خلیلزاد از فرمانده ارتش پاکستان خواست عامل افشای مخفیگاه بن‌لادن را آزاد کند

در آستانه سفر عاصم منیر، رئیس ارتش پاکستان، به ایالات متحده، زلمی خلیلزاد، فرستاده پیشین امریکا در افغانستان، از پاکستان خواست تا شکیل افریدی، فردی که محل اختفای اسامه بن‌لادن در ابیت‌آباد را افشا کرد، از زندان آزاد کند.

او روز سه شنبه در پیامی در شبکه اکس اظهار داشت که اگر پاکستان به دنبال تاثیر مثبت این سفر است، باید شکیل افریدی را از بند آزاد کند.

شکیل افریدی، داکتر پاکستانی، به دلیل همکاری با سازمان سیا در عملیات یافتن و حذف اسامه بن‌لادن، رهبر القاعده، در سال ۲۰۱۱ از بیش از یک دهه بدین‌سو در زندان به سر می‌برد.

شکیل افریدی، با اجرای یک برنامه جعلی واکسیناسیون در ابیت‌آباد به جمع‌آوری اطلاعات به نیروهای امریکایی کمک کرد که منجر به شناسایی مخفیگاه بن‌لادن شد. او پس از این اقدام توسط مقامات پاکستانی دستگیر و به اتهام خیانت و همکاری با یک دولت خارجی به زندان محکوم شد.

نخست‌وزیر وقت پاکستان گفت که افریدی قوانین پاکستان را نقض کرده و باید مجازات شود.

اسامه بن‌لادن، رهبر القاعده، در تاریخ ۲ می ۲۰۱۱ طی عملیات ویژه نیروهای نیروی دریایی امریکا در ابیت‌آباد، در حدود ۶۰ کیلومتری اسلام‌آباد، کشته شد.

بن‌لادن در یک مجتمع مسکونی مستحکم مخفی شده بود. این مجتمع دارای دیوارهای بلند و حصارهای امنیتی بود. نیروهای امریکایی با استفاده از هلیکوپترهای بلک‌هاوک از پایگاه‌هایی در افغانستان وارد پاکستان شدند و بدون اطلاع مقامات پاکستانی به مجتمع حمله کردند. پس از درگیری کوتاه، بن‌لادن در طبقه بالای ساختمان کشته شد.

هویت بن‌لادن پس از مرگ از طریق آزمایش دی‌ان‌ای تایید شد و جسد او به دریا منتقل شد. طبق گزارش‌ها رهبر القاعده در دریای عرب دفن گردید تا از تبدیل محل دفن به مکانی برای طرفدارانش جلوگیری شود.

این عملیات به دلیل عدم هماهنگی با دولت پاکستان، روابط امریکا و پاکستان را برای مدتی تیره کرد. مقامات امریکایی بارها از پاکستان خواسته‌اند که داکتر افریدی را آزاد کند، اما مقامات پاکستانی به این درخواست پاسخ مثبت نداده‌اند.

کشتن اسامه‌ بن‌لادن رهبر القاعده دستاورد بزرگی به امریکا بود. در پی کشتن بن‌لادن، مقامات امریکایی اعلام کردند که به یکی از اهداف خود در افغانستان دست یافته‌اند.