هشدار سازمانهای جهانی: تداوم خشکسالی در افغانستان بر کودکان تاثیرات منفی عمیق میگذارد
پنج سازمان بینالمللی دوشنبه گفتند افغانستان با بدترین خشکسالی در سه دهه گذشته مواجه بوده که ۲۵ ولایت با خشکسالی شدید روبهروست. گفته میشود ۷.۸ میلیون کودک غذای کافی ندارند و در صورت تداوم خشکسالی، زندگی کودکان در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
سازمان اقدام علیه گرسنگی، سازمان جهانی پزشکی، سازمان بشردوستانه امداد اسلامی در جهان، سازمان بینالمللی نجات کودکان و سازمان بینالمللی ورلد ویژن روز دوشنبه (۱۶ دلو) نسبت به بدتر شدن شرایط اقلیمی در افغانستان هشدار دادند.
به گفته این سازمان ها، افغانستان درحال حاضر بدترین خشکسالی را در سه دهه گذشته سپری میکند و دستکم ۲۵ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان از خشکسالی شدید یا فاجعهبار رنج میبرند و بیش از نیمی از جمعیت حدود ۴۰ میلیونی افغانستان را تحت تاثیر قرار داده است.
افغانستان از اول اکتوبر ۲۰۲۳ تا ۱۵ جنوری ۲۰۲۴، تنها ۴۵ تا ۶۰ درصد بارندگی را نسبت به سالهای گذشته تجربه کرده است. کارشناسان پیشبینی میکنند که دمای هوا بالاتر از حد متوسط در ماههای آتی سال جاری افزایش خواهد یافت.
به گفته سازمان بینالمللی نجات کودکان، کودکان و خانوادههای متکی بر کشاورزی، بیشترین ضرر را متحمل خواهند شد. بر اساس برآوردهای بینالمللی، حدود ۷.۸ میلیون کودک در افغانستان در سال ۲۰۲۴، غذای کافی ندارند و در صورت تداوم خشکسالی، زندگی این کودکان در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
تاثیر تغیرات اقلیمی بر محصولات زراعتی و کاهش تولیدات کشاورزی برای امرار معاش خانوادهها از مسایلی است که سازمان بینالمللی نجات کودکان به آن اشاره کرده و آن را تاثیرگذار بر وضعیت کودکان دانسته است.
به گفته این سازمان، کمبود باران و تداوم خشکسالی زمینه شیوع بیماریها از جمله وبا را افزایش داده، فقر را تشدید میکند و زمینه کوچ اجباری خانوادهها را از روستاهای خشکی زده فراهم خواهد ساخت.
افزون بر آن، بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی سازمان بینالمللی نجات کودکان، چهار میلیون زن باردار و شیرده به شمول ۳.۲ میلیون کودک زیر پنج سال در حال حاضر از سوء تغذیه حاد رنج میبرند. در این میان ۸۷۵ هزار کودک از سوتغذیه حاد و شدید، ۲.۳ میلیون نیز از سوتغذیه حاد و متوسط رنج میبرند.
سازمان بینالمللی نجات کودکان از پیامدهای گرسنگی و تاثیرات آن بر سوتغذیه و ضعف سیستم ایمنی کودکان یاد کرده و گفته که گرسنگی رشد جسمی و شناختی کودکان را بطی میسازد.
این سازمان میگوید که در سال گذشته تنها ۴۵ درصد از کل نیازهای مالی بشردوستانه از سوی کمک کنندگان برآورده شد.