• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

دیک چنی، حامی حمله امریکا به افغانستان و عراق در سن ۸۴ سالگی درگذشت

۱۳ عقرب ۱۴۰۴، ۱۳:۱۳ (‎+۰ گرینویچ)

دیک چنی، وزیر دفاع و معاون جورج بوش، رئیس‌جمهور سابق امریکا، روز سه‌شنبه بر اثر بیماری‌ قلبی و عروقی در سن ۸۴ سالگی درگذشت. از دید تاریخ‌نگاران، چنی یکی از قدرتمندترین معاونان رئیس‌جمهور در تاریخ ایالات متحده محسوب می‌شد.

چنی که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ معاون جورج بوش پسر بود، به‌شدت برای گسترش اختیارات ریاست‌جمهوری تلاش کرد. او همچنین نفوذ دفتر معاونت ریاست‌جمهوری را با تشکیل یک تیم امنیت ملی گسترش داد؛ تیمی که خود به یکی از مراکز قدرت درون حکومت بوش تبدیل شد.

او در روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، هنگام وقوع حملات القاعده به نیویارک و واشنگتن، در دفتر خود حضور داشت. در حالی‌که بوش به مکانی امن منتقل شد، چنی همراه با دونالد رامسفلد، وزیر دفاع پیشین، کنترول تصمیم‌گیری‌های امنیتی را در دست گرفت.

به‌زودی نیروهای امریکایی وارد افغانستان شدند تا علیه طالبان بجنگند و اعضای القاعده را تعقیب کنند.

اما جایگاه چنی در تاریخ، بیش از هر چیز با تصمیم امریکا برای حمله به عراق تعریف می‌شود. او در دوران ریاست‌جمهوری جورج اچ. دبلیو بوش، وزیر دفاع بود و در جنگ خلیج فارس (۱۹۹۱-۱۹۹۰) با صدام حسین مقابله کرد.

در آستانه جنگ عراق، چنی مدعی شد که احتمالا میان عراق و القاعده و حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ ارتباطی وجود دارد و صدام سلاح‌های کشتار جمعی در اختیار دارد. در مارچ ۲۰۰۳، زمانی‌که نیروهای امریکا و متحدانش به عراق حمله کردند، هیچ مدرکی برای این دو ادعا یافت نشد.

بر اساس پژوهش دانشگاه براون، از سال ۲۰۰۱ تاکنون «دست‌کم ۸۰۰ هزار نفر در نتیجه خشونت مستقیم جنگ در عراق، افغانستان، سوریه، یمن و پاکستان کشته شده‌اند.»

او همچنین از «روش‌های پیشرفته بازجویی» از مظنونان تروریستی که شامل غرق مصنوعی (واتربوردینگ) و محرومیت از خواب می‌شد، دفاع می‌کرد. اما دیگران، از جمله کمیته اطلاعات سنای امریکا و گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ضدتروریسم و حقوق بشر، این روش‌ها را «شکنجه» خواندند.

100%

نخستین جمهوری‌خواه در چند نسل

ریچارد بروس چنی در ۳۰ جنوری ۱۹۴۱ در شهر لینکلن ایالت نبراسکا، در روزی که رئیس‌جمهور وقت فرانکلین روزولت ۵۹ ساله شد، به دنیا آمد. پدر و مادرش، مارجوری و ریچارد چنی، از دموکرات‌های سرسخت بودند.

او در کتاب خاطراتش «در زمان من» که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، نوشت: «در خانواده‌ام احتمالا از زمان جدم که در جنگ داخلی در جبهه اتحاد جنگید، من نخستین جمهوری‌خواه بودم.»

چنی دوران کودکی‌اش را در وایومینگ گذراند و بعدها وارد دانشگاه ییل شد، اما به گفته خودش «دانشجویی متوسط» بود و ترک تحصیل کرد.

چنی در سال ۱۹۶۲ در وایومینگ به کار روی خطوط انتقال برق و نیروگاه‌های زغال‌سنگ مشغول شد و سپس مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد علوم سیاسی را از دانشگاه وایومینگ گرفت.

چنی در سال ۱۹۶۹ به‌عنوان کارآموز کانگرس وارد واشنگتن شد و در حکومت‌های جمهوری‌خواه نیکسون و جرالد فورد سمت‌های مختلفی بر عهده گرفت.

در طول ده سال نمایندگی وایومینگ در کانگرس، چنی کارنامه‌ای به‌شدت محافظه‌کار داشت؛ او همواره علیه حق سقط جنین رأی می‌داد و با آزادی نلسون ماندلا، رهبر زندانی آفریقای جنوبی، کنترول سلاح و بودجه‌های محیط‌زیستی و آموزشی مخالفت می‌کرد.

همسرش لین بعدها به چهره‌ای محافظه‌کار در مسائل فرهنگی بدل شد. دختر بزرگشان، لیز، در سال ۲۰۱۶ وارد مجلس نمایندگان شد و به‌دلیل دیدگاه‌های جنگ‌طلبانه‌اش، مشابه پدر، شناخته شد.

مری، دختر دوم چنی، که در امور مالی جمهوری‌خواهان فعالیت داشت، همجنس‌گراست و چنی آشکارا از روابط همجنس‌گرایان حمایت کرد؛ موضعی که او را در تضاد با تلاش حکومت بوش برای تصویب متمم قانون اساسی علیه ازدواج همجنس‌گرایان قرار داد.

پربازدیدترین‌ها

دولت ترامپ روند درخواست گرین کارت را محدود کرد
۱

دولت ترامپ روند درخواست گرین کارت را محدود کرد

۲

وزیران داخله عربستان سعودی و پاکستان درباره همکاری‌های امنیتی گفت‌وگو کردند

۳

هفت مرد افغان در بریتانیا به «تجاوز و سوء‌استفاده جنسی» از کودکان متهم شدند

۴

دهمین سالگرد کشته‌شدن دومین رهبر طالبان؛ اختر منصور چگونه طالبان را به ایران نزدیک کرد؟

۵

کمک مالی آلمان نتوانسته افغان‌ها را به بازگشت به افغانستان تشویق کند

•
•
•

مطالب بیشتر

صدراعظم آلمان: جنگ داخلی سوریه تمام شده و پناهندگان سوری باید بروند

۱۳ عقرب ۱۴۰۴، ۱۱:۲۲ (‎+۰ گرینویچ)

فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان می‌گوید که جنگ داخلی سوریه به پایان رسیده و دیگر دلیلی برای ادامه‌ اقامت پناهندگان سوری در آلمان وجود ندارد. مرتس گفته به‌ زودی احمد شرع به آلمان‌ سفر می‌کند تا دو طرف در این مورد گفت‌وگو کنند.

به‌گزارش خبرگزاری رویترز، مرتس روز دوشنبه، ۱۰ عقرب در برلین گفت: «بار دیگر می‌گویم، جنگ داخلی در سوریه پایان یافته است. دیگر هیچ مبنایی برای پناهندگی در آلمان وجود ندارد.»

او گفته است که دولت آلمان تصمیم دارد روند بازگرداندن شهروندان سوری دارای سوابق جنایی را اما به زودی آغاز کند. او افزود: «ما طبعاً مجرمان را به سوریه بازمی‌گردانیم. این برنامه ما است و اکنون آن را به‌طور مشخص اجرا خواهیم کرد.»

مرتس گفته است آلمان علاوه بر اجرای اخراج‌ها، می‌خواهد در روند «ثبات کشور سوریه» نیز نقش ایفا کند. به گفته مرتس، در این‌باره از احمد شرع، رئیس‌جمهور سوریه، برای سفر به آلمان دعوت شده است تا در مورد چگونگی بازگرداندن پناهجویان گفت‌وگو شود.

رویترز یادآوری کرده است که انگلا مرکل، صدراعظم وقت آلمان ده سال پیش سیاست «درهای باز» را در قبال پناهندگان در پیش گرفت و حدود یک میلیون مهاجر، عمدتاً سوری، در آن زمان وارد آلمان شدند.

با این حال، در سال‌های اخیر حزب محافظه‌کار دموکرات مسیحی به رهبری مرتس موضع سخت‌گیرانه‌تری در قبال مهاجرت و امنیت مرزی اتخاذ کرده و وعده داده است که روند اخراج‌ها را تسریع کند.

احمد شرع از دسامبر ۲۰۲۴، پس از کنار رفتن بشار اسد، قدرت را در سوریه در دست گرفته و تلاش دارد روابط کشورش را با قدرت‌های جهانی احیا کند.

شرکت تولید مصالح ساختمانی فرانسوی به اتهام تامین مالی تروریسم محاکمه می‌شود

۱۳ عقرب ۱۴۰۴، ۱۱:۰۸ (‎+۰ گرینویچ)

محاکمه شرکت فرانسوی تولید مصالح ساختمانی «لافارژ» به اتهام تأمین مالی تروریسم روز سه‌شنبه در پاریس آغاز شد. این شرکت و هشت مدیر سابق آن متهم هستند که در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ برای ادامه فعالیت کارخانه سمنت خود در شمال سوریه، به گروه‌های جهادی از جمله داعش پول پرداخت کرده‌اند.

لافارژ که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سمنت و بتن در جهان است، متهم شده که برای حفظ حضور خود در منطقه جنگی، با گروه‌های مسلح همچون داعش و جبهه نصرت در سوریه همکاری کرده است.

پرونده اتهام دست داشتن شرکت لافارژ نخستین‌بار در سال ۲۰۱۷ و اکنون حدود ۱۸۰ کارگر سوری سابق شرکت به عنوان شاکی خصوصی در دادگاه حضور دارند.

بر اساس گزارش‌ها، کارکنان کارخانه در آن زمان در معرض تهدید و خشونت گروه‌های تروریستی قرار داشتند و برخی از آنان ربوده یا بازداشت شده‌اند.

یکی از کارمندان سابق لافارژ به نام هشام به فرانس انتر گفته است این شرکت در ازای دریافت نفت از مناطق تحت کنترول داعش، برای آنها سمنت می‌فرستاد.

این نخستین‌بار است که یک شرکت چندملیتی در فرانسه به اتهام تأمین مالی تروریسم و همدستی در جنایات علیه بشریت محاکمه می‌شود.

سه نفر در تیراندازی نیروهای اسرائيل در غزه کشته شدند

۱۳ عقرب ۱۴۰۴، ۰۴:۵۸ (‎+۰ گرینویچ)

منابع پزشکی در غزه اعلام کردند که سه نفر روز دوشنبه در تیراندازی نیروهای اسرائيلی در شمال رفح کشته شدند. ارتش اسرائیل اما گفت که نیروهایش به «تروریست‌‌هایی» را که از «خط زرد» عبور کرده بودند و «تهدید فوری» محسوب می‌شدند، حمله کردند.

«خط زرد» به‌عنوان مرز تعیین‌شده برای عقب‌نشینی تدریجی نیروهای اسرائيلی در غزه شناخته می‌شود.

به گفته منابع پزشکی، یکی از کشته‌شدگان زن بوده و هویت دو کشته دیگر هنوز مشخص نشده است.

همچنین، ساکنان غزه گفتند که نیروهای اسرائیلی همچنان به تخریب خانه‌ها در مناطق شرقی رفح، خان‌یونس و شهر غزه ادامه داده‌اند. عملیات نظامی ارتش اسرائيل هنوز در این مناطق جریان دارد.

آتش‌بس کنونی که از روز ۱۰ اکتبر برقرار شده، بیشتر درگیری‌ها را متوقف کرده و به صدها هزار فلسطینی اجازه داده به ویرانه‌های خانه‌های خود در غزه بازگردند. با این حال، اسرائيل و حماس پیوسته هم‌دیگر را به نقض آتش‌بس متهم کرده‌اند.

به رغم آتش‌بس، خشونت‌ها در غزه هنوز متوقف نشده است. وزارت بهداشت فلسطین می‌گوید از زمان برقراری آتش‌بس، ۲۳۹ نفر در حملات اسرائيل کشته شده‌اند.

اسرائیل نیز اعلام کرده سه سربازش در این مدت کشته شده‌اند و ده‌ها جنگجو را هدف قرار داده است.

اسرائيل پنج زندانی فلسطینی را آزاد کرد

۱۳ عقرب ۱۴۰۴، ۰۴:۲۶ (‎+۰ گرینویچ)

شبکه الجزیره گزارش داد که اسرائيل در چارچوب توافق آتش‌بس، پنج زندانی فلسطینی را آزاد کرده است. این پنج مرد که شامگاه دوشنبه آزاد شدند، برای معاینه پزشکی به شفاخانه الاقصی در دیرالبلح غزه منتقل شدند.

خانواده‌های این افراد برای به آغوش کشیدن عزیزان خود در شفاخانه جمع شده بودند. برخی از خانواده‌های دیگر همچنان با نگرانی به دنبال عزیزان خود که ناپدید شده‌اند، می‌گشتند.

الجزیره گزارش داد که این نخستین بار از زمان آغاز آتش‌بس است که نیروهای اسرائیلی زندانیان ناشناس فلسطینی را آزاد می‌کنند.

هزاران فلسطینی دیگر همچنان در زندان‌های اسرائیل به‌سر می‌برند. بسیاری از این افراد بدون هیچ گونه اتهامی در زندان‌اند که برخی از گروه‌های حقوق بشری می‌گویند آن‌ها به طور خودسرانه بازداشت شده‌اند.

همچنین وزارت بهداشت غزه اعلام کرد که بقایای اجساد ۴۵ فلسطینی را از اسرائیل از طریق کمیته بین‌المللی صلیب سرخ دریافت کرده است.

شمار کل اجسادی که در چارچوب توافق آتش‌بس از اسرائيل بازگردانده شده‌اند به ۲۷۰ تن رسیده است.

تیم‌های پزشکی تاکنون ۷۸ جسد را شناسایی کرده‌اند و بررسی‌ها را ادامه خواهند داد تا پس از آن اجساد به خانواده‌ها تحویل داده شوند.

پیش‌تر، مقام‌های محلی گزارش داده بودند که بسیاری از اجساد بازگردانده‌شده دارای آثار شکنجه و بدرفتاری بوده‌اند. طبق گزارش‌ها برخی از این اجساد با «دست‌های بسته، چشم‌بند، چهره‌های مثله‌شده، و بدون برچسب‌های شناسایی» تحویل داده شده‌اند.

نقض آتش‌بس

الجزیره نوشته است که ارتش اسرائيل همچنان به راه‌اندازی حملات مرگبار در غزه ادامه داده است. برپایه گزارش، در روز دوشنبه سه فلسطینی در شمال رفح در جنوب غزه بر اثر تیراندازی نیروهای اسرائیلی کشته شدند.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که در جنوب غزه حملاتی را انجام داده و مدعی شد افرادی از «خط زرد»، منطقه‌ تحت کنترول اسرائیل، عبور کرده‌اند. ارتش عبور این افراد را نقض آتش‌بس خواند.

هنوز مشخص نیست آیا این حمله همان موردی است که به کشته شدن سه فلسطینی منجر شد یا خیر.

دفتر رسانه‌ای حکومت غزه که تحت کنترول حماس است، گفته که اسرائيل تاکنون بیش از ۱۲۵ بار آتش‌بس را نقض کرده است. اسرائیل نیز بارها حماس را به نقض آتش‌بس متهم کرده است.

صادرات ماهانه گاز طبیعی امریکا بار دیگر رکورد زد

۱۳ عقرب ۱۴۰۴، ۰۳:۳۴ (‎+۰ گرینویچ)

ایالات متحده امریکا اولین کشور جهان شد که توانسته در یک ماه بیش از ۱۰ میلیون تُن گاز طبیعی مایع (LNG) صادر کند. برپایه داده‌های یک شرکت مالی، ایالات متحده در ماه اکتبر رکورد صادرات ۱۰/۱ میلیون تُن گاز طبیعی مایع را ثبت کرد.

امریکا که هم‌اکنون بزرگ‌ترین صادرکننده گاز طبیعی مایع در جهان است، در سال ۲۰۲۵ چهار بار رکورد صادرات ماهانه خود را شکسته است.

دلیل رشد چشمگیر صادرات گاز طبیعی مایع امریکا آغاز فعالیت چند کارخانه بزرگ عنوان شده است.

اروپا بزرگترین مقصد صادرات گاز طبیعی مایع ایالات متحده است. در ماه اکتبر، ۶.۹ میلیون تُن یا نزدیک به ۶۹٪ از کل صادرات گاز مایع امریکا به اروپا ارسال شد.

صادرات ال‌ان‌جی امریکا به آسیا در ماه اکتبر ۱.۹۶ میلیون تُن بود. این رقم در سپتامبر ۱.۶۳ میلیون تُن گزارش شده بود.