واکنش کاربران به سخنان مقام ایرانی: اسرائیل نیز یک واقعیت است، آیا آن را میپذیرید؟
اظهارات وزیر خارجه ایران در مورد پذیرش طالبان به عنوان یک واقعیت، واکنش کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخته است. کاربران به سرکوب نیروهای سیاسی در داخل ایران اشاره کرده و یکی از آنها از او پرسیده آیا اسرائیل را که یک واقعیت است، میپذیرد؟
وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه در یک نشست در دانشگاه تهران از مبارزه طالبان با داعش به نیکی یاد کرد و میان این دو گروه افراطگرای اسلامی تفکیک قایل شد. امیر عبداللهیان گفت که «طالبان بخشی از واقعیت افغانستان هستند، اما همه واقعیت نیستند.»
تاکید وزیر خارجه ایران بر تن دادن جامعه و گروههای سیاسی به تعامل با طالبان واکنش چهرههای مختلف را برانگیخت. از میان آنها، واکنش وزیر خارجه پیشین افغانستان بازتاب بیشتری یافته است که گفته بود مجاهدین خلق، سازمان مسلح ضدجمهوری اسلامی نیز یک واقعیت است ولی دولت ایران آن را نمیپذیرد.
جمهوری اسلامی مجاهدین خلق را یک گروه تروریستی میداند، گروهی که متهم به ترور مقامهای ارشد این کشور در دهه شصت خورشیدی است. حکومت ایران اعضای این سازمان را زندانی و قتل عام کرد.
این مقایسه رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه پیشین میان طالبان و مجاهدین خلق از سوی کاربران استقبال شده است. یک کاربر به نام اوستا پارسی در شبکه اکس نوشت که «آقای وزیر خارجه ایران، مجاهدین خلق ایران نیز شهروندان ایران اند و حق مشارکت در نظام و حق دخالت در تمامی امور ایران دارند[؟]»
سازمانهای حقوق بشری در داخل و خارج از ایران جمهوری اسلامی را متهم میکنند که حتا مخالفان سیاسی صلحطلب خواهان بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی را بشدت سرکوب کرده است.
سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی در ۲۱ عقرب ۱۴۰۱ اعلام کرد که در جریان سرکوب اعتراضها به قتل یک دختر جوان به نام مهسا امنیتی از سوی پولیس به علت عدم رعایت حجاب اجباری، دستکم ۳۲۶ تن، از جمله ۴۳ کودک و ۲۵ زن کشته شدند.
وزیر خارجه پیشین افغانستان در انتقاد از وزیر خارجه ایران گفته بود که واقعیت داشتن به یک گروه مشروعیت نمیدهد. یک کاربر به نام میرعبدالله برهانی نوشته است که طالبان «هیچ سازش و سازگاری با کلیت جامعه افغانستان، خواست و منافع مردم، حکومت داری مدرن، تعامل با جهان و نهادهای بین المللی ندارد.»
یک تعداد کاربران به مخالفت جمهوری اسلامی با موجودیت دولت اسرائیل اشاره کردهاند که از سوی سازمان ملل و شمار زیادی از کشورها به عنوان دولت قانونی و مشروع پذیرفته شده است.
از جمله یک کاربر به نام مشکور کابلی نوشته است: «اگر معیار مشروعیت در نظام سیاسی اسلام و یا بین الملل واقعیت داشتن گزارهها باشد چرا با اسرائیل مشکل دارید؟»
وزیر خارجه ایران در سخنرانی خود از طالبان خواست که به گروههای قومی و سیاسی دیگر نیز اجازه مشارکت در دولت را بدهد. اما، طالبان این درخواست را رد کرده است.
امیرخان متقی، بدون نام بردن از ایران یا کشوری دیگر گفته است که در ترکیب شماری از حکومتها در منطقه نیز گروههای مخالف حضور ندارند.