دیپلومات‌های افغان و امریکا:بازگشایی احتمالی سفارت امریکا در کابل به طالبان مشروعیت می‌دهد

انیی فورژایمر معاون سفیر پیشین امریکا در افغانستان و اشرف حیدری سفیر افغانستان در سریلانکا، در مقاله‌ مشترک، بازگشایی احتمالی سفارت امریکا در افغانستان را نوعی مشروعیت‌بخشی به طالبان دانستند. این دو دیپلومات گفته‌اند که این اقدام الهام‌بخش گروه‌های تروریستی در سراسر جهان می‌شود.

این دو دیپلومات افغانستان و امریکا در یک تحلیل مشترک در روزنامه «هیل» به موارد نقض جدی حقوق‌بشر به‌ویژه حقوق زنان از سوی طالبان اشاره کردند و از جهان خواستند تا این گروه را به رسمیت نشناسد.

خانم فورژایمر و آقای حیدری می‌گویند که بازگشت دیپلومات‌های امریکایی به افغانستان امتیازی برای طالبان است و موجب عادی‌سازی رژیم «آپارتاید جنسیتی» خواهد شد.

این دو دیپلومات گفته‌اند که بازگشایی سفارت امریکا منجر به حضور ماموریت‌ کشورهای دیگر در افغانستان شده و به عنوان مهر تاییدی برای طالبان عمل می‌کند و الهام‌بخش گروه‌های «تروریستی» در سراسر جهان خواهد شد.

به قول این دو دیپلومات، امریکا و کشورهای همفکر «در عوض تسلیم شدن به طالبان، باید به تعهدات خود نسبت به مردم افغانستان عمل کنند.» آنان حضور دیپلوماتیک امریکا در افغانستان را «خیانت» برای مبارزان حقوق‌بشر در افغانستان می‌دانند.
دیپلومات پیشین امریکا و سفیر افغانستان در سریلانکا به کنفرانس دبیرکل سازمان ملل در قطر اشاره کردند که قرار است در ۱۸ و ۱۹ فبروری با اشتراک نمایندگان بیش از ۲۰ کشور جهان، نمایندگان اتحادیه اروپا و سازمان همکاری اسلامی با محوریت افغانستان در دوحه برگزار شود. به گفته‌ای این دو دیپلومات، انتظار می‌رود این نشست آتی توجه جهانی را به چگونگی حمایت از مردم افغانستان متمرکز کند.

این دو دیپلمات افغانستان و امریکا از فرستاده ویژه آینده سازمان ملل برای افغانستان می‌خواهند تا صدای موضع واحد بین‌المللی برای افغانستان باشد.

این دیپلومات‌ها از جهان خواسته‌اند تا زمانی‌که طالبان به طور ملموس تعهدات بین‌المللی حقوق‌بشر را اجرا نکنند، از سوی جهان به رسمیت شناخته نشوند.

خانم فورژایمر و آقای حیدری همچنین خواهان کاهش تماس جهان با طالبان، اعمال تحریم‌های سفر علیه مقامات خاص طالبان، ارزیابی آپارتاید جنسیتی در محافل سازمان ملل شده‌اند. آنان همچنین تداوم کمک‌های بشردوستانه به افغانستان را مشروط به نظارت کامل بر بودجه و مصرف آن از سوی طالبان می‌دانند.

سفیر افغانستان و دیپلومات پیشین امریکا درحالی از احتمال بازگشایی سفارت ایالات متحده در کابل ابراز نگرانی کردند که اخیرا گزارش‌های مبنی بر فعال شدن سفارت امریکا در افغانستان پخش شد.

اخیرا کیتی گانون، روزنامه‌نگار کانادایی که ۱۸ سال در افغانستان کار کرده است، خواهان بازگشایی سفارت امریکا در افغانستان شده بود. استدلال خانم گانون این بود که حضور دیپلوماتیک امریکا در افغانستان منجر به درک عمیق از طالبان و در نتیجه بهبود سیاست خارجی امریکا خواهد شد.

بخش انگلیسی صدای امریکا هم گزارش داده بود که ایالات متحده «محتاطانه» و بدون به رسمیت شناختن طالبان، در حال بررسی امکان بازگشایی قنسولگری خود در افغانستان تحت کنترول این گروه است. این شبکه نوشت که این موضوع در یک سند راهبردی جدید وزارت خارجه امریکا مطرح شده است.

اما سفارت امریکا برای افغانستان در دوحه گزارش‌ها درباره بازگشایی قنسولگری خود در افغانستان را تکذیب کرد. یک سخنگوی سفارت امریکا به افغانستان اینترنشنال گفت که موضع امریکا در قبال افغانستان تغییر نکرده و هیچ برنامه‌ای برای بازگشت به فعالیت‌های دیپلوماتیک در کابل در کوتاه‌مدت وجود ندارد.