نامه گروهی از زنان به گوترش: زنان افغان مشارکت "معنیدار" در نشست دوحه داشته باشند
گروهی از زنان افغان روز پنجشنبه در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواهان حضور معنیدار زنان افغان در این نشست شدند. آنها میگویند آینده افغانستان باید به دست شهروندانش تعیین شود و طالبان نماینده قانونی کشور شان نیست.
این زنان با عنوان «باهم، قوی تر»، در بیانیه شان گفتند: « تا زمانی که یک روند معنیدار و فراگیر، با رضایت ملی صورت نگیرد، طالبان نباید به عنوان نمایندگان قانونی افغانستان در صحنه بینالمللی یا در داخل کشور به رسمیت شناخته شوند.»
آن ها تاکید کردند هر گونه ادغام مجدد رسمی افغانستان در سیستمها و نهادهای جهانی نیاز به مشارکت و رهبری زنان افغان دارد.
سازمان ملل در ۲۹ و ۳۰ دلو نشستی با نمایندگان ویژه کشورها برای افغانستان برگزار میکند تا به گفته مقامهای این سازمان توافقی روی شیوه تعامل با طالبان به عنوان گروه حاکم به دست آید. هماهنگکننده ویژه سازمان ملل از طالبان خواسته که برای پیوستن به جامعه جهانی باید به تعهدات بینالمللی افغانستان پایبند باشند.
این گروهی از زنان در نامه شان با اشاره به تسلط اجباری طالبان بر افغانستان گفتهاند که حکومت این گروه مشروعیتی ندارد، زیرا اکثریت مردم افغانستان با حاکمیت آن موافق نیستند. به گفته آنان، طالبان حقوق و آزادی های مردم افغانستان نقض و سرکوب کرده است.
این زنان گفته که طالبان به بهانه تحمیل «حجاب» مورد نظر شان، زنان و دختران جوان را مورد آزار، شکنجه و بازداشت قرار میدهند. این اقدامات طالبان علیه زنان باید به عنوان «اعمال بالقوه آپارتاید جنسیتی» نامیده شود.
گروهی از ۱۰ سازمان بین المللی مانند دیدهبان حقوق بشر و عفو بینالملل نیز در نامهای سرگشاده خواهان اولویت دادن به مسئله حقوق زنان در نشست دوحه شدند. این سازمانها نوشتند که باید نمایندگان زنان افغانستان به این نشست دعوت شده و در تمام مباحث حضور داشته باشند.
گروه «باهم، قوی تر» که میگوید دهها عضو در داخل و خارج از افغانستان دارد، این خواسته سازمانهای بینالمللی مذکور را تکرار کردند. آنها خطاب به دبیرکل سازمان ملل گفتند: «ما دنبال فرصتی برای بلند کردن صدایی برای تعیین سرنوشت خود هستیم و میخواهیم کسانی باشیم که پشت میز نشسته و از منافع خود نمایندگی نماییم.»
این گروه افزود: «باید مقامهای بینالمللی با رویکرد دیپلوماتیک، صدای اکثریت افغانها را بشنوند که مخالف حکومت طالبان و محدودیتهای آنها بر حقوق اساسی شان اند.»
این گروه در نامهاش نوشت که در نشست پیش رو مجمع عمومی سازمان ملل متحد، وزرای خارجه کشورها باید با نماینده گان گروههای حقوق بشر افغانستان، رهبران زن از جامعه مدنی، گروه های اجتماعی، سیاسی و قومی، ملاقات کنند و تماس با طالبان باید به پایین ترین سطح ممکن کاهش یابد.