جزئیات 'کنفرانس ویانا برای افغانستان مردم‌سالار' چیست؟

یکشنبه ۱۴۰۲/۰۹/۱۲

افغانستان اینترنشنال به نسخه‌ای از دستور کار «کنفرانس ویانا برای افغانستان مردم‌سالار» که روز یکشنبه آغاز شد، دست یافته است.

براساس این سند قرار است در این نشست افزون بر سخنرانی‌های افتتاحیه، چهار پنل با موضوعات مختلف برگزار شود.

بررسی و تحلیل وضعیت افغانستان، وضعیت بشری، حقوق بشر و حقوق زنان، بررسی وضعیت گروه‌های مخالف طالبان و توافق بر سر کار مشترک و تقویت مشاوره و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از موضوعات اصلی پنل‌های این کنفرانس است.

علاوه بر کسانی که به‌طور حضوری در این نشست شرکت کرده‌اند، برخی از چهره‌های سیاسی و مدنی به‌طور آنلاین در این برنامه سخنرانی خواهند کرد.

براساس این دستور کار، در آغاز نشست عمومی محمد محقق، رنگین دادفر سپنتا، صلاح‌الدین ربانی، محب‌الله صمیم، باتور دوستم، شکریه بارکزی، فوزیه کوفی و احمد مسعود سخنرانی خواهند کرد.

پس از آن، اولین پنل درباره حقوق بشر و حقوق زنان برگزار خواهد شد. شاه‌گل رضایی، تمنا زریاب پریانی، نصیراحمد اندیشه و انارکلی هنریار از سخنرانان پنل اول خواهند بود.

دومین پنل درباره وضعیت گروه‌های مخالف طالبان، تفاهم سیاسی و اجماع این گروه‌ها بر سر هدف مشترک برگزار خواهد شد. حسین‌علی یاسا، رحمت‌الله یارمل، ذکریا مشکور کابلی، فهیم کارگر، باقر محسنی، نور رحمان اخلاقی، غلام‌مصطفی وردک از سخنرانان این پنل هستند.

پنل سوم درباره همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار خواهد شد و سیدطیب جواد، فضل‌احمد معنوی، محمد محق از سخنرانان این پنل هستند.

ترسیم «نقشه‌راهی برای آینده افغانستان» از اهداف سومین دور نشست مخالفان طالبان در ویانا اعلام شده است.

برپایه اطلاعاتی که به افغانستان اینترنشنال رسیده، در این دور از نشست ویانا، نمایندگان کشورهای غربی از جمله دیپلومات‌های امریکایی و نمایندگان کشورهای اروپایی هم در دومین روز کنفرانس شرکت خواهند کرد.

شرکت‌کنندگان نشست ویانا می‌گویند افزون بر ۲۹ گروه سیاسی، نمایندگان جامعه مدنی نیز در این نشست حضور دارند.

رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان در نشست ویانا گفت این نشست و انسجام مخالفان طالبان، مقامات بلندپایه این گروه را نگران کرده است.

احمد مسعود در نشست ویانا از مخالفان طالبان خواست اختلاف‌ها، فاصله‌ها و تشریفات را کنار بگذارند.

او افزود که نبردهای مقاومت به دستاوردی خوب منجر شده که توافق همگانی و اجماع مشترک در مورد بحران افغانستان است.

این چهره برجسته مخالف طالبان همچنین در برنامه ویانا درباره «بدیل طالبان» سخن گفت.

به گفته آقای مسعود، «بدیل طالب افراد نیستند، بلکه گفت‌وگوی میان شهروندان افغانستان است. بدیل طالب یک روند است که همه مردم افغانستان در آن دخیل باشند و بتواند طالب را نیز جزئی از آن جریان کند».

آقای مسعود گفت: «راه حل افغانستان اصلاح دستگاه حاکم‌ نیست، تشکیل حکومت همه‌شمول مشکل را حل نمی‌کند، چنانچه بازشدن دوباره مکاتب با این نصاب تعلیمی، فقط افکار تروریستی را بیشتر پرورش می‌دهد».

شکریه بارکزی، عضو پیشین مجلس نمایندگان که در این نشست حضور دارد، به افغانستان اینترنشنال گفت که برخلاف نشست دوحه، که در آن تنها یک گروه سیاسی شرکت کرده بود، در نشست ویانا نمایندگان بیش از ۲۹ گروه سیاسی افغانستان شرکت کرده‌اند و این نکته «غنای نشست ویانا را نشان می‌دهد».

فوزیه کوفی، دیگر عضو پیشین مجلس نمایندگان به افغانستان اینترنشنال گفت که متن پیش‌نویس یک نقشه‌راه درباره آینده افغانستان تهیه شده است که در سومین دور نشست ویانا روی بهبود آن کار خواهد شد. خانم کوفی گفت تلاش می‌شود نقشه‌راهی به دست آید که بتواند نیروهای سیاسی و مدنی مخالف طالبان را بسیج کند.

میثم نظری، عضو جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز گفته است: این اجلاس نوید یک نقطۀ عطف و مهمی را به همراه دارد و نتایج آن در روز پایانی اعلام خواهد شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
نگاه ژرف
ترور
خبر

رادیو

پادکست‌ها