رئیس کل موزه ملی ایران: ما باید میراث فرهنگی افغانستان را به جهان معرفی کنیم
جبرئیل نوکنده، رئیس کل موزه ملی ایران، غنای فرهنگی افغانستان را «کهن، عمیق و پر مغز» خواند. آقای نوکنده در حاشیه نشستی در تهران گفت: ما باید میراث افغانستان را به درستی به جهان معرفی کنیم، «چون همه ما در یک سرزمین و صاحب یک میراث فرهنگی هستیم.»
رسانههای ایران روز پنجشنبه (۲۷ ثور) گزارش دادند که جبرئیل نوکنده در حاشیه مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در تالار همایشهای موزه ملی ایران در تهران، درباره غنای فرهنگی افغانستان صحبت کرده است.
در تقویم رسمی ایران از بیستوپنجم اردیبهشت/ ثور به نام روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، سراینده شاهنامه گرامیداشت میشود.
رئیس کل موزه ملی ایران گفته «افغانستان چهارراه فرهنگ است.»
در همین حال، جبرئیل نوکنده معرفی و شناسایی افغانستان توسط جهان به عنوان یک «گنجینه فرهنگی» را نیازمند همکاریهای چندجانبه و دوجانبه منطقهای و بینالمللی دانسته و گفت این کار، وظیفه تمام کشورهای حوزه تمدن فارسی دانست.
او در عین حال از ضعف مدیریت فرهنگی کشورهای حوزه تمدنی زبان فارسی انتقاد کرد.
رئیس کل موزه ملی ایران گفت: «از نظر من کشورهای فارسیزبان در حوزه فرهنگ، آنچنان کارهای جدی مشترک انجام نمیدهند؛ چه در حوزه ادبیات، چه در حوزه سینما، چه در حوزه میراث فرهنگی.»
جبرئیل نوکنده به مسئولان موزههای ملی کشورهای حوزه تمدنی زبان فارسی پیشنهاد داد که نمایشگاههای مشترک برگزار کنند.
او انجام برنامهها و کارهای مشترک گسترده و درازمدت در حوزه زبان فارسی را هم نیاز ایران، افغانستان و تاجیکستان دانست. آقای نوکنده افزود: «ما یک میراث مشترک فرهنگی-تمدنی داریم و از هم جدا نیستیم.»
این اظهارات در حالی انجام میشود که طالبان از زمان تسلط بر افغانستان در تابستان ۱۴۰۰، تابلوهای فارسی بسیاری را در ادارات و مراکز آموزشی ولایات مختلف حذف کرده و به «فارسیزدایی» متهم شده است.
جبرئیل نوکنده مهاجران افغان در ایران را زمینه و فرصتی برای تقویت و تحکیم روابط فرهنگی ایران و افغانستان دانست و گفت آنها «در سرزمین خودشان هستند.»