در یک فایل صوتی بیش از ۲۲ دقیقهای که رادیو تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترول طالبان پخش کرده است، هبتالله آخندزاده بیش از هر چیزی درباره نگرانیهایش از اختلافات میان طالبان سخن میگوید.
آخندزاده از اعضای طالبان میخواهد اختلافات را کنار بگذارند و دشمنیها را به دوستی مبدل کنند.
رهبر طالبان در بخشی از سخنرانی خود گفت «فرعون کوشش میکرد مردم را به گروههای مختلف تقسیم کند و بر آنها حکومت کند.»
هبتالله آخندزاده در ادامه گفت او میتواند میان دیگران اختلاف بیندازد و یک گروه را از طریق گروه دیگری کنار بزند، اما چنین کاری نمیکند. زیرا ایجاد اختلافات بین مردم را «سیاست فرعونی» میداند.
رهبر طالبان خطاب به اعضای این گروه گفت اگر آنها همه در روزی بیایند و هبتالله آخندزاده را از رهبری این گروه عزل کنند، خوشحال میشود اما در میان اعضای این گروه اختلاف نمیخواهد.
اختلافات میان طالبان چیست؟
شورای تحقیقات بینالمللی امور مذهبی (IRCRA) هفته گذشته در پژوهش جدیدی اعلام کرد که طالبان در میان خود اختلافات متفاوتی دارد و یک گروه یکپارچه نیست.
به گفته این سازمان پاکستانی، رهبران و اعضای طالبان در میان خود تفاوتها و اختلافهای ایدیولوژیک، قبیلهای-منطقهای و سازمانی دارند.
پژوهش جدید شورای تحقیقات بینالمللی امور مذهبی پاکستان که روز دوشنبه، ۲۱ جوزا پخش شد، نشان میدهد که به لحاظ ایدیولوژیک طالبان تندرو و آنانی که پشتیبانی رویکردی نسبتا میانهرو هستند با همدیگر اختلاف دارند.
نویسندگان این پژوهش به افغانستان سفر کرده و با دهها مقام طالبان از جمله ملا شیرین، والی این گروه در قندهار و مشاور ارشد ملاهبتالله آخوندزاده، پژوهشگران و اعضای جامعه مدنی افغانستان مصاحبه کردهاند.
این پژوهش نشان میدهد که اختلافات میانپشتونی طالبان نیز برجسته است. در پژوهش به گونه مثال از اختلاف میان طالبان قندهاری و پکتیکایی یاد شده است.
این نهاد همچنین گفته قطع ارتباط میان رهبران سیاسی و جنگجویان میدانی طالبان باعث ایجاد تفاوتهای سازمانی میان آنها شده است.