پوتین در مورد گسترش روابط روسیه با طالبان ابراز امیدواری کرد

ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه در حاشیه نشست سازمان پیمان امنیت جمعی گفت افغانستان در حال دستیابی به ثبات است. رئیس‌جمهور روسیه به خبرنگاران گفت: «وضعیت در افغانستان پیچیده است. با این حال امیدواریم که بتوانیم روابط خود با افغانستان را توسعه دهیم.»

به گزارش خبرگزاری دولتی تاس، پوتین تاکید کرد که مسکو نمی‌تواند این واقعیت را نادیده بگیرد که وضعیت در افغانستان در حال تثبیت شدن است. او افزود: «ما با مقام‌های فعلی افغانستان وارد روابط دوجانبه شده ایم و این روابط بیشتر توسعه خواهد یافت.»

رئیس‌جمهور روسیه وضعیت جهان را پرتنش خواند و گفت: «آنچه در اوکراین می‌گذرد تنها دلیل دشواری‌های کنونی نیست. آیا اوضاع در آسیا خوب است؟ آیا رویدادهای مرزی کشورهای مشترک‌المنافع با افغانستان باید ما را آن‌قدر خوش‌بین کند که توجه‌ خود را به جای دیگری معطوف کنیم؟»

اخیرا دبیر شورای امنیت ملی روسیه در راس هیئتی به کابل رفت و با مقام‌های ارشد طالبان گفت‌وگو کرد. محور این گفت‌وگوها گسترش روابط اقتصادی و سیاسی بود.

طالبان امیدوار است که به کمک روسیه بتواند از انزوای بین المللی خود بکاهد. روسیه و طالبان تحت تحریم‌های شدید اقتصادی و سیاسی غرب قرار دارند: روسیه به علت تجاوز نظامی به اوکراین و طالبان به دلیل حمایت از گروه‌های تروریستی.

رسانه‌های روسیه گزارش دادند که ملا عبدالغنی برادر، معاون رئیس‌الوزرای در دیدار با هیئت روسی گفته است این گروه تلاش کرده است تا شرایط را برای افزایش صادرات اجناس افغانستان به خارج از کشور و جذب سرمایه‌گذاری خارجی در افغانستان فراهم کند.

او گفت: «همانطور که می‌دانید پس از پیروزی طالبان در افغانستان، ایالات متحده و کشورهای غربی انواع فشارها را بر ما وارد می‌کنند. بنابراین ما انتظار داریم که روسیه به ما کمک کند تا این فشار را خنثی کنیم.»

عبدالغنی برادر به مقام‌های روسیه اطمینان داده است که طالبان یک شریک اقتصادی قابل اعتماد است. او گفت نهادهای امنیتی طالبان برای تامین امنیت در افغانستان اقداماتی انجام داده که در نتیجه آن گروه داعش در افغانستان نابود شده و به کشورهای دیگر منتقل شده است.

با این حال، مقام های روسی و آسیای میانه نگران فعالیت گروه‌های تروریستی اوزبیکستانی و تاجیکستانی اند. در نشست امروز پیمان امنیت جمعی، روسیه و چهار کشور آسیای میانه طرح تقویت مرز افغانستان و تاجیکستان را تصویب کردند.

سرگئی شایگو، دبیر شورای امنیت روسیه با اشاره به حضور نظامی چندین ساله امریکا در افغانستان گفت که ایالات متحده باید در بازسازی افغانستان پیشگام شود. او گفت ایالات متحده که پس از ۲۰ سال به‌طور عجولانه نیروهای خود را از افغانستان خارج کرد، باید مسئولیت کمک به بازسازی این کشور را به عهده بگیرد.

طالبان به نقل از مقام‌های روسیه گفتند که مسکو در آینده نزدیک این گروه را از فهرست گروه‌های تروریستی حذف می‌کند. هرچند سخنگوی کرملین گفت که این کشور هیچ تصمیمی در این مورد نگرفته است.

کارشاسان می‌گوید در آستانه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، روسیه تلاش می‌کند با ایجاد روابط با طالبان ابتکار عمل را به دست بگیرد.