مجله فوربز: عوامل محیط‌زیستی می‌تواند ابزاری برای تعامل جامعه جهانی با طالبان باشد

مجله فوربز با اشاره به شرکت طالبان در نشست تغییرات اقلیمی در باکو، نوشت عوامل محیط‌زیستی در افغانستان می‌تواند ابزار موقت برای تعامل جامعه جهانی با طالبان باشد. این مجله نوشت آذربایجان با حمایت هند و چین طالبان را به نشست تغییرات اقلیمی دعوت کرد.

این مجله تاکید کرده که این تعامل باید به دنبال ایجاد تغییرات اجتماعی بیشتر در سیاست‌های طالبان باشد.

در مطلب فوربز همچنین آمده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، تمایل بیشتری برای تعامل با طالبان در موضوعات خاص نشان داده و سیاست‌های محیط‌زیستی و توسعه‌ منابع به دلیل اهمیت جهانی، ممکن است به عنوان نقطه ورود به این تعامل عمل کند.

پس از به قدرت رسیدن طالبان در آگست ۲۰۲۱، این اولین بار بود که این گروه در ماه جاری میلادی به نشست تغییرات اقلیمی دعوت شد.

مطیع‌الحق خالص، رئیس اداره حفاظت از محیط زیست طالبان در راس یک هیئت برای شرکت در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل به باکو رفته بود.

در مطلب مجله فوربز که روز پنجشنبه نشر شد، آمده است که تمرکز هیئت طالبان در این نشست، بر دریافت فناوری‌های مرتبط با تغییرات اقلیمی از طریق مرکز و شبکه فناروی اقلیمی سازمان ملل بوده است. در مطلب آمده که به نظر می‌سد برخی از پروژه‌های صندوق اقلیم سبز سازمان ملل برای افغانستان از سر گرفته شده است.

در این مطلب تاکید شده که افغانستان یکی آسیب‌پذیرترین کشورها از نظر تغییرات اقلیمی است و با چالش‌های محیط‌زیستی عمده‌ای مانند تصفیه فاضلاب شهری و حفاظت از گونه‌های در معرض خطر مانند پلنگ برفی روبه‌رو است.

با این حال، به نوشته فوربز، شاید مهم‌ترین دلیل اقتصادی برای مشارکت در سیاست‌های زیست‌محیطی افغانستان، ظرفیت این کشور برای تأمین منابع کلیدی برای گذار سبز باشد. گذار سبز یک راهبرد جهانی برای دور زدن انرژی‌های پرهزینه و آلاینده و توسل به جایگزین‌های پایدارتر است.

لیتیوم افغانستان و علاقمندی شرکت چینی برای سرمایه‌گذاری

لیتیوم، فلزی که در افغانستان پیدا می‌شود، یکی از منابع مورد نیاز برای تهیه باتری‌هایی است که برای تحقق راهبرد گذار سبز بسیار حایز اهمیت پنداشته می‌شود.

وزارت معادن و پترولیم طالبان در ماه حمل پارسال خبر داد که شرکت چینی «گوتیون» قصد دارد ده میلیارد دالر در معادن لیتیم افغانستان سرمایه‌گذاری کند.

مجله فوربز در مطلب خود به نقل از رسانه میشیگان نیوز سورز نوشته است گوتیون در واقع شرکتی است که به دلیل برنامه‌اش برای ساخت کارخانه باتری موترهای برقی به ارزش ۲.۳۶ میلیارد دالر در نزدیکی در میشیگان، تحت نظارت قانون‌گذاران این ایالت قرار دارد.

فوربز نوشته است که ممکن است مواد خام این کارخانه از افغانستان تأمین شود. این شرکت همچنین به دلیل رابطه‌اش با چین، از سوی جی.دی. ونس، معاون دونالد ترامپ، مورد انتقاد قرار گرفته است.

این مجله نوشت که به رغم انزجار جامعه جهانی از سیاست‌های «زن‌ستیزانه» طالبان و نقض حقوق بشر توسط این گروه، جهان نمی‌تواند مردم افغانستان را با چالش‌های محیط‌زیستی آن‌ها تنها رها کند.

فوربز نوشته که طالبان هرچند به تطبیق پروژه‌های توسعه‌ای تمایل نشان داده اما نگرانی‌های انحراف آبی و پیامدهای محیط زیستی در این پروژه در نظر گرفته نشده‌اند. در این مطلب تاکید شده که تعاملات محیط‌زیستی با طالبان، می‌تواند راهی باشد برای اطمینان از این‌که برخی از این پروژه‌های بزرگ توسعه‌ای در افغانستان، با رعایت حداقلی ملاحظات محیط‌زیستی عملی می‌شوند.