فعالان افغان و ایرانی درخواست جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی را به پارلمان کانادا ارائه کردند

جمعه ۱۴۰۲/۱۲/۱۱

شماری از فعالان افغان و ایرانی با مطرح کردن درخواستی در پارلمان این کشور، خواستار جرم‌انگاری آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت شدند.

این درخواست از سوی علی احساسی، نماینده پارلمان کانادا در این مجلس ارائه شد.

در این طومار این فعالان خواستار به رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت شدند.

این دادخواست توسط دو نهاد مدافع حقوق زنان در کانادا به نام‌های «زنان در کشورهای تابع قوانین اسلامی» و «زنان کانادا برای زنان افغانستان» تهیه شده است.

در دادخواست این نهادها و فعالان حامی آنها آمده است که کانادا می‌تواند نقشی محوری در افزایش آگاهی جهانی و جلب حمایت بین‌المللی به هدف ریشه‌کن کردن تبعیض سازمان‌یافته علیه زنان و دختران در افغانستان و کشورهای دیگر ایفا کند.

آنها از حکومت کانادا خواستند که از طرح و اجرای یک چارچوب حقوقی در سازمان ملل که به موضوع آپارتاید جنسیتی بپردازد، حمایت کند.

به گفته این فعالان، این چارچوب باید تعهدات و مکانیسم‌های روشنی را در جهت جلوگیری و پیگیری تبعیض جنسیتی طرح کند.

فعالان همچنین از کانادا خواستند که با کمیته رفع تبعیض علیه زنان ملل متحد، در قسمت طرح یک «توصیه عمومی» که تعهدات بین‌المللی برای جلوگیری از آپارتاید جنسیتی را تشخیص دهد، همکاری کند.

آنها همچنین خواستار حمایت کانادا از طرح یک کنوانسیون جدید سازمان ملل که آپارتاید جنسیتی را جرم‌انگاری می‌کند، شدند.

اعضای دو سازمان مدافع حقوق زنان به همراه گروهی از نمایندگان زن سابق پارلمان افغانستان، فعالان افغان و ایرانی روز پنجشنبه در پارلمان کانادا حضور یافتند و با ۱۰ عضو مجالس نمایندگان و سنای کانادا دیدار کرده و درباره این دادخواست صحبت کردند.

آنها از این نمایندگان خواستند که از تسریع روند تحقیق دادگاه کیفری بین‌المللی درباره اقدامات طالبان حمایت کنند. این فعالان روی بررسی آزار و اذیت‌های جنسیتی در حکومت طالبان به عنوان جنایت علیه بشریت تاکید کرده‌اند.

علی احساسی، نماینده پارلمان کانادا و از حزب برسراقتدار لیبرال، روز پنجشنبه، ۱۰ حوت، درخواست‌ نهادها و فعالان افغان و کانادایی را در پارلمان این کشور مطرح کرد.

این نشست در پارلمان کانادا در روزی برگزار شد که ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل نیز از کشورهای عضو خواست که علیه طالبان در دادگاه بین‌المللی جنایی در لاهه شکایت کنند. او گفت که رفتار طالبان آزار و پیگرد جنسیتی زنان افغان است که از مصداق‌های جنایت علیه بشریت به حساب می‌آید.

در قوانین بین‌المللی آپارتاید جنسیتی جرم انگاری نشده است، اما فعالان افغان و ایرانی با حمایت چهره‌های سرشناس از جمله، نرگس محمدی، کشنگر و برنده جایزه صلح نوبل، شیرین عبادی، برنده صلح نوبل، سیما ثمر، رئیس پیشین حقوق بشر افغانستان، این خواست را با حکومت‌ها پیگیری می‌کنند.

قبل از ارائه این طومار، ظریفه یعقوبی، فعال حقوق زن، با نمایندگان پارلمان کانادا دیدار و گفت‌وگو کرد.

طالبان در حکومت دوونیم ساله خود، محدودیت‌های گسترده‌ای در حوزه‌های مختلفی زندگی، فعالیت اجتماعی، اشتغال، آموزش و سفر وضع کرده است.

شماری از فعالان و کارشناسان داخلی و خارجی در حوزه حقوق بشر، معتقدند که فرمان‌ها و رفتارهای طالبان در قبال زنان و دختران افغانستان، مصداق «آپارتاید جنسیتی» است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
جهان‌نما
گفت‌وگوی ویژه
نگاه ژرف

رادیو

پادکست‌ها