گزارشگر سازمان ملل: خشونت علیه زنان در افغانستان قوی و گسترده است

گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان با تاکید بر آپارتاید جنسیتی در افغانستان گفت که خشونت علیه زنان افغانستان قوی و گسترده است. ریچارد بنت روز سه‌شنبه گفت تبعیض سیستماتیک و نهادینه‌شده در این کشور و طرد زنان توسط طالبان باید وجدان بشریت را تکان دهد.

ریچارد بنت جزئیات گزارش تازه خود درباره افغانستان را روز سه شنبه (۲۹ جوزا) در پنجاه ششمین نشست شورای حقوق بشر ارائه کرد.

او گفت طرد زنان از عرصه عمومی و محرومیت زنان و دختران افغان از کار و آموزش جنایت علیه بشریت و آپارتاید جنسیتی است.

آقای بنت افزود که طالبان در یک سال گذشته ۵۲ حکم محدود کننده علیه زنان اعمال کرده‌اند. به گفته او این محدودیت‌ها زنان را از نظر اقتصادی فقیر کرده و دختران و زنان محروم از تحصیل با ازدواج اجباری مواجه می‌شوند.

او گفت باید آپارتاید جنسیتی در افغانستان به رسمیت شناخته شود و عاملان آن در پیشگاه عدالت آورده شده و پاسخگو قرار داده شوند.

آقای بنت از جامعه بین‌المللی خواست تا از مشروعیت‌بخشی و عادی‌سازی روابط با طالبان دست بردارد.

او گفت جامعه جهانی در نشست دوحه سوم با طالبان به عنوان یک حکومت مشروع برخورد نکند. او همچنین خواستار مشارکت فعالان مدنی افغان در نشست دوحه شد.

ریچارد بنت هشدار داد که بی‌تفاوتی به نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان پیامدهای بسیار مخرب حتی برای نسل‌های آینده افغانستان و جهان خواهد داشت. به گفته او، دستاوردهای پیشین در زمینه حقوق زنان و حقوق بشر در افغانستان از بین رفته است.

با توجه به تعهدات جامعه بین‌المللی به کنوانسیون حقوق بشر، ریچارد بنت خواهان اقدام هماهنگ در برابر سیستم سرکوب در افغانستان شد و گفت که طالبان مرتکب جنایات اساسی از جمله جنایت علیه بشریت و آزار جنسیتی شده است.

گزارشگر ویژه حقوق بشر در گزارش خود گفته است آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت، «دقیق‌ترین توصیف برای سرکوب نهادینه» زنان در افغانستان است. او بار دیگر از جامعه بین‌المللی خواسته که آپارتاید جنسیتی را به عنوان جنایت علیه بشریت به رسمیت بشناسد.

ریچارد بنت گفت که جامعه بین‌المللی از کارزار فعالان افغان در راستای به رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی پشتیبانی حقوقی، سیاسی و دیپلوماتیک کند.

گزارشگر ویژه سازمان ملل تاکید کرد که جامعه بین‌المللی باید در عمل با زنان افغانستان همدردی کرده و با سرکوب نهادینه شده و سیستماتیک مقابله کند.

او از طالبان خواست که دستورالعمل‌های تبعیض‌آمیز و محدودکننده که زنان را از دست‌یابی به حقوق اساسی‌شان محروم کرده، دست بردارند و زمینه دسترسی برابر به آموزش را برای دختران در تمام سطوح فراهم سازند.

ریچارد بنت همچنین خواهان لغو محدودیت بر آزادی سفر زنان، از جمله سفر بدون محرم، شده و گفته است که «رژیم حاکم باید اجازه بدهد زنان به کار، از جمله در نهادهای امدادرسان بین‌المللی، برگردند.»

او خواهان اقدامات مؤثر برای جلوگیری از سوءاستفاده از کودکان، به‌خصوص ازدواج زودهنگام و اجباری، خشونت جنسی و بهره‌کشی و قاچاق شد و گفت که رژیم حاکم باید زمینه دسترسی زنان به خدمات درمانی، به‌ویژه خدمات روانی و جسمانی را تضمین کند.

ریچارد بنت بر تکثر اجتماعی افغانستان تأکید کرد و گفت که طالبان باید امنیت اقلیت‌های قومی، مذهبی و جنسیتی را تضمین کرده و کسانی که مسبب خشونت هستند را به عدالت بسپارند.

او همچنین از جهان خواست که از سپردن پرونده افغانستان به دادگاه کیفری بین‌المللی حمایت کرده و اطمینان حاصل کند که دادگاه به مدارک و شواهد کافی درباره نقض سیستماتیک حقوق بشر و آپارتاید جنسیتی در افغانستان دسترسی دارد.