• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

واکنش دولت امریکا به انفجار در مکتب دشت برچی کابل

۳۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۵:۵۲ (‎+۱ گرینویچ)

وزارت امور خارجه ایالات متحده امریکا اعلام کرده است که از گزارش‌ها درباره انفجار اخیر در یک مرکز آموزشی در منطقه دشت برچی کابل که به زخمی‌شدن ده‌ها دانش‌آموز انجامید، آگاه است.

یکی از سخنگویان این وزارت‌خانه روز پنج‌شنبه، به صدای امریکا گفت: «ما از گزارش وقوع انفجار در یک مرکز آموزشی در کابل آگاه هستیم. تحقیقات درباره این حمله در جریان است.»

این مقام امریکایی مشخص نکرد که منظور از تحقیقات، بررسی این رویداد از سوی نهادهای جهانی است یا تحقیقات نهادهای طالبان.

انفجار عصر دوشنبه، ۲۶ اسد، در محوطه مکتب خصوصی «شمع هدایت» در شهرک مهدیه دشت برچی (ناحیه هجدهم کابل) رخ داد. بر اساس گزارش‌های منابع محلی و نهادهای بین‌المللی، بیشتر زخمی‌شدگان کودکان ۹ تا ۱۴ ساله بوده‌اند. سازمان ملل متحد (یوناما) زخمی‌شدن دست‌کم ۴۲ کودک را تأیید کرده و مکتب شمع هدایت شمار زخمی‌ها را ۵۲ تن اعلام کرده است. شفاخانه ایمرجنسی نیز اعلام کرده که ۳۵ کودک با جراحات ناشی از ترکش به شفاخانه آن منتقل شده‌اند که دست‌کم سه تن آنان نیاز به جراحی داشته‌اند.

تاکنون هیچ گروه یا فردی مسئولیت این انفجار را بر عهده نگرفته است. روایت‌ها درباره علت رویداد متفاوت است؛ مقام‌های طالبان آن را ناشی از پرتاب بمب دستی یا نارنجک عنوان کرده‌اند، در حالی که برخی شاهدان از پرتاب چندین نارنجک توسط افراد موتورسایکل‌سوار به داخل محوطه مکتب هنگام خروج دانش‌آموزان سخن گفته‌اند.

صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در واکنش به این رویداد خواستار حفاظت از کودکان و مراکز آموزشی شده و تأکید کرده بود که مکاتب بر اساس قوانین بین‌المللی باید از خشونت و آسیب مصون باشند. سازمان ملل متحد نیز این رویداد را محکوم کرده و خواستار انجام تحقیقات مستقل درباره آن شده است. گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان نیز آن را «حمله هولناک» خوانده و خواستار تحقیق کامل و مستقل شده است.

دشت برچی، منطقه عمدتاً هزاره‌نشین و شیعه‌مذهب غرب کابل، طی سال‌های گذشته بارها هدف حملات هدفمند قرار گرفته است. مراکز آموزشی، مکاتب، مساجد، شفاخانه‌ها و تجمعات این منطقه از سوی گروه‌هایی مانند داعش خراسان هدف قرار گرفته‌اند. از جمله می‌توان به حمله مرگبار به مکتب سیدالشهدا در سال ۱۴۰۰ (۸۵ کشته و صدها زخمی، عمدتاً دختران دانش‌آموز)، حمله به مرکز آموزشی کاج در سال ۱۴۰۱، حمله به مرکز آموزشی موعود در سال ۱۳۹۷ و حمله به شفاخانه صدبستر دشت برچی در سال ۱۳۹۹ اشاره کرد. این حملات بخشی از الگوی خشونت‌های مکرر علیه جامعه هزاره و شیعه افغانستان به شمار می‌روند که صدها کشته و زخمی بر جای گذاشته است.

پربازدیدترین‌ها

برخورد تحقیرآمیز طالبان با اجساد مخالفان واکنش‌برانگیز شد
۱

برخورد تحقیرآمیز طالبان با اجساد مخالفان واکنش‌برانگیز شد

۲

واکنش‌ها به کشته‌شدن حسیب پنجشیری؛ «سنگر را خالی نمی‌گذاریم»

۳

حسیب پنجشیری کی بود

۴

تمجید روشنفکران پشتون از ایستادگی حسیب پنجشیری

۵

فرماندهان برجسته‌ای که در پنج سال نبرد با طالبان جان باختند

•
•
•

مطالب بیشتر

رئیس امنیت ملی پیشین: نیروی هوایی طالبان در حال از بین رفتن است

۳۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۵:۲۲ (‎+۱ گرینویچ)
100%

احمدضیا سراج، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، می‌گوید بخش هوایی طالبان فرسوده شده و در حال از بین رفتن است. این مقام دولت پیشین معتقد است که گسترش فعالیت گروه‌های مخالف، فشار فزاینده‌ای بر تسلیحات سنگین و تجهیزات نظامی طالبان وارد خواهد کرد.

آقای سراج در مصاحبه با افغانستان اینترنشنال گفت که تعمیرات معمولی برای حفظ چرخبال‌ها در وضعیت عملیاتی کافی نیست و هر چرخبال پس از رسیدن به میزان مشخصی از ساعات پرواز، نیازمند تعمیر اساسی است.

