• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

شیعیان به طالبان: حتی کمونیست‌ها مسجد و مدرسه ما را نبستند

۱۵ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۵:۲۶ (‎+۱ گرینویچ)

شماری از شیعیان و طلاب حوزه علمیه خاتم‌النبیین در کابل، در حضور رئیس دفتر وزارت عدلیه طالبان، به بسته شدن این مرکز اعتراض کردند.

ویدیوی این اعتراضات روز یک‌شنبه، ۱۵ سنبله، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که در آن یکی از معترضان خطاب به طالبان می‌گوید: «کمونیست که کمونیست بود، مسجد و مدرسه ما را نبست».

یک معترض دیگر گفت نزدیک به دو ماه است استادان و طلاب در فضای باز درس می‌خوانند و نماز می‌گزارند. او با اشاره به بسته‌بودن مسجد گفت: «مگر نماز خواندن حرام است؟ مگر نماز خواندن گناه است؟»

معترضان در این تجمع گفتند که مردم در دو ماه گذشته بارها برای حل این مشکل به طالبان مراجعه کرده‌اند، اما تنها وعده شنیده‌اند. یکی از معترضان گفت ادامه این وضعیت «نه در صلاح مردم است و نه در صلاح حکومت».

یکی دیگر از حاضران هنگام خروج رئیس دفتر وزارت عدلیه طالبان از میان جمع، به زبان پشتو گفت: «شکر الحمدالله، ما همه مسلمان هستیم و حکومت اسلامی است» و سپس افزود: «کمونیست که کمونیست بود، مسجد و مدرسه ما را نبست».

نیروهای وابسته به وزارت عدلیه طالبان روز شنبه، ۱۴ سنبله، حوزه علمیه خاتم‌النبیین در کابل را محاصره کردند. بر اساس گزارش‌ها، این نیروها شماری از استادان و طلاب حوزه را بازداشت کرده و از سایر حاضران خواسته‌اند ساختمان را تخلیه کنند.

منابع می‌گویند این اقدام به دستور عبدالحکیم شرعی، وزیر عدلیه طالبان، انجام شده و نیروهای مسلح در اطراف حوزه مستقر شده‌اند.

با این حال، شماری از طلاب همچنان در داخل ساختمان حضور دارند و از شنبه چهاردهم سنبله مردم در غرب کابل در برابر این اقدام طالبان در خیابان برامده و تعدادی از معترضان توسط طالبان دستگیر شده‌اند.

پیش از این، بخش‌هایی از این مجموعه، از جمله مسجد، حسینیه، کتابخانه و مدرسه‌های زنانه و مردانه، مهرولاک شده بود.

وزارت عدلیه طالبان مدعی است که زمین و ساختمان حوزه خاتم‌النبیین دولتی و غصبی است و این نهاد را به فعالیت سیاسی متهم می‌کند.

در مقابل، هیئت امنای حوزه این ادعاها را رد کرده و می‌گوید این مرکز اسناد شرعی و قانونی دارد و به هیچ حزبی وابسته نیست. هیئت امنا همچنین تأکید کرده است که پرونده مالکیت حوزه در محکمه ویژه طالبان جریان دارد و تا زمان صدور حکم نهایی، مهرولاک این مرکز آموزشی باید برداشته شود.

حوزه علمیه خاتم‌النبیین در سال ۱۳۸۶ خورشیدی به ابتکار محمدآصف محسنی، از چهره‌های برجسته شیعه، در سرک دارالامان کابل تأسیس شد.

وزارت عدلیه طالبان پیش از این نیز در پرونده‌های مربوط به املاک و زمین‌های مرتبط با شیعیان در کابل و دیگر مناطق وارد شده است؛ از جمله در هفته‌های گذشته در پرونده شهرک امید سبز، معروف به حاجی نبی، در کابل و شهرک نوآباد در غزنی.

پربازدیدترین‌ها

سارا آدامز چگونگی کشته‌شدن حسیب پنجشیری؛ نفوذ طالبان به گروه‌های مقاومت و بازی استخباراتی
۱

سارا آدامز چگونگی کشته‌شدن حسیب پنجشیری؛ نفوذ طالبان به گروه‌های مقاومت و بازی استخباراتی

۲

قدرت بلامنازع مارشال؛ چرا پاکستان پس از نیم قرن ساختار فرماندهی نظامی خود را تغییر داد

۳

اعتراض شیعیان در غرب کابل در برابر دستور طالبان برای تخلیه حوزه علمیه خاتم‌النبیین

