• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • روایت شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

روسیه می‌گوید فرانسه باعث نابودی اوکراین می‌شود

۴ قوس ۱۴۰۳، ۰۲:۲۴ (‎+۰ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۰۵:۱۵ (‎+۰ گرینویچ)

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه می‌گوید فرانسه با صدور مجوز به کی‌یف برای حمله به خاک روسیه باعث نابودی اوکراین می‌شود. ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه گفته اوکراین می‌تواند از موشک‌های دوربرد فرانسوی برای حمله به روسیه استفاده کند.

وزیر خارجه فرانسه روز شنبه سوم قوس گفت اوکراین می‌تواند موشک‌های دوربرد فرانسوی را برای دفاع از خود به سمت روسیه پرتاب کند.

وزیر خارجه فرانسه تاکید کرد که متحدان اوکراین در تلاش‌اند مواضع خود را به یکدیگر نزدیک‌تر کنند.

تاس، خبرگزاری دولتی روسیه گزارش داد که خانم زاخارووا هشدار داد مجوز فرانسه، «حمایت از اوکراین نیست، بلکه نابود کردن آن است.»

کرملین هم گفته است که برداشتن منع حمله به عمق خاک روسیه با استفاده از موشک‌های غربی، به منزله شدید کردن بیشتر جنگ با روسیه است.

پس از موافقت دولت جو بایدن، اوکراین با شش موشک اتاکمز امریکایی در ۱۹ نوامبر و با موشک‌های دوربرد سایه طوفان بریتانیایی در ۲۱ نوامبر به خاک روسیه حمله کرد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه گفته است تصمیم امریکا و بریتانیا درباره استفاده اوکراین از سلاح‌های‌شان برای حمله به روسیه جنگ اوکراین را به‌سمت جهانی شدن سوق داد. پوتین هشدار داد که در صورت تشدید اقدامات تهاجمی،‌ روسیه با قاطعیت پاسخ خواهد داد.



پربازدیدترین‌ها

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد
۱

رئیس انستیتوت ثبات راهبردی جنوب آسیا: افغانستان جغرافیای خود را از دست می‌دهد

۲

ریچارد بنت: افغان‌های مقیم خارج باید امید را زنده نگه دارند

۳

از رخشانه تا فرزانه؛ روایت قتل هولناک زنی جوان در غور

۴

روسیه از کشورها خواست فورا دیپلمات‌های خود را از کی‌یف خارج کنند

۵

رهبر یهودی که برای مسلمانان بریتانیا می‌رزمد کیست؟

•
•
•

مطالب بیشتر

رئیس‌جمهور فیلیپین از سوی معاونش تهدید به ترور شد

۴ قوس ۱۴۰۳، ۰۰:۰۸ (‎+۰ گرینویچ)

سارا دوترته، معاون رئیس‌جمهور فیلیپین روز شنبه تهدید کرد در صورت کشته شدنش، فردیناند مارکوس رئیس‌جمهور، همسر او و رئیس مجلس نمایندگان این کشور ترور خواهند شد. دفتر ریاست جمهوری فیلیپین این تهدید را بسیار جدی عنوان کرده و گفته که امنیت فردیناند مارکوس تقویت خواهد شد.

به گزارش آسوشیتدپرس، سارا دوترته صبح روز شنبه در یک کنفرانس خبری آنلاین این تهدید را مطرح کرد و رئیس‌جمهور فیلیپین را به دروغگویی متهم کرد.

طبق قانون فیلیپین، چنین اظهاراتی جرم محسوب می‌شود و امکان بازداشت و جریمه نقدی وجود دارد. مشخص نیست که چه اقداماتی علیه معاون رئیس جمهور انجام خواهد شد.

نیروی امنیتی فیلیپین گفته که نهادهای مجری قانون در برابر هر گونه تهدید علیه رئیس جمهور و خانواده او هماهنگ می‌شوند.
فردیناند مارکوس با دوترته در انتخابات ۲۰۲۲ با آرای چشمگیر پیروز شدند. آنها از دو خانواده قدرتمند و فرزندان روسای جمهور پیشین فیلیپین هستند.
سارا دوترته دختر رودریگو دوترته، رئیس جمهور سابق است. فردیناند مارکوس جونیور، نیز فرزند فردیناند مارکوس بزرگ، رئیس جمهور سابق فیلیپین است. پدر او از سال ۱۹۶۵ برای دو دهه دیکتاتور فیلیپین بود.