به گفته او، هزینه تعمیر اساسی هر فروند در بازار جهانی حدود سه‌ونیم میلیون دالر است.

او گفت طالبان توان تأمین چنین هزینه‌ای را ندارد و در صورت انجام نشدن تعمیرات اساسی، احتمال بروز مشکلات تخنیکی و در پی آن، سوانح هوایی افزایش می‌یابد.

رئیس پیشین امنیت ملی افزود که افزایش فعالیت گروه‌های مخالف، فشار بیشتری بر تسلیحات سنگین و تجهیزات نظامی طالبان وارد خواهد کرد. به گفته او، بخش عمده چرخبال‌ها و هواپیماهای باقی‌مانده از دولت پیشین برای بازگشت به وضعیت عملیاتی کامل، به تعمیرات اساسی نیاز دارند؛ اما کمبود بودجه و منابع مورد نیاز برای نگهداری و ترمیم، روند فرسودگی این تجهیزات را سرعت بخشیده و حفظ آن‌ها را دشوارتر کرده است.

آقای سراج در پاسخ به این پرسش که طالبان تا چه اندازه به چرخبال‌های باقی‌مانده متکی است، گفت: «اگر تحرکات مخالفین بیشتر شود، برای انتقالات بسیار اتکا پیدا می‌شود.»

او همچنین به توافق نظامی اخیر طالبان با روسیه اشاره کرد و گفت طالبان امیدوار بوده است روسیه در بازسازی تسلیحات و نیروی هوایی این گروه کمک کند. به گفته سراج، بر اساس برخی اطلاعات، روس‌ها اعلام کرده‌اند که در برابر دریافت هزینه حاضر به ترمیم چرخبال‌ها هستند؛ اما او جزئیات بیشتری درباره میزان این هزینه ارائه نکرد.

پیشینه چرخبال‌ها و وضعیت کنونی

پس از سقوط دولت پیشین در ماه اسد ۱۴۰۰، شماری از هواپیماها و چرخبال‌های نیروی هوایی افغانستان توسط خلبانان به اوزبیکستان و تاجیکستان منتقل شدند. بر اساس گزارش‌های منتشرشده، حدود ۶۲ فروند هواپیما و چرخبال به کشورهای همسایه انتقال یافته بود. با این حال، بخشی از ناوگان هوایی در پایگاه‌های داخل افغانستان باقی ماند و به کنترول طالبان درآمد.

  • چرخبال‌های ارتش سابق؛ پافشاری طالبان، خشم ترامپ و سکوت اوزبیکستان

    چرخبال‌های ارتش سابق؛ پافشاری طالبان، خشم ترامپ و سکوت اوزبیکستان

طالبان اکنون از شماری از این چرخبال‌ها برای انتقال مقام‌های خود به ولایت‌ها و انجام برخی عملیات نظامی استفاده می‌کند.

محمد یعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان، بارها از تلاش برای احیای نیروی هوایی بدون وابستگی به کشورهای خارجی سخن گفته و خواستار بازگرداندن هواپیماها و چرخبال‌های منتقل‌شده به کشورهای همسایه شده است. او همچنین از همکاری نظامی با روسیه برای بازسازی تجهیزات، از جمله چرخبال‌های ساخت روسیه، و تجهیز نیروهای طالبان با فناوری‌های مدرن خبر داده است.

سوانح هوایی در پنج سال گذشته

از زمان بازگشت طالبان به قدرت تاکنون، دست‌کم هشت چرخبال تحت کنترول این گروه در نقاط مختلف افغانستان سقوط کرده یا دچار سانحه شده‌اند. این موارد شامل چهار فروند می-۱۷ روسی، دو فروند ام‌دی-۵۳۰ و یک فروند بلک‌هاوک امریکایی بوده و در مجموع دست‌کم هشت کشته و ۱۲ زخمی برجا گذاشته است.

از جمله، در ۲۲ اسد ۱۴۰۵ در ولسوالی نسی ولایت بدخشان، هم‌زمان با درگیری میان نیروهای طالبان و افراد وابسته به جمعه‌خان فاتح، یک چرخبال نظامی طالبان سقوط کرد. منابع محلی این حادثه را مرتبط با درگیری‌ها گزارش کردند؛ اما وزارت دفاع طالبان گفت این چرخبال هنگام فرود با پایه برخورد کرده و آسیب دیده است و در این رویداد تلفاتی نداشته است.

رئیس پیشین امنیت ملی در ادامه گفت که مشکلات تجهیزات نظامی طالبان تنها به بخش هوایی محدود نمی‌شود. به گفته او، بخشی از سلاح‌های سبک باقی‌مانده از دولت پیشین یا از انبارهای طالبان به سرقت رفته، یا در بازار سیاه به فروش رسیده و یا از افغانستان قاچاق شده است.

سراج با استناد به گزارش‌هایی که آن‌ها را معتبر می‌داند، هشدار داد که ناوگان محدود هواپیماها و چرخبال‌های نظامی طالبان ممکن است در سال آینده، به دلیل کمبود منابع مالی و ظرفیت نگهداری و ترمیم، با زمین‌گیر شدن شمار بیشتری از تجهیزات مواجه شود.

طالبان از مردم نسی بدخشان خواست شکایت‌های خود از جمعه‌خان فاتح را ارائه کنند

۳۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۳:۴۶ (‎+۱ گرینویچ)
100%

کمتر از یک هفته پس از تسلیم شدن جمعه‌خان فاتح، فرمانده ناراضی طالبان، گزارش‌های رسیده از درواز بدخشان حاکی است که وضعیت امنیتی در این منطقه، به‌ویژه در ولسوالی نسی، همچنان به‌شدت نظامی است و فشار طالبان بر باشندگان محلی ادامه دارد.

هم‌زمان، منابع مردمی می‌گویند هیئت اعزامی طالبان از کابل، از باشندگان خواسته است شکایت‌ها و عریضه‌های خود درباره عملکرد جمعه‌خان فاتح را ارائه کنند. به گفته یک منبع محلی، اعضای هیئت در دیدار با مردم، جمعه‌خان فاتح را به غصب زمین و ملکیت‌های مردم و اعمال ظلم بر باشندگان متهم کرده است.

منابع محلی به افغانستان اینترنشنال گفته‌اند که طالبان شماری زیادی از نیروهای جمعه‌خان فاتح را خلع‌سلاح کرده‌ و این روند همچنان ادامه دارد. به گفته این منابع، تاکنون صدها میل سلاح سبک و سنگین از نزد افراد وابسته به فاتح جمع‌آوری شده و چندین ذخیره‌گاه تسلیحات نیز به دست طالبان افتاده است.

این روند زیر نظر هیئت محلی انجام می‌شود که اعضای آن را مقام‌های طالبان، مسئولان اداره محلی نسی و شماری از متنفذان محلی تشکیل می‌دهند. این هیئت مسئولیت دارد روند جمع‌آوری سلاح‌ها را مدیریت کرده و گزارش کار خود را به رئیس ستاد ارتش طالبان ارائه دهد.

  • نسی پس از تسلیمی جمعه فاتح؛ تلاشی خانه‌به‌خانه، سرکوب و ترس از انتقام‌گیری

    نسی پس از تسلیمی جمعه فاتح؛ تلاشی خانه‌به‌خانه، سرکوب و ترس از انتقام‌گیری

تعیین هیئت محلی پس از تسلیم شدن فاتح

روز دوشنبه، ۲۴ اسد، ساعاتی پس از تسلیمی جمعه‌خان فاتح به قاری فصیح‌الدین، رئیس ستاد ارتش طالبان، در ولسوالی نسی و انتقال او به فیض‌آباد، مقام‌های ارشد طالبان در دفتر والی این گروه در بدخشان جلسه برگزار کردند.

بر اساس گزارش‌های رسیده به افغانستان اینترنشنال، در این جلسه هیئتی برای خلع سلاح افراد وابسته به فاتح تعیین شد. این هیئت شامل معاون والی طالبان در بدخشان، مسئولان اداره محلی نسی و شماری از متنفذان محلی است.

هیئت در چند روز گذشته با افراد وابسته به فاتح تماس گرفته و از آنان خواسته است در بدل دریافت ضمانت امنیتی، سلاح‌های خود را تحویل دهند و از مناطق کوهستانی پایین شوند.

شماری زیادی از افراد جمعه فاتح به این درخواست پاسخ مثبت داده و سلاح‌های خود را تحویل داده‌اند.

بازداشت افراد پس از تسلیمی سلاح

باشندگان نسی می‌گویند راه‌های ارتباطی میان روستاها و مرکز ولسوالی در چند روز گذشته بازگشایی شده اما نیروهای طالبان در مرکز این ولسوالی همچنان حضور سنگین دارند.

به گفته منابع محلی، امروز شنبه، (۳۱ اسد) سه چرخبال طالبان در مرکز نسی نشست کرده‌اند. یک منبع گفته است که این چرخبال‌ها برای انتقال شماری از بازداشت‌شدگان آمده‌اند و قرار است این افراد برای تحقیقات بیشتر به مرکز بدخشان منتقل شوند.

منابع مردمی همچنین می‌گویند شماری از نیروهای وابسته به جمعه‌خان فاتح پس از دریافت ضمانت از هیئت محلی، از کوه‌ها پایین شده و سلاح و تجهیزات خود را به طالبان تحویل داده بودند؛ اما برخی از این افراد بعداً در جریان عملیات شبانه استخبارات طالبان از خانه‌های شان بازداشت شده‌اند.

دو منبع از ولسوالی نسی به افغانستان اینترنشنال گفتند که پنج نفر در منطقه شاخ‌دره این ولسوالی بازداشت شده‌اند. شاخ‌دره زادگاه جمعه‌خان فاتح و یکی از مراکز اصلی نفوذ او بوده است.

به گفته منابع، استخبارات طالبان در جریان این بازداشت‌ها از افراد درباره سلاح‌های باقی‌مانده نیز پرس‌وجو کرده و خواهان تحویل سلاح‌های بیشتر شده است. گزارش‌های دیگری نیز از بازداشت افراد وابسته به فاتح پس از تسلیمی آنان به طالبان منتشر شده، اما شمار دقیق بازداشت‌شدگان مشخص نیست.

