واکنش‌ها به پیشنهاد نبیل؛ 'معذرت‌خواهی مسئولان از مردم، فرهنگ پاسخ‌گویی را تقویت می‌کند'

دوشنبه ۱۴۰۲/۱۱/۲۳

پس از اظهارات انتقادی رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان از رهبران سیاسی پشتون و تاجیک، شماری از افغان‌ها گفته‌های او را تحسین کرده‌اند.

برخی نیز گفته‌اند که معذرت‌خواهی باعث خواهد شد تا فرهنگ پاسخ‌گویی در میان مردم نهادینه شود.

آقای نبیل در مصاحبه‌ای با افغانستان اینترنشنال گفت که سیاستمداران و رهبران پشتون و تاجیک از اقوام دیگر معذرت بخواهند.

او گفت که سیاستمداران این دو قوم بزرگ افغانستان کرسی‌های‌ مختلف قدرت را در اختیار داشتند و باید مسئولیت اشتباه‌ها و کوتاهی‌ها را برعهده بگیرند.

نیلوفر ایوبی، فعال حقوق زنان با استقبال از این حرکت آقای نبیل، از دیگر سیاست‌مداران خواست از این سخنان آقای نبیل به عنوان «الگویی» الهام بگیرند و از ملتی که همیشه قربانی بوده عذرخواهی کنند.

عارف رحمانی، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان نیز در یادداشتی در اکس نوشت که رحمت‌الله نبیل به عنوان یکی از نخبگان سیاسی پشتون با تاکید بر ضرورت انسانی معذرت‌خواهی از اقوام محروم، خود با معذرت خواستن از سایر اقوام افغانستان بنای یک سنت سیاسی را در افغانستان می‌گذارد.

به باور آقای رحمانی، اگر سنت معذرت‌خواهی و اعتراف به تقصیر و قصور در سیاست افغانستان توسط سایر نخبگان پشتون و جمعی از نخبگان موثر تاجیک ادامه یابد، می‌تواند چشم‌انداز زیبایی از انسانی شدن سیاست را در افغانستان به نمایش بگذارد.

در همین حال، شماری دیگری از کاربران نیز جسارت معذرت‌خواهی رهبران سیاسی از مردم افغانستان را ستوده‌اند.

کاربری به نام خالق‌یار حیدری نوشت که پذیرفتن اشتباه‌ها اولین گام به سوی پیشرفت است.

اما حامد صبوری، کارشناس مسایل سیاسی معتقد است در فقدان عقلانیت و درایت سیاسی با این سخنان آقای نبیل کسی از دیگر رهبران سیاسی افغانستان این جرئت را ندارد که از مردم معذرت بخواهد.

به گفته آقای صبوری، رهبران اقوام در افغانستان در بیست سال گذشته برای منافع شخصی خود تلاش کردند و بعد از این نیز به دلیل فقدان عقلانیت و درایت سیاسی با وجود پذیرش اشتباه‌ها با هم متحد نخواهند شد.

کاربر دیگری به نام صفری هم نوشت: «در میان این همه قتل، کشتار و ویرانی پیش کشیدن بحث معذرت‌خواهی رهبران سیاسی یک قدم مثبت برای همدلی و وحدت است، اما دردا که بین رهبران سیاسی مشتری ندارد.»

در همین حال، کاربران دیگری گفته که سقوط جمهوریت یک شکست جمعی برای همه مردم افغانستان بود و همه نخبگان و مقام‌ها به شمول آقای نبیل باید شجاعانه به اشتباه‌های خود اعتراف و صحنه سیاست افغانستان را برای همیشه ترک کنند.

تمیم عاصی، معاون پیشین وزارت دفاع افغانستان در واکنش به اظهارات آقای نبیل، اقوام پشتون و رقابت‌های میان طایفه‌ای بین آنها را عامل بی‌ثباتی سیاسی در ساختار دولت پیشین افغانستان خوانده و نوشته که قربانی جنگ داخلی برای تصاحب قدرت بین قبائل پشتون اقوام دیگر بوده‌اند.

او نوشت که تنها مساوات، برابری و عدالت اجتماعی در افغانستان می‌تواند «حلقه خبیثه بی‌ثباتی سیاسی» در افغانستان را از بین ببرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سپړنه
خبرها
جهان‌نما
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها