حمدالله محب: به جز اشرف غنی، صالح و من، همه با طالبان ارتباط داشتند

چهارشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۰۹

مشاور امنیت ملی حکومت سابق سیاستمداران مطرح افغان را به داشتن روابط با طالبان قبل از سقوط متهم کرد.

محب گفت تنها اشرف غنی، امرالله صالح و او با طالبان ارتباط نداشتند، برعکس «شماری زیادی از چهره‌های مطرح نظام با طالبان رابطه برقرار کرده بودند.»

حمدالله محب، مشاور امنیت ملی حکومت محمد اشرف غنی، این اظهارات را در مصاحبه با ولی‌الله ملکزی، یک خبرنگار افغان در امریکا که این هفته در وبسایت افغان-جرمن نشر شد، مطرح کرده است.

آقای محب در این مصاحبه اتهام هماهنگی و تماسش با گروه حقانی را رد کرد، اتهامی که برادر اشرف غنی روز چهارشنبه بر صحت آن تاکید کرد.

محب افزود: «اولین و آخرین ارتباط من با خلیل الرحمن حقانی در بحبوحه سقوط نظام بود. من برایش پیشنهاد کردم که آماده است در لوگر یا وردک حضوری با او ببینم اما بعداً معلوم شد که از بیرون کشور صحبت می‌کند.»

حشمت غنی احمدزی، برادر اشرف غنی روز چهارشنبه گفت که پیش از سقوط کابل به‌دست طالبان، حمدالله محب با خلیل‌الرحمان حقانی، مقام ارشد طالبان در تماس بود.او به نقل از حقانی مدعی شد که یک ماه پیش از سقوط کابل، مشاور امنیت ملی غنی «شش بار» با حقانی صحبت کرده بود.

برادر رئیس‌جمهور پیشین افغانستان در اکس نوشت که حمدالله محب به اعتماد اشرف غنی «خیانت» کرده و به مردم افغانستان «دروغ» گفته است.

سقوط دولت

مشاور امنیت ملی غنی گفت که نیروهای نظامی روحیه نداشتند و به این علت دولت سقوط کرد. او گفت:«یکی از بزرگترین اشتباهات این بود، در حالیکه سربازان ما روحیه خود را باخته بودند، ما بر حضور فیزیکی آنان در سنگرها حساب می‌کردیم.»

او گفت که به بسم الله محمدی، وزیر دفاع وقت پیشنهاد عقب‌نشینی به پنجشیر و نبرد با طالبان را داد اما محمدی گفت که «امکان ندارد چون نه مثل مقاومت اول رهبر داریم و نه آن مجاهدین و مورال را.»

مشاور امنیت ملی محمد اشرف غنی در مصاحبه تازه خود همچنان گفته است که از جبهات ضد طالبان حمایت نمی‌کند چون به گفته او، «سلاح، فرمان و نقشه آنها از بیرون کشور می‌آید.»

محب گفت افراد بسیار نزدیک به اشرف غنی به رئیس‌جمهور سابق پشت کرده‌اند و «این موی سفید را تنها گذاشته‌اند.» حالا او شخصاً به ابوظبی برگشته تا در نزدیک اشرف غنی باشد.

مجری امر غنی بودم

منتقدان سیاسی بارها از غنی به خاطر انحصارطلبی سیاسی انتقاد کرده و می‌گفتند که قدرت تصمیم گیری در دولت محدود به حلقه نزدیک رئیس‌جمهور است. از نظر آنها، فضلی و محب دو چهره کلیدی قدرت در ارگ بودند.

حمدالله محب این انتقاد را رد کرده و گفت: «بسیاری وقت‌ها تصمیم‌هایی که از آدرس من اعلام می‌شد، به امر و رهنمایی رئیس صاحب[اشرف غنی] صورت می‌گرفت و فیصله شخصی من نبود.»

مشاور امنیت ملی سابق غنی گفت که دنبال جایگاه سیاسی در افغانستان نیست و طالبان هم حاضر به شریک کردن قدرت نیستند. او گفت: «من به این باور هستم که طالبان حالا در نشه قدرت است و آنها به مشوره کسی گوش نمی دهد.»

رهبر بی‌پناه

محب برای نخستین بار فاش کرد که پس از سقوط حکومت، سوئیس و ناروی حاضر نشدند به رئیس جمهور پیشین افغانستان پناه بدهند. او گفت که هند نیز احتمالاً پناه دادن به غنی را رد می‌کرد.

محب گفت که اشرف غنی با وجود روابط نیک با هند، به این کشور نرفت چون سیاست هند طوری است با هرکسی که در کابل بر سر قدرت باشد، تعامل می‌کند.

رئیس‌جمهور پیشین افغانستان پس از این که طالبان کابل را اسد ۱۴۰۰ محاصره کردند، با چرخبال نخست به اوزبیکستان رفت و بعداً به امارات متحده عربی پناهنده شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
بحث روز
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها