کمیته پیشگیری از شکنجه سازمان ملل به افغانستان میرود
کمیته فرعی پیشگیری از شکنجه سازمان ملل اعلام کرد که قرار است در برنامه خود در سال ۲۰۲۵ از چند کشور، از جمله افغانستان، بازدید کند. این کمیته قصد دارد در این دور سفرها به افغانستان، موزامبیک، نیوزیلند، پرو، صربستان، بوروندی، فرانسه و مکزیک برود.
سوزان جابور، رئیس کمیته فرعی پیشگیری از شکنجه، در مراسم چهلمین سالگرد تصویب کنوانسیون ضد شکنجه گفت: «دنیا در حال نظاره است و تاریخ ما را نه بر اساس نیتها یا بلاغتها، بلکه بر اساس اقداماتی که برای مقابله با چالشهای پیش رو انجام میدهیم، خواهد سنجید».
به گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، او گفته است که کمیته فرعی سازمان ملل مصمم و آماده برای اقدام است.
تاکنون تاریخ دقیق سفر این کمیته به افغانستان اعلام نشده است.
تصمیم این کمیته برای سفر به افغانستان در حالی انجام شد که متهمان در زندانهای طالبان با انواع شدید شکنجه روبرو است.
سیبیل مانی، هماهنگکننده حقوق بشر سازمان جهانی علیه شکنجه ماه عقرب پس از سفر به افغانستان اعلام کرد که شکنجه مردان و زنان در زندانهای طالبان ادامه دارد. مانی گفت مردان و زنانی که از سیاستهای طالبان در افغانستان انتقاد کردهاند زندانی و شکنجه شدهاند.
اعتراف رهبر طالبان به شکنجه متهمان
هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، در سفر به ولایت قندوز گفته بود که گزارشی درباره کشته شدن زندانیان در زندانهای این گروه دریافت کرده است. ارگ طالبان ماه میزان فایل صوتی سخنرانی هبتالله در سفر به ولایت قندوز را منتشر کرد.
براساس فایل صوتی منسوب به هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، او در جریان سفر به ولایت قندوز در ماه سنبله گفت که به او گزارش دادهاند که در یکی از زندانها، زندانیانی کشته شدهاند.
او افزود که پس از اطلاع از این موضوع، با مسئول زندان تماس گرفت و پرسید که آیا این کشتارها به حکم محکمه انجام شده یا بدون حکم. مسئول زندان در پاسخ گفته که در جریان این وقایع نبوده و همکارانش زندانیان را کشتند.
پیشتر، منابع به افغانستان اینترنشنال تایید کرده بودند که طی سه سال گذشته، ۸۷ نفر بر اثر شکنجه در زندانهای استخبارات طالبان جان باختند. این منابع گفتند که افراد مذکور با روشهایی مانند شوک برقی، خفگی، غرق کردن در آب و شکنجه اندامهای جنسی کشته شدند.
بیشتر این زندانیان از نظامیان سابق، اعضای جبهه مقاومت ملی و فعالان مخالف طالبان بودند.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز سال گذشته گزارشی از وضعیت زندانهای طالبان منتشر کرد. یوناما در تاریخ ۲۹ سنبله سال گذشته در گزارشی از نقض گسترده حقوق بشر در زندانهای طالبان خبر داد و تاکید کرد که نزدیک به ۵۰ درصد این تخلفات شامل اعمال شکنجه و سایر رفتارها یا «مجازات ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز» است.