هیئت اعزامی طالبان از کابل به نسی؛ درخواست ثبت شکایات

همزمان با فعالیت هیئت محلی برای خلع سلاح افراد جمعه‌خان فاتح، طالبان هیئتی ویژه را از کابل به ولسوالی نسی فرستاده ‌است.

منابع مردمی می‌گویند این هیئت در دیدار با باشندگان مناطق مختلف نسی از آنان خواسته است شکایت‌ها و عریضه‌های خود درباره عملکرد جمعه‌خان فاتح را ارائه کنند.

یک باشنده نسی به افغانستان اینترنشنال گفت که هیئت اعزامی طالبان در دیدار با مردم، جمعه‌خان فاتح را به غصب زمین و ملکیت‌های مردم و اعمال ظلم بر باشندگان محل متهم کرده است.

به گفته این منبع، هیئت وعده داده است ملکیت‌هایی را که به ادعای مردم توسط فاتح تصرف شده، دوباره به صاحبان آن بازگرداند. همچنین از خانواده‌هایی که ادعا شده «اعضای‌شان توسط جمعه فاتح و یا افراد او کشته شده‌اند»، خواسته شده است شکایت‌های خود را به این هیئت به صورت کتبی بسپارند.

این هیئت به معادن طلا در ولسوالی نسی نیز سفر کرده و روند جمع‌آوری اطلاعات درباره فعالیت‌های معدنی جمعه‌خان فاتح را نیز آغاز کرده است.

شماری از نیروهای فاتح هنوز تسلیم نشده‌اند

منابع آگاه می‌گویند شماری از نیروهای وابسته به جمعه‌خان فاتح هنوز به طالبان تسلیم نشده‌اند و تلاش‌های هیئت محلی برای برقراری تماس با آنان نیز به نتیجه نرسیده است.

به گفته منابع محلی، برخی از این افراد حاضر به تسلیمی نیستند و همراه با تجهیزات نظامی خود از منطقه خارج شده‌اند. هنوز مشخص نیست آنان به کدام مناطق رفته‌اند و از سرنوشت‌شان اطلاعی در دست نیست.

طالبان به ذخایر بزرگ تسلیحات دست یافته‌اند

رسانه‌های وابسته به طالبان ویدیوهایی از مقادیر زیادی سلاح و مهمات منتشر کرده‌اند و مدعی شده‌اند که این تسلیحات را از افراد وابسته به جمعه‌خان فاتح گرفته‌اند.

منابع محلی می‌گویند طالبان علاوه بر جمع‌آوری صدها میل سلاح از افراد فاتح، به چند ذخیره‌گاه بزرگ تسلیحات در مناطق خرکت و قوغذ ولسوالی نسی نیز دست یافته‌اند.

  • از جنگجوی وفادار تا فرمانده سرکش؛ «رهبر طالبان دستور سرکوب جمعه فاتح را صادر کرده است»

    از جنگجوی وفادار تا فرمانده سرکش؛ «رهبر طالبان دستور سرکوب جمعه فاتح را صادر کرده است»

بخشی از این تسلیحات از چند دهه پیش در این مناطق نگهداری می‌شده و به دوره حکومت داکتر نجیب‌الله و جنگ‌های مجاهدین برمی‌گردد.

منابع پیشتر به افغانستان اینترنشنال گفته بودند که یکی از این ذخیره‌گاه‌ها توسط فردی به نام ایشان برهان ایجاد و نگهداری شده و در دوره جمهوری نیز دست‌نخورده باقی مانده بود و یک سال پیش از سقوط جمهوریت در اختیار جمعه‌خان فاتح قرار گرفت.

این ذخیره‌گاه‌ها، شامل سلاح‌های سبک و سنگین و مقدار زیادی مهمات بوده‌اند.

وضعیت در شکی و مایمی

در ولسوالی‌های شکی و مایمی درواز نیز وضعیت همچنان نظامی گزارش می‌شود، هرچند به گفته باشندگان محل، در مقایسه با روزهای نخست پس از تسلیمی فاتح تغییراتی ایجاد شده است.

منابع می‌گویند ایست‌های بازرسی طالبان در مسیرهای منتهی به روستاها و مراکز این دو ولسوالی همچنان فعال‌اند و رفت‌وآمد باشندگان را به‌شدت زیر نظر دارند.

به گفته باشندگان محل، شماری از افراد نزدیک یا وفادار به جمعه‌خان فاتح پس از تسلیمی او پنهان شده یا از منطقه درواز خارج شده‌اند.

منابع محلی همچنین می‌گویند استخبارات طالبان روند شناسایی و بازداشت افراد وفادار به فاتح را در این دو ولسوالی آغاز کرده است؛ با این حال، تاکنون اطلاعات مستقلی درباره شمار بازداشت‌شدگان در شکی و مایمی در دست نیست.

پرونده‌سازی برای فاتح؟

صفحات رسانه‌ای وابسته به استخبارات طالبان روز جمعه فایل صوتی جدیدی را منتشر کردند که آن را به جمعه‌خان فاتح، فرمانده ناراضی طالبان در بدخشان، نسبت می‌دهند و مدعی‌اند که او در این فایل با یک عضو «جبهه آزادی» درباره دریافت کمک‌های تسلیحاتی و مالی گفت‌وگو می‌کند.

حجاز نیوز، از صفحات تبلیغاتی وابسته به استخبارات طالبان، این فایل را با عنوان «پرده‌برداری از تماس جمعه‌خان فاتح با جبهه آزادی» منتشر کرده است.

  • استخبارات طالبان فایل صوتی جدیدی منسوب به جمعه‌خان فاتح را منتشر کرد

    استخبارات طالبان فایل صوتی جدیدی منسوب به جمعه‌خان فاتح را منتشر کرد

این صفحه مدعی شده فردی که در این مکالمه با فاتح صحبت می‌کند، از اعضای ارشد جبهه آزادی است و به او وعده کمک‌های مالی و تسلیحاتی می‌دهد.

با این حال، جبهه آزادی این ادعا را رد کرده است. یک عضو رهبری این جبهه، به افغانستان اینترنشنال گفت این مکالمه ارتباطی با جبهه آزادی ندارد. او مدعی شد که صدای طرف دیگر گفت‌وگو متعلق به یکی از مأموران استخبارات طالبان است.

جبهه آزادی مدعی شد که این فرد با نام مستعار «شاهین آسمایی» فعالیت می‌کرده و مأموریت داشته است نیروهای امنیتی پیشین و افراد مرتبط با گروه‌های مخالف طالبان را شناسایی کند. این منبع، پخش این فایل صوتی را «جعلی» و بخشی از «جنگ روانی» استخبارات طالبان علیه مخالفان این گروه دانست.

با این حال، اصالت فایل صوتی و هویت فردی که با فاتح صحبت می‌کند به‌طور مستقل قابل تأیید نیست. همچنین مشخص نیست این مکالمه چه زمانی، در کجا و در چه شرایطی ضبط شده است.

انتشار این فایل در حالی صورت می‌گیرد که فاتح در جریان درگیری اخیر خود با طالبان در درواز تأکید کرده بود که با «امارت اسلامی» مخالفتی ندارد و مشکل اصلی او با حضور نیروهای ویژه استخبارات طالبان در منطقه است.

حجاز نیوز با انتشار فایل جدید تلاش کرده است این روایت را زیر سؤال ببرد و آن را نشانه ارتباط فاتح با مخالفان مسلح طالبان معرفی کند.

در روزهای گذشته نیز صفحات وابسته به استخبارات طالبان اتهامات متعددی علیه فاتح مطرح کرده‌اند؛ از جمله باج‌گیری از معادن طلا، قاچاق مواد مخدر، انتقال افراد تکفیری، کشتن نیروهای طالبان، دریافت حمایت از استخبارات خارجی و تلاش برای بی‌ثبات کردن منطقه.

این اتهامات تاکنون به‌طور مستقل تأیید نشده‌اند و مشخص نیست آیا پرونده رسمی قضایی علیه فاتح بر اساس این ادعاها تشکیل شده است یا نه.

یک آموزگار در کابل: طالبان بر اهداف قومی نقاب دینی زده است

۳۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۰:۳۹ (‎+۱ گرینویچ)
100%

نویدالله فطرت، آموزگار در کابل، روز جمعه در ویدیویی که در صفحه فیس‌بوک منتشر کرده، طالبان را به استفاده از پوشش دینی برای پیشبرد «اهداف قومی» متهم کرده و می‌گوید که «ماهیت اصلی» این گروه برای مردم آشکار شده است.

او در این ویدیو که زنده در فیسبوکش منتشر شده، آقای فطرت می‌گوید: «شاید این آخرین ویدیوی من باشد، اما قبل از مرگ حقیقت را بیان خواهم کرد.»

آقای فطرت طالبان را متهم می‌کند که بر «اهداف قومی، نقاب دینی زده‌اند» و از این گروه می‌خواهد «نقاب دینی خود را بردارند» و «دین را از سیاست جدا کنند».

او می‌گوید طالبان هیچ امیدی برای مردم افغانستان باقی نگذاشته‌اند و با به قدرت رسیدن این گروه، فرصت‌های مردم از بین رفته است.

آقای فطرت همچنین طالبان را به نقش داشتن در کشتار و ویرانی افغانستان در جریان جنگ‌های پیش از بازگشت این گروه به قدرت متهم می‌کند. او می‌گوید مردم افغانستان پس از سال‌ها جنگ فرصت یافتند حکومتی مردمی ایجاد کنند و سلاح‌ها را بر زمین بگذارند، اما طالبان در سال‌های جنگ و پس از آن، به گفته او، باعث ویرانی مکتب‌ها، دانشگاه‌ها، پل‌ها و پلچک‌ها شده‌اند.

او توافق‌نامه دوحه میان طالبان و ایالات متحده را «معامله ننگین» می‌خواند و می‌گوید بازگشت طالبان به قدرت، بار دیگر امید مردم افغانستان را از بین برده و راهی برای همزیستی باقی نگذاشته است.

فطرت می‌گوید «کارد به استخوان رسیده» و عملکرد طالبان سبب شده جوانان از دین فاصله بگیرند و دیگر حاضر نباشند سخنان این گروه را بشنوند.

او خطاب به جوانان پشتون می‌گوید برای برچیدن نظام طالبان تلاش کنند و «آخرین فرصت همزیستی با دیگر اقوام» را فراهم کنند.

او طالبان را متهم می‌کند که نظم اجتماعی را برهم زده و یک نظام استبدادی را بر افغانستان حاکم کرده‌اند.

آقای فطرت خطاب به طالبان می‌گوید: «تو برای نجات دین نیامدی؛ دین فقط شعار است و در عمل، اهدافت قومی و نژادی است.»

او در بخش دیگری از سخنانش خطاب به روحانیون دینی نیز خواستار موضع‌گیری در برابر عملکرد طالبان می‌شود.

این ویدیو در ساعات گذشته در شبکه‌های اجتماعی به‌طور گسترده بازنشر شده است. شماری از کاربران نیز در واکنش به آن درباره وضعیت امنیتی آقای فطرت ابراز نگرانی کرده‌اند.

با این حال، افغانستان اینترنشنال نمی‌تواند به‌طور مستقل وضعیت امنیتی یا محل حضور آقای فطرت را تأیید کند و روشن نیست که او پس از انتشار این ویدیو در کجا به سر می‌برد.

تا زمان انتشار این گزارش، مقام‌های طالبان درباره اتهام‌های مطرح‌شده در این ویدیو اظهارنظری نکرده‌اند.

مقام پیشین امریکا: ترس از ترامپ نگذاشت طالبان در بگرام رژه نظامی برگزار کند

۳۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۰:۰۵ (‎+۱ گرینویچ)
100%

همزمان با پنجمین سالگرد تصرف قدرت در افغانستان، اداره طالبان تصمیم گرفت امسال تجهیزات نظامی امریکایی غنیمت‌گرفته‌شده را در پایگاه هوایی بگرام به نمایش نگذارد. به گفته کارشناسان، این تصمیم برای جلوگیری از خشم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، گرفته شده است.

طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ کنترول افغانستان را به دست گرفت و این روز را «روز پیروزی» می‌نامد. در سال‌های گذشته، به‌ویژه در سال ۲۰۲۴، طالبان رژه‌های بزرگی در پایگاه هوایی بگرام، در شمال کابل، برگزار کرد که در آن تانک‌ها، هاموی‌ها و موترهای نظامی امریکایی غنیمت‌گرفته‌شده به نمایش گذاشته می‌شد.

در آن رژه نزدیک به ۱۰ هزار نفر، از جمله ملا یعقوب، وزیر دفاع، و سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان، حضور داشتند و دیپلومات‌های ارشد چین و روسیه نیز شرکت کرده بودند. این رژه در دو باند پرواز و بیش از ۱۰۰ محل پارک هواپیما برگزار شد. پایگاه بگرام که در زمان شوروی ساخته شد و پس از حملات ۱۱ سپتامبر به پایگاه اصلی نیروهای امریکایی در افغانستان تبدیل شد، یکی از نمادهای مهم حضور و خروج نیروهای ناتو از افغانستان به شمار می‌رود.

اما امسال چنین نمایشی در بگرام برگزار نشد.

دیوید اس. سدنی، کارشناس ارشد روابط امریکا و افغانستان و معاون پیشین وزیر دفاع امریکا در امور افغانستان در دولت باراک اوباما، به ایندیپندنت انگیسی گفت: «آن‌ها امسال رژه یا جشن بگرام را نداشتند. تحلیل منطقی این است که این کار لزوماً سیگنالی به ترامپ نبود، بلکه تلاشی بود تا او را بیشتر عصبانی نکنند. آن‌ها دیده‌اند که ترامپ می‌تواند بسیار غیرمنطقی عمل کند، پس نمی‌خواستند او را خشمگین کنند. مجبور بودند رژه برگزار کنند، اما نه آن‌گونه.»

ترامپ در ماه فبروری امسال گفته بود دیدن رژه طالبان با تانگ‌ها و تجهیزات نظامی امریکایی او را عصبانی می‌کند. او گفته بود: «ما مقدار زیادی از آن (تجهیزات نظامی) را جا گذاشتیم... طالبان آن را دارند. هر سال رژه می‌گیرند و موترهای نظامی ما را در خیابان‌های کوچک می‌رانند و این شکل رژه نظامی آن‌هاست و وقتی می‌بینم عصبانی می‌شوم.»

صدها هاموی امریکایی هنوز در نقاط مختلف افغانستان باقی مانده‌اند. تصاویر ماهواره‌ای از پایگاه‌های سابق ناتو و امریکا نشان می‌دهد که بسیاری از این هاموی‌ها قطعه‌قطعه شده‌اند. نیروهای امریکایی در هفته‌های پایانی خروج از افغانستان تلاش کردند بخش بزرگی از تجهیزات نظامی خود را تخریب کنند، اما بخش قابل توجهی از این تجهیزات به دست طالبان افتاد.

عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان گفته است این سلاح‌ها و تجهیزات متعلق به طالبان است و تحت کنترول آن باقی خواهد ماند و هیچ شانسی برای بازگرداندن آن‌ها به امریکا وجود ندارد.

ترامپ در سپتمبر سال گذشته مدعی شد که در حال مذاکره با طالبان برای بازپس‌گیری پایگاه بگرام است. او گفته بود: «ما آن پایگاه را می‌خواهیم... یکی از دلایل این است که فقط یک ساعت با جایی که چین سلاح‌های هسته‌ای‌اش را می‌سازد فاصله دارد.»

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، این اظهارات را «احساسی» خواند و از مقام‌های امریکایی خواست از بیان اطلاعات غیرمستند خودداری کنند.

با این حال، امسال نیز حضور سابق امریکا در جشن‌های طالبان بازتاب داشت، اما به شکلی آرام‌تر. جنگجویان طالبان با تانک‌های زرهی از مقابل ساختمان سفارت سابق امریکا در کابل رژه رفتند، پرچم‌ها و بنرهای اعلام پیروزی بر نیروهای امریکایی را به نمایش گذاشتند و کاروان‌های موترها که باعث ایجاد ترافیک شدند، در شهر حرکت کردند.

سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله و یکی از رهبران قدرتمند طالبان، این رژه را رهبری کرد. به گفته سدنی، این محل «بسیار نمادین‌تر و توهین‌آمیزتر از بگرام برای امریکاست»، زیرا رژه درست مقابل سفارت سابق امریکا برگزار شد.

ویدیوهایی که وزارت داخله طالبان منتشر کرد، صحنه‌هایی از داخل سفارت سابق امریکا را نیز نشان می‌داد؛ میزهای خالی و مکان‌هایی که پیش از این در اختیار دیپلومات‌های امریکایی بود. این تصاویر یادآور ویدیوهایی بود که طالبان در سال ۲۰۲۱ از کاخ ریاست‌جمهوری منتشر کرده بود.

سدنی گفت: «آن‌ها نشان دادند که سفارت شما را در اختیار دارند و بیرون هم رژه پیروزی می‌گرفتند و می‌گفتند ما شما را شکست دادیم.»

آصف درانی، سفیر پیشین پاکستان در ایران و نماینده ویژه سابق این کشور در امور افغانستان، معتقد است طالبان حتی در حالی که به دنبال پذیرش بیشتر بین‌المللی و روابط عادی با امریکا هستند، نمی‌توانند از یادآوری شکست امریکا خودداری کنند.

او گفت: «طالبان هنر حکمرانی ندارند... روان‌شناسی ‘فاتح یا مغلوب’ هنوز بر آن‌ها حاکم است.»

به باور درانی، رژه‌های پیروزی طالبان تأثیر چندانی بر همسایگان یا امریکا ندارد، زیرا این گروه همچنان با انزوای جهانی روبه‌روست. او پرسید: «این چه نوع رژه پیروزی است برای نهادی که با انزوای جهانی روبه‌روست؟»

انتشار «قانون شرطه»؛ طالبان به پولیس خود اجازه داد متهمان را «تهدید به مرگ» کند و سزا بدهد

۳۱ اسد ۱۴۰۵، ۱۰:۰۱ (‎+۱ گرینویچ)
100%

وزارت عدلیه طالبان روز شنبه از تصویب قانون جدید پولیس خبر داد؛ قانونی که محدودیت‌های بیشتری بر برگزاری تجمعات عمومی اعمال می‌کند و اختیارات پولیس را در قبال بازداشت‌شدگان و مظنونان افزایش می‌دهد.

این سند تحت عنوان «قانون شرطه» منتشر شده است؛ اصطلاحی که طالبان برای نیروهای پولیس خود به کار می‌برد.

این قانون مربوط به وزارت داخله است و هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان آن را توشیح کرده است.

در این قانون آمده است که «شرطه» یا نیروهای پولیس طالبان اشخاصی هستند که با «صاحب شرطه» (مسئول امنیتی) در امور امنیتی کمک و از اوامر او پیروی می کنند و احکام اداره طالبان مرتبط به امنیت و نظم را اجرا می‌کنند.

اختیار گسترده برای پولیس طالبان

بر اساس ماده ۵۰ این قانون، برگزاری «هرگونه مظاهره در قلمرو افغانستان» منع شده است. همچنین بند چهارم ماده ۱۴، عکس‌برداری یا فیلم‌برداری از روند اجرای مجازات را ممنوع می‌کند.

ماده ۲۷ حداکثر مدت بازداشت را به ۱۰ روز افزایش داده است؛ در حالی که بر اساس مقررات پیشین، این مدت سه روز بود.

ماده ۴۱ نیز اختیارات بیشتری به پولیس در برخورد با متهمان می‌دهد. بر اساس این ماده، پولیس موظف است متهمان را نسبت به ترس از خداوند و نقض حقوق دیگران هشدار دهد. بند دوم، اعمال اقدامات انضباطی و استفاده از الفاظ تند را مجاز می‌داند.

بر اساس بند سوم، پولیس می‌تواند متهمان را به توبه مجبور کند. بند چهارم نیز به پولیس اجازه می‌دهد متهمان به ارتکاب جرایم سنگین را به مرگ تهدید کند.

همچنین طبق بند پنجم، افرادی که به‌طور مکرر مرتکب جرایم سنگین می‌شوند، ممکن است از سوی پولیس مجازات شوند.

وظایف پولیس

در این سند، تأمین امنیت و نظم، تأمین امنیت میدان‌های هوایی ملکی و تأسیسات آن، جلوگیری از سلاح‌های غیرمجاز، حفاظت از ملکیت‌ها و دارایی‌های مردم افغانستان از عمده‌ترین وظایف «شرطه» عنوان شده است.

برپایه این سند، «شرطه» بخش‌های مختلفی دارد و شامل آتش نشانی، جلوگیری از حوادث، پولیس ترافیک و نظم عامه می‌شود.

در این سند آمده که «شرطه» در بخش حفاظت از سرحدات وظیفه دارد از افراد و وسایط نقلیه، «اموال داخل شونده و خارج شونده» به افغانستان را نظارت کند. همچنین «شرطه» مسئولیت دارد امور مربوط به امنیت پرواز هلیکوپترها و هواپیماهای ملکی را پیش ببرد.

شرطه همچنین در بخش عبور و مرور وسایط نقلیه (پولیس ترافیک) مسئولیت تنظیم تردد وسایل، توزیع جواز سیر، جواز رانندگی، صدور نمبر پلیت، تحقیق درباره حوادث و تخلفات رانندگی را دارد.

مواد مخدر

در بند چهارم ماده یازدهم این قانون آمده است که «شرطه» از نصب کردن عکس‌های بزرگان بر لباس، وسایط و سایر تجهیزات مربوط خویش جدا خودداری کند و دیگران را نیز از آن منع کند.

شرطه همچنین موظف است از کشت، تولید، قاچاق و فروش و استفاده از موارد مخدر جلوگیری کند.

در ماده دوازدهم این قانون آمده است که شرطه از کشت مواد مخدر، تریاک، بنگ و سایر بته‌های مشابه جلوگیری کند.

طبق این قانون، «شرطه» یا پولیس مسئولیت دارد افراد معتاد به مواد مخدر را جمع‌آوری و به مراکز درمانی معرفی کند. همچنین شرطه وظیفه دارد فروشندگان، قاچاقچیان و توزیع کنندگان مواد مخدر را تعقیب و بازداشت کند و وسایل و مواد ضبط شده را نابود کند.

در این قانون آمده است که شرطه مسئولیت دارد از قاچاق و آدم‌ربایی جلوگیری کند و اختطافچیان را بازداشت و تعقیب کند.

برپایه این قانون، شرطه مسئولیت دارد هنگام بازداشت متهمان به ویژه زنان و کودکان «احکام اسلامی» را رعایت کند. در بند چهارم ماده چهاردهم آمده است که شرطه هنگام بازداشت متهمان از اقداماتی که به جسم مظنون آسیب وارد می کند خودداری کند.

طبق این ماده، شرطه بدون حکم شرعی محکمه اسیر یا متهم را با چوب، دُره یا کیبل یا او را به گونه دیگر آزار ندهد. شرطه همچنین از شکنجه زندانیان عادی و سیاسی منع شده است.

طبق این ماده «کسی حق ندارد حین تطبیق سزا، عکاسی یا ویدیو» ضبط کند.

صدور ویزا به شهروندان خارجی

یکی از مهم‌ترین مواردی که در قانون جدید آمده صلاحیت صدور ویزا به شهروندان خارجی است که مسئولیت آن بر عهده شرطه است.

شرطه وظیفه دارد به شهروندان افغانستان پاسپورت توزیع کند و به اتباع خارجی که قصد سفر به افغانستان را داشته باشند ویزا صادر کند.

شرطه همچنین مکلف شده است که برای جلوگیری از نصب تصاویر در چهارراهی‌ها و جاده‌ها با وزارت امر به معروف طالبان همکاری کند.

براساس ماده ۳۷ این قانون، شرطه صلاحیت دارد برای تأمین امنیت از سلاح، مواد منفلقه و انفجاری استفاده کند. در این ماده آمده است که شرطه «حین بغاوت و ارتکاب جرایم مسلحانه ضد امنیت و جنگ مسلحانه» از سلاح استفاده کند.

تهدید به مرگ

در ماده ۴۱ این قانون آمده است که مسئولان امنیتی صلاحیت دارند برای اصلاح متهم او را «از الله تعالی در حق الله و حق العبد» بترسانند. مسئولان امنیتی صلاحیت دارند متهمان را تنبیه و با الفاظ «قهرآمیز» توصیه کنند.

طبق این ماده، مسئولان امنیتی طالبان اجازه دارند متهمان را «مجبور» به توبه کنند. در بند چهارم ماده ۴۱ آمده است که مسئولان امنیتی صلاحیت دارند متهمان جرایم بزرگ را به «مرگ تهدید» کنند.

این قانون شرطه را از دریافت هدایا و شرکت در «مهمانی‌های غیرعادی» منع کرده و شرطه حق ندارد در مطبوعات «رد و بد» بگوید. شرطه همچنین اجازه ندارد «موی دراز خلاف سنت» بگذارد.