۴

طالبان حوزه علمیه خاتم‌النبیین در کابل را محاصره کردند

۵

فوزیه کوفی: بدون تغییر سیاسی در افغانستان بهبود وضعیت حقوق ‌بشر دشوار است

  • هم‌زمان با عاشورا طالبان حوزه علمیه خاتم النبیین را در کابل بست

    هم‌زمان با عاشورا طالبان حوزه علمیه خاتم النبیین را در کابل بست

  • اعتراض شیعیان در غرب کابل در برابر دستور طالبان برای تخلیه حوزه علمیه خاتم‌النبیین

    اعتراض شیعیان در غرب کابل در برابر دستور طالبان برای تخلیه حوزه علمیه خاتم‌النبیین

•
•
•

مطالب بیشتر

جمهوری اسلامی یک افغان دارای معلولیت را اعدام کرد

۱۵ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۵:۲۲ (‎+۱ گرینویچ)
100%

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو گزارش داد که حکم اعدام ولی‌جان نورزی، شهروند ۲۹ ساله افغانستان که دارای معلولیت بود، در زندان مرکزی رفسنجان ایران اجرا شده است.

براساس این گزارش، حکم اعدام نورزی، باشنده اصلی ولایت فراه، بامداد چهارشنبه ۱۱ سنبله به اتهام «قتل عمد» اجرا شد. هه‌نگاو می‌گوید او سه سال پیش هنگام بازداشت با شلیک نیروهای پولیس ایران به‌شدت زخمی شد و توانایی حرکت خود را از دست داد.

سازمان حقوق بشر ایران نیز ضمن تایید اعدام نورزی گزارش داده است که او در تمام سه سال زندان از ویلچر استفاده می‌کرد. یک منبع مطلع به این سازمان گفته است که نورزی تا آخرین لحظه بر بی‌گناهی خود تأکید داشت و می‌گفت در قتل نقشی نداشته است.

به گفته این منبع، نورزی هنگام وقوع درگیری در محل حضور داشت و پس از ثبت تصویرش در دوربین‌های مداربسته، از ترس گریخت. نیروهای پولیس ایران دو هفته بعد هنگام بازداشت به او شلیک کردند. این ادعاها به‌طور مستقل تأیید نشده است.

رسانه‌های رسمی ایران و نهادهای وابسته به قوه قضائیه این کشور تاکنون اعدام نورزی را اعلام نکرده‌اند. طالبان نیز تا زمان انتشار این خبر درباره اعدام او واکنشی نشان نداده است.

افزایش اعدام افغان‌ها پس از بازگشت طالبان

آمارهای سازمان حقوق بشر ایران نشان می‌دهد که اعدام شهروندان افغانستان در ایران پس از بازگشت طالبان به قدرت به‌شدت افزایش یافته است. این سازمان در ماه‌های پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱، اعدام پنج افغان را ثبت کرد. این رقم در سال ۲۰۲۲ به ۱۶ نفر، در سال ۲۰۲۳ به ۲۵ نفر، در سال ۲۰۲۴ به ۸۰ نفر و در سال ۲۰۲۵ به دست‌کم ۸۴ نفر افزایش یافت.

براساس این آمار، از زمان بازگشت طالبان تا پایان سال ۲۰۲۵ دست‌کم ۲۱۰ شهروند افغانستان در ایران اعدام شده‌اند. هه‌نگاو رقم اعدام‌شدگان افغان در سال ۲۰۲۵ را دست‌کم ۸۵ نفر اعلام کرده است. تفاوت جزئی میان این دو آمار ناشی از شیوه‌های متفاوت مستندسازی نهادهای حقوق بشری است.

سازمان حقوق بشر ایران گفته است که در سال ۲۰۲۴، از میان ۸۰ افغان اعدام‌شده، ۳۹ نفر به اتهام‌های مرتبط با مواد مخدر، ۳۱ نفر به اتهام قتل، ۹ نفر به اتهام تجاوز و یک نفر به اتهام‌های امنیتی اعدام شدند. تنها شش مورد از این اعدام‌ها را منابع رسمی جمهوری اسلامی اعلام کردند.

هه‌نگاو نیز در ماه جون امسال اعلام کرد که در شش ماه نخست سال ۲۰۲۶ دست‌کم ۱۲ شهروند افغانستان در ایران اعدام شده‌اند. گزارش‌های بعدی این سازمان نشان می‌دهد که اعدام افغان‌ها در ماه‌های پس از آن نیز ادامه یافته است.

نگرانی‌ها درباره نبود دادرسی عادلانه

۸۴ نهاد حقوق بشری ایرانی و بین‌المللی در بیانیه‌ای مشترک در جوزای پارسال هشدار دادند که پرونده‌های منجر به اعدام در ایران، به‌ویژه پرونده شهروندان خارجی، حداقل معیارهای دادرسی عادلانه را رعایت نمی‌کنند و اعتراف‌ها در بسیاری از موارد با شکنجه و فشار گرفته می‌شود.

