هند و ایران قرارداد بلندمدت برای بهرهبرداری از بندر چابهار امضا کردند
هند و ایران یک قرارداد ده ساله برای توسعه و اداره بندر چابهار امضا کردند و حکومت هند گفت که به دنبال تقویت روابط با ایران است. این توافق دوشنبه میان مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی ایران و ساربانادا سونووال، وزیر کشتیرانی هند در تهران امضا شد.
هدف دهلی از امضای این قرارداد و سرمایهگذاری در بندر چابهار، دور زدن بندرهای پاکستان، دسترسی مستقیم به افغانستان و گسترش روابط تجاری با آسیای مرکزی است.
ایران و هند در بیانیۀ مشترک خود گفتند که هدف این توافق بلندمدت افزایش ارتباطات منطقهای و تسهیل تجارت به ویژه بین هند، ایران و افغانستان است.
در بیانیه آمده است: «این قرارداد ۱۰ ساله، روابط دوجانبه بین دو کشور را گسترش میبخشد و در عین حال اعتماد میان بازرگانان و شرکتهای تجاری منطقهای را تقویت میکند.»
عملی کردن اهداف موافقتنامه بینالمللی حمل و نقل در کریدور شمال - جنوب، موافقتنامه ترانزیتی سه جانبه ایران، هند و افغانستان با محوریت بندر چابهار و توسعه همکاریهای ترانزیتی و حمل و نقل چند وجهی بین ایران و هند در منطقه آسیای مرکزی از اهداف این قرارداد خوانده شده است.
به نقل از وبسایت هندی دیانای، وزیر کشتیرانی هند طی سخنانی در این مراسم گفت: «با امضای این قرارداد، پایههای مشارکت بلندمدت هند را در چابهار گذاشتهایم.»
سونوال افزود: «امضای این قرارداد تاثیر چند برابری بر جایگاه بندر چابهار خواهد داشت.به گفته وی، چابهار نه تنها نزدیکترین بندر ایران به هند است، بلکه از نظر دریایی نیز یک بندر عالی است.»
این اولین بار است که هند مدیریت یک بندر خارج از کشور را بر عهده میگیرد.
هند و ایران، چابهار را به عنوان یک مرکز کلیدی برای کریدور حمل و نقل بینالمللی شمال- جنوب پیشبینی کردهاند.
کریدور حمل و نقل بینالمللی شمال و جنوب یک پروژه حمل و نقل چندجانبه به طول ۷۲۰۰ کیلومتر برای جابجایی کالا بین هند، ایران، افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، روسیه، آسیای مرکزی و اروپا است.
هند در سال ۲۰۱۳ متعهد شده بود صد میلیون دالر برای توسعه چابهار سرمایهگذاری کند. در سال ۲۰۱۶ با سفر نرندرا مودی، نخست وزیر هند به ایران، مشارکت در این بندر ایجاد شد.
همچنان هند در این مدت با سرمایهگذاری ۸۵ ملیون دالری در توسعه پایانه شهید بهشتی موافقت کرد.
به رغم تمایل هند و ایران، تحریمهای امریکا توسعه بندر چابهار را به تاخیر انداخته است. یک سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز دوشنبه در واکنش به توافق امروز گفت که تحریمها علیه تجارت با جمهوری اسلامی برسر جایش است و کشورها متوجه خطرات داد و ستد تجاری با ایران باشند.