وزارت تجارت طالبان: کانتینرهای کالای تجاری بازرگانان افغان در بندر کراچی آزاد شد

وزارت تجارت طالبان سه‌شنبه اعلام کرد که روند آزادشدن سه هزار کانتینر کالای تجاری بازرگانان افغان از بندر کراچی پاکستان آغاز شده است. این کانتینرها بعد از ۱۱ میزان در کراچی متوقف شده بودند.

وزارت صنعت و تجارت طالبان این خبر را در اعلامیه‌ای در شبکه اکس بیان داشته است.

در همین حال، مسئولان اتاق بازرگانی مشترک افغانستان-پاکستان به افغانستان اینترنشنال می‌گویند که امروز مراحل قانونی رهایی این کانتینرها انجام شده و سر از فردا روند انتقال آنها به افغانستان آغاز خواهد شد.

حکومت پاکستان در ۱۱ میزان اعلام کرد که تاجران افغان قبل از ترخیص کالاهای ترانزیتی‌شان از بندر کراچی، به اندازه قیمت کالا ضمانت بانکی و برای شماری از کالاها که احتمال قاچاق آن به داخل پاکستان وجود دارد، ۱۰ درصد ارزش کل کالا را مالیه بپردازد.

این کالاهای شامل خوردنی‌های شیرین، کفش، پوشاک، ماشین آلات میکانیکی و برقی، کمپل و منسوجات خانگی می‌شوند که بازرگانان افغان باید به پاکستان ۱۰ درصد مالیه بپردازند.

در پی این تصمیم، بازرگانان افغان نتوانستند کالاهای شان را مطابق سیاست جدید حکومت پاکستان از کراچی به کشور انتقال دهند. این بازرگانان می‌گویند که در تجارت ترانزیت هیچ مالیه‌ای وجود ندارد اما پاکستان بر کالاهای تجارتی افغانستان مالیه وضع می‌کند و تضمین بانکی می‌گیرد.

پاکستان ادعا دارد کالاهای ترانزیتی را که تاجران افغان از طریق بندر کراچی وارد می‌کنند، در پاکستان به فروش می‌رسد یا از افغانستان دوباره به شکل قاچاق به بازار پاکستان وارد می‌شود که این کار به پاکستان ضربه اقتصادی وارد می کند.

اما بازرگانان افغان این ادعای پاکستان را رد کرده و می‌گویند که هدف این کشور وارد کردن ضربه اقتصادی به بازرگانان افغان و تضعیف آنهاست.

وزیران خارجه و تجارت پاکستان ماه گذشته در دیدار با نورالدین عزیزی، وزیر تجارت طالبان در ۲۵ عقرب وعده داده بودند که این کانتینر های بازرگانان افغان بدون اخذ ۱۰ درصد مالیه و ضمانت بانکی رها خواهند شد.

از سوی دیگر، حدود ۴۰۰ کانتینر دیگر کالاهای تجارتی بازرگانان افغان هم در کراچی مانده که در لیست منفی حکومت پاکستان قرار دارد. این لیست شامل اقلام تجارتی می‌شود که پاکستان به بازرگانان افغان اجازه نمی‌دهد از طریق ترانزیت به افغانستان وارد کنند.

در گذشته تنها دو قلم کالا از جمله سگرت شامل این لیست پاکستان بود اما اخیرا حکومت پاکستان انتقال ۲۱۲ کالا را از طریق ترانزیت به افغانستان ممنوع کرده است.

بندر کراچی نزدیکترین مسیر برای بازرگانان افغان برای تجارت با جهان است. اما افغانستان همواره پاکستان را متهم کرده است که از این بندر برای فشارهای سیاسی استفاده می‌کند. تصمیم اخیر حکومت پاکستان هم در اوج تنش‌های پاکستان و طالبان بر سر قضیه تحریک طالبان پاکستان اتخاذ شد.