اختلاف میان رئیس‌جمهور فیلیپین و معاون او پس از آن تشدید شد که سارا دوترته در ماه جون از سمت وزارت آموزش استعفا داد اما همچنان به عنوان معاون رئیس جمهور باقی ماند.

معاون رئیس جمهور به منتقد سرسخت مارکوس تبدیل شده و او را به فساد، بی‌کفایتی و آزار و اذیت سیاسی خانواده دوترته و حامیان نزدیک آن متهم می‌کند.

یک خاخام اسرائیلی در امارات متحده عربی ناپدید شد

۳ قوس ۱۴۰۳، ۲۳:۱۱ (‎+۰ گرینویچ)

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل تائید کرده که زوی کوگان، خاخام اسرائیلی در امارات متحده عربی ناپدید شده و موساد در حال بررسی این حادثه است. دفتر بنیامین نتانیاهو به شهروندان اسرائیل توصیه کرده که از سفرهای غیرضروری به امارات متحده عربی خودداری کنند.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل ناپدیدشدن زوی کوگان را یک «رویداد تروریستی» خوانده است.

زوی کوگان روز پنج‌شنبه هفته گذشته در ابوظبی ناپدید شد. بر اساس گزارش‌های رسانه‌های اسرائیلی، او ممکن است تحت تعقیب نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران بوده و احتمالا کشته شده باشد.

وزارت خارجه امارات متحده عربی نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که این وزارتخانه از نزدیک وضعیت مربوط به ناپدید شدن این خاخام اسرائیلی-مولداویایی را رصد می‌کند و در تماس مستمر با خانواده او و سفارت مولداوی در ابوظبی است.

در بیانیه وزارت خارجه امارات متحده عربی آمده است که وزارت داخله این کشور، بلافاصله پس از گزارش ناپدید شدن کوگان، عملیات گسترده‌ای برای یافتن او را آغاز کرده است.

روزنامه یدیعوت آحارونوت گزارش داد که موتر زوی کوگان در نزدیکی ابوظبی پیدا شده و سه فرد اوزبیکستانی مظنون به ربودن او هستند. این افراد احتمالاً پس از انجام این اقدام به ترکیه فرار کرده‌اند.

در پی این رویداد، دفتر نخست‌وزیر اسرائیل در بیانیه‌ای از شهروندان این کشور خواسته است تا از سفرهای غیرضروری به امارات متحده عربی خودداری کنند و افرادی که در این کشور حضور دارند، اقدامات احتیاطی بیشتری را رعایت کنند.

مرکز مبارزه با تروریسم پاکستان از احتمال حمله به اعتراضات هواداران عمران خان هشدار داد

۳ قوس ۱۴۰۳، ۲۲:۰۶ (‎+۰ گرینویچ)

مرکز مبارزه با تروریسم پاکستان هشدار داده است که تجمع هواداران حزب تحریک انصاف ممکن است هدف حمله تروریستی قرار گیرد. عمران خان، رهبر زندانی تحریک انصاف، از هواداران خود در داخل و خارج از کشور خواسته است روز یکشنبه در اعتراضات گسترده ضدحکومتی شرکت کنند.

به گفته وکیل عمران خان، این اعتراضات نه‌تنها در اسلام‌آباد، بلکه در سراسر پاکستان و حتی خارج از این کشور برگزار خواهد شد.

دولت پاکستان در واکنش به این تحولات، تدابیر امنیتی شدیدی را در پایتخت و سایر شهرهای بزرگ اعمال کرده است. مرکز ملی مبارزه با تروریسم اعلام کرده است که شبه‌نظامیان وابسته به تحریک طالبان پاکستان که اخیراً از مرز افغانستان وارد این کشور شده‌اند، احتمالاً تجمعات هواداران عمران خان را هدف قرار خواهند داد.

