، تهدید آمیز و با ماهیت مستهجن ارسال شده اند.»
بر بنیاد این گزارش، زنانی که افغان ویتنس با آنها مصاحبه کرده است، گفتهاند که پیامهای مستهجن، حاوی تصاویر غیر اخلاقی و تهدید به تجاوز جنسی و مرگ دریافت کردهاند.
یکی از مصاحبه شوندگان به این پروژه گفت: «اگر شما یک زن فعال باشید و در شبکههای اجتماعی حضور داشته باشید، شما را به چشم یک روسپی میبینند.»
به گفته افغان ویتنس، این تحقیق نشان میدهد که این زنان در اثر آزارها و خشونتهای آنلاین، نه تنها وادار به سکوت میشوند بلکه «اثرات منفی بر سلامت روان» آنها بر جا میگذارد.
افغان ویتنس میگوید که در فضای سمی و خشن دنیای مجازی، «زنان برای جلوگیری از خشونت آنلاین خود را سانسور یا از رسانههای اجتماعی کنارهگیری کردهاند.»
افغان ویتنس که پروژه مرکز تابآوری اطلاعات، یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در بریتانیا است، اطلاعات مربوط به موارد نقض حقوق بشر، جنایات جنگی و اطلاعات نادرست در افغانستان، اوکراین، میانمار و سودان را جمع آوری میکند.