سازمان رگولاتور فنآوری اطلاعات ترکیه روز جمعه ۱۲ اسد اعلام کرد که این کشور دسترسی به شبکه اجتماعی اینستاگرام را مسدود کرده است.
پس از کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، اینستاگرام برخی از پستها درباره او را حذف کرده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ترکیه دلیل و مدت زمان ممنوعیت استفاده از این شبکه را اعلام نکرده است، اما این اقدام پس از اظهارات فخرالدین آلتون، رئیس مرکز ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه در پیوند به این پلتفرم صورت گرفته است. آلتون، روز چهارشنبه ۱۰ اسد از این پلتفرم به دلیل مسدود کردن پستهای تسلیتی کاربران برای کشته شدن هنیه انتقاد کرد.
او در شبکه اجتماعی اکس از تصمیمات اینستاگرام به عنوان «سانسور کامل» یاد کرد و گفت اینستاگرام «هیچ گونه نقض سیاستی را برای اقدام خود» اعلام نکرده است.
شرکت چتر اینستاگرام (متا)، تاکنون در مورد این ممنوعیت یا اظهارات آلتون، موضعی نگرفته است.
متا روز پنجشنبه ۱۱ اسد نیز ویدیو و پستهای انور ابراهیم، نخستوزیر مالزیا را درباره واکنش او به کشته شدن هنیه در اينستاگرام حذف کرد.
ابراهیم این اقدام «غیرمحترمانه» متا را «توهین به آرمان مردم فلسطین» خواند و به این شرکت هشدار داد «ابزار دست اسرائیل» نشود.
سانسور در ترکیه
ترکیه در فهرست کشورهای ناقض آزادی بیان شامل است و بارها در مناسبتهای مختلف از سانسور علیه مخالفان خود استفاده کرده است.
این کشور در سالهای گذشته بارها شبکههای اجتماعی همچون فیسبوک، یوتیوب و توییتر (اکس فعلی) را به دلایل مختلف مسدود کرده است.
دولت ترکیه در ۲۶ حمل ۱۴۰۲ از ایلان ماسک خواست حساب مخالفان و برخی حسابهای اپوزیسیون این کشور را مسدود کند.
به دنبال این درخواست، شبکه اجتماعی مورد نظر در بیانیهای بدون اینکه به جزئیات، دلایل و شیوه این محدودیتها اشاره کند، گفت با توجه به درخواستهایی که دریافت کرده، اقداماتی را برای «محدودسازی دسترسی به برخی از محتواها در ترکیه» اجرایی کرده است.
سابقه اینستاگرام
این اولین بار نیست که اینستاگرام محدودیتهایی را درباره واکنشها به مسائل خاورمیانه اعمال میکند.
شرکت متا در ۱۹ حوت ۱۴۰۲ تمامی حسابهای متعلق به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در فیسبوک و اینستاگرام را مسدود کرد.
میدلایستآی به نقل از یک سخنگوی متا دلیل بسته شدن حسابهای خامنهای را نقض قواعد مربوط به ترویج «سازمانها و افراد خطرناک» توصیف کرد.
در سیاستهای شرکت متا «تمجید، حمایت یا نمایندگی از افراد و سازمانهای خطرناک» و «تحریک به خشونت» از جمله مواردی هستند که تحت عنوان نقض سیاستها در نظر گرفته شده و کاربران از آنها منع شدهاند.
کارشناسان امنیت سایبری بر این نظر هستند که پستهای صفحههای خامنهای در حمایت از حماس و حوثیها میتوانند دلیل بسته شدن حسابهایش باشند.
پیش از این نیز، حذف تصاویر قاسم سلیمانی، فرمانده کشته شده سپاه قدس از اینستاگرام خبرساز شده بود.