محسن نقوی، وزیر داخله پاکستان، پیش‌تر به باریستر گوهر، یکی از رهبران حزب تحریک انصاف، اطلاع داده بود که دولت به دلیل نگرانی‌های امنیتی، اجازه برگزاری هیچ‌گونه تجمع یا راهپیمایی را در اسلام‌آباد نمی‌دهد.

این تصمیم همچنین همزمان با سفر رسمی یک هیئت بلندپایه بلاروسی به رهبری الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهور بلاروس، اتخاذ شده است. قرار است رئیس‌جمهور بلاروس از ۲۴ تا ۲۷ نومبر در اسلام‌آباد حضور داشته باشد.

به گزارش رسانه‌های پاکستان، دولت در راستای پیشگیری از هرج و مرج، تدابیر امنیتی گسترده‌ای را به اجرا گذاشته است. تجمع بیش از پنج نفر در اسلام‌آباد به مدت دو ماه ممنوع اعلام شده و جاده‌های منتهی به منطقه دیپلومات‌نشین، ساختمان‌های کلیدی دولتی، نهادهای بین‌المللی و فرودگاه اسلام‌آباد با استفاده از کانتینرها مسدود شده‌اند.

هزاران نیروی پولیس، رنجر و نیروهای مرزی در پایتخت و مناطق حساس مستقر شده‌اند.

علاوه بر این، خدمات اینترنت و موبایل در اسلام‌آباد، خیبرپختونخوا و پنجاب به‌طور موقت قطع شده است. خدمات حمل‌ونقل عمومی از جمله مترو نیز در اسلام‌آباد و راولپندی متوقف شده است.

اعتراضات حزب تحریک انصاف در گذشته به خشونت کشیده شده بود. هواداران عمران خان در ایالت‌های پنجاب و خیبرپختونخواه، برخی نهادهای مرتبط با ارتش و خانه‌های مقامات دولتی را به آتش کشیدند.

دبیرکل ناتو با ترامپ در فلوریدا ملاقات کرد

۳ قوس ۱۴۰۳، ۱۳:۳۰ (‎+۰ گرینویچ)

مارک روتا، دبیرکل ناتو، روز جمعه در فلوریدا با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، دیدار کرد. سخنگوی ائتلاف نظامی ناتو روز شنبه اعلام کرد که در این دیدار «مسائل مختلف امنیت جهانی که ناتو با آن‌ها مواجه است، مورد بحث قرار گرفت.»

پیش‌تر، دبیرکل ناتو اعلام کرده بود که قصد دارد با ترامپ دیدار کند و در مورد تهدید فزاینده روابط بین کوریای شمالی و روسیه گفت‌وگو کند.

پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده نگرانی‌هایی را در اروپا به‌وجود آورده است، چرا که احتمال می‌رود او کمک‌های نظامی حیاتی واشنگتن به اوکراین را قطع کند.

متحدان ناتو می‌گویند که حفظ کی‌یف در نبرد با مسکو برای امنیت اروپا و امریکا، امری حیاتی است.

ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود، اروپا را به افزایش هزینه‌های دفاعی وادار کرده بود.

پیش‌تر، خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع دیپلوماتیک خود گزارش داده بود که نشست اضطراری شورای ناتو-اوکراین در تاریخ ۲۶ نوامبر برگزار خواهد شد.

بر اساس این گزارش، در نشست پیش‌رو در مورد استفاده روسیه از موشک‌های مافوق صوت علیه اوکراین بحث خواهد شد.

دبیرکل ناتو اخیراً در نشست رهبران اروپایی در بوداپست گفت: «آنچه که ما می‌بینیم این است که کوریای شمالی، ایران، چین و روسیه با هم همکاری می‌کنند و علیه اوکراین به‌طور مشترک عمل می‌کنند.»

او گفته بود مشتاقانه منتظر نشست با دونالد ترامپ است تا در مورد چگونگی مقابله جمعی با این تهدیدات گفت‌وگو کند.

دادگاه لاهه چگونه نتانیاهو و وزیر دفاعش را تحت پیگرد قرار می‌دهد؟

۳ قوس ۱۴۰۳، ۱۲:۵۶ (‎+۰ گرینویچ)

احکام بازداشت صادر شده این هفته از سوی دیوان کیفری بین‌المللی برای رهبران اسرائیل و حماس، به اتهام جنایاتی که گفته می‌شود آن‌ها در غزه مرتکب شده‌اند، اطلاعات مهمی درباره دامنه صلاحیت این دادگاه و محدودیت‌های قدرت آن ارائه می‌دهد.

نیویارک تایمز در یادداشتی، به آن‌چه درباره دامنه حقوقی این دادگاه باید دانست و تلاش آن برای بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل؛ یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین او؛ و محمد ضیف، رهبر شاخه نظامی حماس، که ممکن است زنده نباشد، پرداخته است.

چرا دادگاه مدعی صلاحیت در این پرونده است؟

بیش از ۱۲۰ کشور به معاهده بین‌المللی موسوم به اساسنامه رم پیوسته و عضو این دادگاه هستند.

این دادگاه که در شهر لاهه هالند مستقر است، بیش از دو دهه پیش برای رسیدگی به جنایات علیه بشریت، جنایات جنگی، نسل‌کشی و جنایت تجاوز تاسیس شد.

این دادگاه، نتانیاهو و گالانت را به استفاده از گرسنگی به‌عنوان یک ابزار جنگی، در کنار سایر اتهامات، در درگیری با حماس در غزه متهم کرده است.

دادگاه همچنین محمد ضیف، طراح اصلی حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ در اسرائیل، را به جنایات علیه بشریت، شامل قتل، شکنجه، خشونت جنسی و گروگان‌گیری، متهم کرده است.

کشورهای قدرتمند از جمله روسیه، ایالات متحده و چین، صلاحیت این دادگاه را به رسمیت نمی‌شناسند.

این کشورها اساسنامه رم را تصویب نکرده‌اند، احکام بازداشت بین‌المللی صادره از سوی این دادگاه را رعایت نمی‌کنند و شهروندان خود را برای محاکمه به این دادگاه تحویل نمی‌دهند.

اسرائیل، عضو دادگاه کیفری بین‌المللی نیست. اما فلسطین که ۱۴۶ کشور از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل، آن را به عنوان یک کشور مستقل، به رسمیت می‌شناسند از اپریل سال ۲۰۱۵، به عضویت این دادگاه درآمده است.

این عضویت پس از آن ممکن شد که مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین که بخش بزرگی از کرانه باختری را کنترول می‌کنند، به معاهده رم پیوستند.

اگرچه غزه از سال ۲۰۰۷ تحت کنترول حماس قرار دارد و این گروه شبه‌نظامی تابعیت خود از دولت فلسطین را نمی‌پذیرد، دادگاه حکم داده است که با توجه به پیوستن فلسطین به اساسنامه رم، این دادگاه صلاحیت رسیدگی به اراضی فلسطینی شامل غزه، کرانه باختری اشغالی و بیت‌المقدس شرقی را دارد.

دیوید شفر، سفیر پیشین ایالات متحده و مذاکره‌کننده ارشد اساسنامه‌ای که این دادگاه را تاسیس کرد، در این باره به نیویورک تایمز گفت «می‌توان گفت اقدامات حماس کاملا در معرض صلاحیت دیوان کیفری بین‌المللی قرار می‌گیرد، زیرا حماس نقش خود را به‌عنوان مقام حاکم در بخشی از دولت فلسطین نشان داده است و با چنین قدرتی مسئولیت همراه است، از جمله مسئولیت برای ارتکاب جنایات فجیع.»

یکی از نکات مهم درباره قدرت دادگاه کیفری بین‌المللی این است که صلاحیت آن می‌تواند فراتر از کشورهای عضو گسترش یابد.

اساسنامه رم به شورای امنیت سازمان ملل متحد اختیار می‌دهد که بر اساس منشور سازمان ملل، جنایات فجیعی را که در هر کشوری، چه عضو این دادگاه باشد و چه نباشد، رخ داده است، برای تحقیق به این نهاد حقوقی ارجاع دهد.

ارجاعی که دو بار انجام شده است. شورای امنیت در سال ۲۰۰۵ به دلیل وضعیت انسانی در دارفور، سودان را به این دادگاه ارجاع داد و در سال ۲۰۱۱ نیز لیبیا را به دادگاه ارجاع کرد، با وجود این‌که هیچ‌کدام از این کشورها عضو این دادگاه نیستند.

کارشناسان می‌گویند با توجه به تنش‌های کنونی میان پنج عضو دایمی شورای امنیت (بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه و ایالات متحده)، بعید است که شورا در آینده نزدیک، به اتفاق آرا مقامات هیچ دولتی را برای پیگرد قانونی به دادگاه معرفی کند.

شفر با اشاره به همین مساله به نیویورک تایمز گفت «با توجه به وضعیت ناکارآمد شورای امنیت سازمان ملل در سال‌های اخیر، بعید است که هرگونه پیشنهاد ارجاع خاصی در هر نقطه‌ای از جهان بتواند از وتوی یکی از اعضا شورا، جان سالم به در ببرد.»

آیا دادگاه سعی کرده است رهبران کشورهای غیرعضو را تحت پیگرد قرار دهد؟

روسیه عضو این دادگاه نیست، اما در سال ۲۰۲۳، دادگاه حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه را به دلیل حمله روسیه به اوکراین صادر کرد.

اوکراین هنوز عضو این دادگاه نیست اما به دادگاه صلاحیت داده و از آن دعوت کرده است تا درباره این حمله و جنایات روسیه تحقیق کند. اوکراین در مسیر عضویت در این دادگاه تا سال ۲۰۲۵ قرار دارد.

این دادگاه همچنین برای عمر حسن البشیر، رئیس‌جمهور سابق سودان، و معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی، احکام بازداشت صادر کرده است. هیچ‌کدام از این کشورها عضو این دادگاه نیستند و پرونده این دو کشور به درخواست شورای امنیت به این دادگاه ارجاع داده شد.

در سال ۲۰۱۷، دادستان وقت این دادگاه تحقیقاتی را درباره اتهامات جنایات جنگی در افغانستان، از جمله جنایاتی که ممکن است امریکایی‌ها مرتکب شده باشد، آغاز کرد.

در واکنش، واشنگتن تحریم‌هایی را علیه فاتو بنسودا، دادستان ارشد وقت دادگاه، اعمال کرد و ویزای او را لغو کرد. دادگاه بعدا این تحقیقات را متوقف کرد.

آیا دادگاه می‌تواند احکام بازداشت را اجرا کند؟

در حالی که به‌صورت نظری، دامنه این دادگاه می‌تواند تقریبا جهانی باشد، قدرت آن در نهایت در دست کشورهای عضو آن است.

این دادگاه نمی‌تواند افراد متهم به جنایات را غیابا محاکمه کند و هیچ سازوکاری برای وادار کردن متهمان به حضور در دادگاه ندارد.

این دادگاه به کشورهای عضو تکیه می‌کند تا به‌ عنوان اجراکنندگان احکام دادگاه عمل کرده و مظنونان را که برای آن‌ها حکم جلب صادر شده، بازداشت کرده و برای محاکمه به محضر دادگاه در لاهه منتقل کنند، با این حال، همه کشورهای عضو به این توافق‌نامه پایبند نیستند.

هنگری عضو این دادگاه است اما ویکتور اوربان، نخست‌وزیر این کشور، روز جمعه گفت نخست‌وزیر اسرائیل را برای بازدید از کشورش دعوت کرده است و افزود که او وظیفه رسمی خود برای اجرای حکم بازداشت دادگاه را نادیده خواهد گرفت.

در ماه سپتامبر سال جاری هم، ولادیمیر پوتین، به مغولستان، که عضوی دیگر از این دادگاه است، سفر کرد و بی‌آن‌که اقدامی برای بازداشت او صورت گیرد پس از پایان سفر، به کشورش بازگشت.

در یک مورد دیگر هم، عمر البشیر در سال ۲۰۱۵ برای شرکت در نشست اتحادیه افریقا به افریقای جنوبی، که از اعضای دادگاه است، سفر کرد. اما وقتی یک دادگاه محلی اعلام کرد برای بازداشت او به دلیل حکم جلب بین‌المللی دیوان، دستور قضایی صادر خواهد کرد، به سرعت از این کشور گریخت.

100%