اشرف غنی: استخراج معادن توسط طالبان مشروعیت ندارد و معلوم نیست عایدات آن کجا می‌رود

جمعه ۱۴۰۲/۱۱/۱۳

اشرف غنی، رئیس‌جمهور سابق افغانستان می‌گوید استخراج معادن که توسط طالبان «پنهانی» به قرارداد سپرده می‌شود، مشروعیت بین‌المللی ندارد.

آقای غنی گفته معلوم نیست طالبان این معادن را برای چه مدت به قرارداد می‌دهد و عواید آن در کجا مصرف می‌شود.

آقای غنی روز پنجشنبه، ۱۲ دلو، در یک پادکست صوتی در مورد وضعیت اقتصادی افغانستان گفت: «مشخص نیست دارایی‌های افغانستان براساس چه اصولی به دست می‌آید و عواید آنچه فروخته می‌شود، کجا می‌رود.»

طالبان ادعا کرده‌اند که استخراج معادن را از راه‌های دواطلبی به اعلام می‌سپارد. با این حال سازوکاری برای ایجاد شفافیت در مورد روند سپردن این معادن به شرکت‌ها وجود ندارد.

همچنین به دلیل محدودیت در برابر دسترسی به اطلاعات، اطلاعات اندکی در مورد میزان درآمد معادن و مصرف این درآمدها وجود دارد.

اشرف غنی گفت اقتصاد جرمی افغانستان ارتباط بسیار نزدیکی با شبکه جرمی جهان دارد. به گفته او آخرین گزارش سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که صادرات دو نوع مواد مخدر «هروئین و آمفتامین» از افغانستان به کشورهای مختلف جهان رشد کرده است.

رئیس‌جمهور پیشین افغانستان در مورد قرارداد استخراج معادن گفت: « معلوم نیست که طالبان در چه شرایطی معادن افغانستان را به حراج می‌گذارند و معادن برخلاف قانون در روز روشن معامله می‌شود که این قراردادها مشروعیت بین‌المللی ندارد.»

وی افزود سرمایه معادن متعلق به همه مردم افغانستان است اما از آن‌ها مطابق قانون و به‌طور شفاف استفاده نمی‌شود و «همه‌چیز در پشت صحنه اتفاق می‌افتد.»

چین به وعده خود «عمل نکرد»

اشرف غنی گفت در زمان جمهوریت، چین به وعده‌های خود در مورد قراردادهای استخراج نفت در منطقه مس عینک و شمال‌شرق افغانستان عمل‌نکرد. به گفته او این کشور وعده داده بود که برق بیاورد، راه‌آهن به معادن زغال‌سنگ بساز، صنایع برای مصارف صنعتی بسازد، اما وقتی که نوبت عمل رسید، به قول خود وفا نکرد.

اشرف غنی می‌گوید افغانستان به تنهایی نمی‌تواند با درآمد گمرکی کار کند، اقتصاد افغانستان باید به‌طور اساسی توسعه یابد و یک سیستم مالی منظم ایجاد شود تا در همه بخش‌ها به گونه مساوی تقسیم شود و مردم بتوانند روی پای خود بایستند.

آقای غنی می‌گوید مردم افغانستان اکنون خواهان امکانات مدرن هستند و برای رفع نیازهای مردم باید یک پایگاه اقتصادی وجود داشته باشد و درآمدهای دولت باید به طور قانونی افزایش یابد.

او افزود که نشانه‌هایی از فساد در گمرکات طالبان وجود دارد، اما هنوز این فساد در مراحل اولیه است.

مقایسه عواید جمهوری با طالبان

اشرف غنی در این پادکست عواید دولت در دوره جمهوری را با طالبان مقایسه کرد و گفت عواید داخلی طالبان نسبت به دوره جمهوری افزایش نیافته است.

با این حال او اذعان کرد که طالبان سطح دریافت مالیات را از مردم عام افزایش داده است.

به گفته رئیس‌جمهور پیشین طالبان در حالی از مردم مالیات بیشتر می‌گیرد که وضعیت اقتصادی مردم نسبت به دوره جمهوری وخیم‌تر شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
سفیران
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها