تهدید هسته‌ای پوتین؛ روسیه چه تعداد سلاح اتمی دارد و چه کسی آن را کنترول می‌کند؟

چهارشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۲۳

ولادیمیر پوتین، رئيس‌جمهور روسیه به غرب هشدار داده است که اگر حاکمیت کشورش به خطر بیفتد، مسکو آماده استفاده از سلاح هسته‌ای است.

روسیه بزرگترین زرادخانه هسته‌ای جهان را دارد. تعداد این سلاح‌ها چقدر است و چه کسی بر آن کنترول دارد؟

به گزارش فدراسیون دانشمندان امریکایی، پوتین کنترول حدود ۵۵۸۰ کلاهک هسته‌ای را دست دارد. تخمین زده می‌شود که از این تعداد، حدود ۱۲۰۰ آن از کار افتاده و حدود ۴۳۸۰ کلاهک دیگر برای استفاده توسط پرتابگرهای استراتژیک دوربرد و نیروهای هسته‌ای تاکتیکی کوتاه‌برد ذخیره شده‌اند.

طبق این گزارش، از میان کلاهک‌های ذخیره شده، ۱۷۱۰ کلاهک استراتژیک روی انواع موشک‌ها مستقراند: حدود ۸۷۰ کلاهک روی موشک‌های بالستیک زمینی، حدود ۶۴۰ کلاهک روی موشک‌های بالستیک زیردریایی و احتمالا ۲۰۰ کلاهک در پایگاه‌های بمب افکن‌های سنگین مستقر‌اند.

چنین اعدادی به این معنی است که مسکو می‌تواند جهان را چندین مرتبه نابود کند.

در طول جنگ سرد، اتحاد جماهیر شوروی بیش از ۴۰ هزار کلاهک هسته‌ای داشت، در حالی که امریکا حدود ۳۰ هزار کلاهک داشت. این دو کشور بعدا در چارچوب توافقاتی، از میزان کلاهک‌های اتمی خود کاستند.

تحت چه شرایطی از سلاح هسته‌ای استفاده می‌شود؟

دکترین هسته‌ای منتشر شده روسیه در سال ۲۰۲۰ شرایطی را برای استفاده از سلاح هسته‌ای مشخص می‌کند: در پاسخ به حمله هسته‌ای یا سایر سلاح‌های کشتار جمعی، یا سلاح‌های متعارف علیه روسیه که «موجودیت دولت را در معرض تهدید قرار دهد.»

چه کسی دستور حمله هسته‌ای را می دهد؟

رئیس جمهور روسیه تصمیم گیرنده نهایی در مورد استفاده از سلاح‌های هسته‌ای روسیه است.

در واقع کیف هسته‌ای یا «چگت»، برگرفته از نام کوه چگت در قفقاز، همیشه همراه ولادیمیر پوتین است. سرگئی شویگو، وزیر دفاع و والری گراسیموف، رئیس ستاد کل نیروهای روسیه نیز چنین کیف‌هایی دارند.

این کیف یک ابزار ارتباطی است که رئیس جمهور را از طریق شبکه فرماندهی و کنترول الکترونیکی بسیار محرمانه به نیروهای نظامی و سپس به نیروهای موشکی متصل می‌کند.

آزمایش تسلیحات هسته‌ای

فدراسیون دانشمندان امریکایی می‌گوید که روسیه به استثنای مدرن‌سازی سلاح‌های هسته‌ای خود، قصد ساخت تسلیحات هسته‌ای بیشتر را ندارد. علاوه بر این، مسکو آزمایش هسته‌ای را منوط به انجام آن از سوی امریکا کرده است.

بعد از فروپاشی شوروی سابق،‌ روسیه اقدام به انجام آزمایش هسته‌ای نکرده است.

آخرین آزمایش هسته‌ای امریکا در سال ۱۹۹۲،‌ چین و فرانسه در سال ۱۹۹۶، هند و پاکستان در سال ۱۹۹۸ و کوریای شمالی در سال ۲۰۱۷ بوده است. آخرین آزمایش هسته‌ای اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال ۱۹۹۰ انجام شد.

روسیه معاعده منع جامع آزمایش هسته‌ای را در سال ۱۹۹۶ امضا و در سال ۲۰۰۰ تصویب کرد. امریکا آن را در سال ۱۹۹۶ امضا کرده اما هنوز به تصویب نرسانده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

قمرها
سپړنه
خبرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها