شورای مقاومت ملی: ضمانتی برای سوءاستفاده طالبان از صندوق امانی وجود ندارد
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان در اعلامیهای، صندوق امانی در سوئیس را «غیرقانونی» دانسته و گفته که مصرف ذخایر ارزی افغانستان برای هزینه برق و پاسپورت «خلاف قانون بانکداری» است. این شورا گفته صندوق امانی به «فربهشدن طالبان» کمک میکند.
پس از تسلط طالبان بر افغانستان در آگست ۲۰۲۱، بیش از ۹ میلیارد دالر دارایی افغانستان در بانکهای اروپایی و امریکا منجمد و از این میان ۷ میلیارد دالر در بانکهای امریکا نگهداری میشود.
ایالات متحده ۲۱ نوامبر ۲۰۲۲ برای محافظت از این دارایی، یک صندوق امانی را در سوئیس ایجاد کرد و سهونیم میلیارد دالر از ذخایر ارزی افغانستان را به این صندوق منتقل کرد.
هدف از ایجاد این صندوق تقویت ثبات مالی و پولی در مواجهه با بحران اقتصادی فراگیر افغانستان اعلام شده است. همچنین، این صندوق به فراهم کردن منابع مالی کافی برای جلوگیری از بحران نقدینگی، پرداخت هزینههای واردات برق، چاپ پاسپورت و بانکنوتهای جدید و سایر موارد کمک میکند.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان روز یکشنبه در حساب خود در شبکه اکس نوشت که نگرانیهای جدی درباره نحوه فعالیت و سو استفاده از ذخایر ارزی افغانستان وجود دارد.
پیش از این، دفتر سربازرس کمکهای امریکا به افغانستان نیز اظهارات مشابهی را ابراز کرده بود. جان ساپکو علت آن را قرار داشتن طالبان در راس بانک مرکزی افغانستان عنوان کرده بود.
شورای فدرال سوئیس روز جمعه (۱۳ دلو) توافقنامه «امتیازات و مصونیتها» را با صندوق امانی افغانستان امضا کرد. بر اساس این توافقنامه، هیئت امنای صندوق امانی افغانستان میتواند به پرداختهایی که به «نفع مردم افغانستان» باشد اجازه دهد.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان که متشکل از مقامهای حکومت پیشین و برخی از رهبران جهادی و احزاب سیاسی افغانستان در تبعید است، میگوید که طالبان فاقد مشروعیت و نمایندگی از مردم افغانستان است.
این شورا گفته تا زمان ایجاد دولت مشروع و قانونی، «هیچ جریان و گروهی صلاحیت تصمیمگیری در مورد ذخایر ارزی افغانستان» را ندارد.