روزنامه فرهیختگان نوشته است که رئیس شورای اسلامی روستای رحیمآباد اصفهان اجازه ثبتنام کودکان افغان در مدارس را نداده و مدعی شده که «دانشآموزان مهاجر، بهداشت فردی را رعایت نمیکنند و بو میدهند.»
رئیس شورای اسلامی روستای رحیمآباد ممنوعیت ثبتنام دانشآموزان افغان را تأیید کرد و علت این تصمیم را «نارضایتی خانوادهها از حضور دانشآموزان اتباع» و «رعایت نکردن بهداشت فردی» توسط دانشآموزان مهاجر عنوان کرده است. او برای توجیه این اظهارات نژادپرستانه گفته است: «ما نمیگوییم که اینها نباید تحصیل کنند، میتوانند به روستاهای دیگر بروند. ما خودسرانه عمل نکردیم و از بخشداری نامه داریم.»
با گذشت سه هفته از آغاز سال تحصیلی در ایران، هزاران کودک پناهنده افغان، با وجود داشتن مدارک قانونی، هنوز نتوانستهاند به تحصیل ادامه دهند.
وزارت آموزش و پرورش ثبتنام دانشآموزان غیرایرانی را مشروط به دریافت شناسه «یکتا» کرده و برای مدارس حدنصاب تعیین کرده است. با این حال، مسئولان در مناطق مختلف با بهانههای مختلف و نژادپرستانه مانع ثبتنام کودکان دارای کارت اقامت و کد یکتا میشوند. در برخی از موارد آنها از دولت ایران خواستهاند مکتبهای جداگانهای برای مهاجران تأسیس کند.
بسیاری از فعالان حقوق بشر و خانوادههای مهاجر در ایران، این سیاستها را «نژادپرستانه» و مغایر با حقوق بشر دانسته و خواستار تغییر این رویکرد هستند. آنها معتقدند که این نوع برخوردها تنها به افزایش فشار بر مهاجران و محروم کردن آنها از حقوق اولیهشان منجر میشود.
تداوم این وضعیت به نگرانیهای جدی در مورد آینده کودکان افغان و همچنین تبعات اجتماعی و فرهنگی آن در جامعه ایران دامن زده است.