مکال میگوید نحوه خروج امریکا از افغانستان «برنامهریزی برای شکست» بود
رئیس کمیته روابط خارجی کانگرس امریکا میگوید وزارت خارجه این کشور مسئول تهیه برنامه تخلیه بود اما حتی زمانی که طالبان کابل را تصرف کردند، این وزارت برای این کار آماده نبود. مایکل مکال گفت نحوه خروج امریکا از افغانستان «برنامهریزی برای شکست» بود.
کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا به ریاست مایکل مکال، پس از دو سال تحقیق گزارش بیش ۳۰۰ صفحهای خود را درباره خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و پیامدهای آن منتشر کرد.
در این گزارش گفته شده که بایدن بدون مشوره با نهادهای امریکایی و با توجه به منافع سیاسی خود تصمیم به خروج از افغانستان گرفت. همچنین بر اساس این گزارش، حکومت امریکا در برقراری ارتباط بین وزارتخانهها در واشنگتن و مقامهای وقت در افغانستان ناکام ماند.
مایکل مکال گفته است که این گزارش، یک سند تاریخی است که برای رسیدن به حقیقت تهیه شده است. او گفت این گزارش یک سند سیاسی نیست.
رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا روز دوشنبه، ۱۹ سنبله، پس از نشر گزارش این کمیته در یک نشست خبری گفت که اداره بایدن تا لحظه سقوط شهر کابل هیچ برنامهای برای تخلیه غیرنظامیان نداشته است.
آقای مکال گفت: «حقیقت این است که برنامه تخلیه تا زمانی طالبان به کابل رسیدند و به سوی سفارت امریکا راهی شدند، روی دست گرفته نشد. در آن زمان راس ویلسون، سفیر امریکا در کابل مسئول ارائه طرح و اجرای آن شد.»
به گفته آقای مکال، سفیر امریکا در کابل در گام اول خودش از طریق فرودگاه کابل «فرار» کرده و کارمندان، همکاران محلی افغان و هزاران سند طبقهبندی شده را پشت سر گذاشته است.
رئيس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا گفت: «او[راس ویلسون، سفیر سابق امریکا در کابل] سربازان خودش را رها کرد. چه ترسو! بعد از آن چه اتفاقی افتاد؟ طالبان مسئول اولین ایستهای بازرسی [فرودگاه کابل] تعیین شدند تا شهروندان امریکایی، همکاران و متحدان افغان و زنان و کودکانی را بازرسی کنند که پشت سر گذاشته شده بودند.»
به گفته این مقام کانگرس، در جریان عملیات تخلیه به طالبان صلاحیت داده شده بود که مسیرهای ورودی به میدان هوایی کابل را کنترول کند. او گفت: «وقتی برنامهای ندارید، برای شکست برنامهریزی میکنید.»
مایکل مکال در بخشی از سخنانش گفت که تحقیق درباره خروج امریکا از افغانستان را پس از انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده نیز ادامه خواهد داد. او تاکید کرد که مردم امریکا سزاوار دانستن حقیقت هستند.
«زمان و مکان حمله انتحاری داعش را میدانستیم»
مایکل مکال، پس از نشر تحقیق یک ساله کمیته رابط خارجی گفت که امریکا زمان و مکان حمله انتحاری داعش در جریان تخلیه را میدانسته است اما به دلیل نبود برنامه نه تنها از این حمله پیشگیری نشده بلکه نیروهای امریکایی هم بدون تدابیر محفاظتی به این دروازه فرستاده شدند.
او گفت: «ما زمان و تاریخ [حمله مهاجم انتحاری] و دروازه را میدانستیم. با آن هم سربازان امریکایی بدون حمایت و توسط دولت خود تنها رها شدند و از آنها خواسته شد که در کنار دشمن قسمخوردهشان، طالبان، برای دفاع از این میدان هوایی کابل بایستند.»
در حمله انتحاری یک مهاجم داعش در میان تجمع مردم در یک دروازه فرودگاه کابل مشهور به «ابی گیت» در چهارم سنبله ۱۴۰۰، به تعداد ۱۸۲ نفر به شمول ۱۳ سربار نیروهای دریایی امریکا کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند.
مکال گفت: «اینکه این حمله قابل پیشگیری بود اگر ما برنامه میداشتیم. این غمانگیز است.»
او گفت که علاوه بر مهاجم انتحاری داعش، هشت عضو داعش براثر سیاست خارجی و سیاست مرزی «ناکام» بایدن وارد امریکا شدند که از سوی پولیس فدرال این کشور دستگیر شدند. به گفته او، یک حلقه داعشیها متشکل از ۴۰۰ نفر نیز بهصورت قاچاقی وارد امریکا شدهاند.
او همچنین گفت که حالا امریکا توانایی رصد فعالیتهای گروههای تروریستی از جمله داعش را در افغانستان ندارد.
پیامدهای خروج امریکا از افغانستان
رئيس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در این نشست خبری خود خروج امریکا از افغانستان را «بدتر» از خروخ این کشور از سایگون ویتنام توصیف کرد. او گفت که پس از سقوط افغانستان، رقیبان و دشمنان امریکا به نقاط ضعف این کشور نگاه میکنند نه نقاط قوتاش.
مکال حمله روسیه به اوکراین، تهدادات چین علیه تایوان و افزایش تهدادات ناشی از گروههای تحت حمایت جمهوری اسلامی در منطقه را پیامدهای خروج امریکا از افغانستان دانست.
همکاران افغان امریکا باید تخلیه شوند
مکال در پاسخ به سوال خبرنگار افغانستان اینترنشنال در مورد سرنوشت همکاران افغان نیروهای امریکایی که در افغانستان و کشورهای همسایه گیر ماندهاند، گفت:«ما باید آنها را از آنجا خارج کنیم.»
آقای مکال گفت وقتی طالبان به سفارت امریکا و پایگاه هوایی بگرام دسترسی پیدا کردند، اطلاعات بایومتریک همکاران محلی امریکا در افغانستان را بهدست آوردند و به دنبال آن این گروه خانه به خانه سراغ این افراد رفتند و آنها را زندانی، شکنجه کردند و در مواردی کشتند.
او گفت:«ما به آنها [همکاران افغان نیروهای امریکایی] مدیون هستیم.»
رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در بخشی از سخنانش گفت که دموکراتها از جمهوریخواهان به دلیل امضای توافقنامه دوحه با طالبان انتقاد میکنند، اما پس از امضای این توافقنامه، دو هزار و ۵۰۰ سرباز امریکا، شش هزار و ۵۰۰ نیروی ناتو و حمایت هوایی در افغانستان حضور داشتند.
او گفت که تصمیم جو بایدن مبنیبر به صفر رساندن تعداد سربازان امریکایی در افغانستان، ارتش حکومت پیشین افغانستان را تضعیف کرد.
واکنش کاخ سفید
کاخ سفید در واکنش به گزارش کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا، آنرا یکجانبه خوانده و گفت که این گزارش چیزی جدیدی ندارد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت که حکومت ترامپ در حالی توافقنامه را با طالبان امضا کرد و متعهد به خروج از افغانستان از جمله پایگاه بگرام شد که حکومت اشرف غنی بینهایت ضعیف شده بود و طالبان در اوج قدرت خود قرار داشتند.
کربی افزود که حکومت ترامپ پنج هزار جنگجوی طالبان را از زندان آزاد کرد.
او خروج امریکا از افغانستان را مسئولانه و مطابق برنامه حکومت ترامپ خواند.