این نهادها گفته‌اند که زندانیان افغان اغلب به وکیل مستقل، حمایت خانوادگی و خدمات قونسلی دسترسی ندارند. به گفته آنان، فضای مهاجرستیزانه و نبود یک حکومت پاسخگو در افغانستان، هزینه سیاسی اعدام افغان‌ها را برای جمهوری اسلامی کاهش داده است.

مقام‌های طالبان در جنوری ۲۰۲۴ و جنوری ۲۰۲۵ از ایران خواسته بودند برای افغان‌های محکوم به اعدام، مجازات‌های جایگزین در نظر بگیرد و فهرست زندانیان محکوم به مرگ را در اختیار کابل قرار دهد. با این حال، نتیجه مشخصی از این درخواست‌ها اعلام نشده و طالبان درباره بسیاری از موارد اعدام، از جمله پرونده ولی‌جان نورزی، موضع علنی نگرفته است.

طالبان شماری از بزرگان هزاره و شیعه را در کابل بازداشت کرد

۱۵ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۴:۵۳ (‎+۱ گرینویچ)
100%

منابع به افغانستان اینترنشنال می‌گویند نیروهای طالبان شماری از اعضای دفتر روابط مردمی بزرگان هزاره و اهل تشیع را در کابل بازداشت کرده است. نیروهای طالبان روز یکشنبه دفتر این نهاد را در غرب کابل محاصر کرده‌اند.

به گفته منابع، سید صوفی گردیزی، مسئول دفتر روابط مردمی بزرگان هزاره و اهل تشیع، سید حسن شریف بلخابی و محمدحسین سنگردوست، دو نماینده پیشین پارلمان، دو محافظ، سه مراجعه‌کننده و آشپز این نهاد در میان بازداشت‌شدگان‌اند.

بزرگان هزاره و شیعه روز یکشنبه، ۱۵ سنبله، در دفتر روابط مردمی بزرگان هزاره و اهل تشیع در کارته سه کابل جلسه‌ای درباره تحولات مرتبط با حوزه علمیه خاتم‌النبیین برگزار کردند.

به گفته منابع، هدف این عملیات بازداشت تمامی شرکت‌کنندگان نشست روز یکشنبه بزرگان هزاره و شیعه بوده است.

منابع می‌گویند در جریان این جلسه، والی طالبان در کابل با سید صوفی گردیزی تماس گرفت و از او خواست جلسه را ترک کند و به دفتر ولایت برود. به گفته منابع، والی طالبان سپس به آقای گردیزی توصیه کرد به دفتر عبدالحکیم شرعی، وزیر عدلیه طالبان، مراجعه کند؛ اما او پس از مراجعه به این وزارت بازداشت شد.

دقایقی پس از پایان جلسه، نیروهای مسلح وابسته به وزیر عدلیه طالبان به دفتر روابط مردمی بزرگان هزاره و اهل تشیع یورش بردند و افراد باقی‌مانده در دفتر را بازداشت کردند.

محمد اکبری، معاون شورای علمای شیعه افغانستان، و سید حسین عالمی بلخی، عضو این شورا، نیز در نشست روز یکشنبه حضور داشتند، اما پیش از یورش نیروهای طالبان دفتر را ترک کرده بودند.

منابع می‌گویند هدف نیروهای طالبان بازداشت همه اعضای این نشست بوده و احتمال دارد سایر شرکت‌کنندگان نیز به‌صورت جداگانه بازداشت شوند. به گفته منابع، طالبان بیانیه اخیر بزرگان هزاره و شیعه علیه اقدامات عبدالحکیم شرعی را دلیل این بازداشت‌ها عنوان کرده است.

ماه گذشته شماری از روحانیون، سیاستمداران و بزرگان هزاره و شیعه در نشستی مشترک از طالبان خواستند جلو «اقدامات خودسرانه» وزیر عدلیه این گروه را بگیرد. آنان خواستار لغو تصمیم مصادره شهرک امید سبز، بازگشایی تلویزیون تمدن، حوزه علمیه خاتم‌النبیین و دیگر مدارس شیعیان و پایان‌دادن به برخورد دوگانه با اقوام و مذاهب شده بودند.

شورای علمای شیعه افغانستان، کمیسیون عالی شیعیان و دفتر روابط مردمی بزرگان هزاره و اهل تشیع از نهادهای جداگانه فعال در کابل‌اند که هر از گاهی نشست‌های مشترک برگزار می‌کنند. نشست روز یکشنبه در دفتر روابط مردمی بزرگان هزاره و اهل تشیع برگزار شده بود.

طالبان تاکنون درباره شمار، محل نگهداری و اتهام بازداشت‌شدگان رسماً توضیحی نداده است.

کارمند استخبارات طالبان که به قتل بزرگ قومی سمنگان متهم بود، آزاد شد

۱۵ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۲:۳۴ (‎+۱ گرینویچ)
100%

منابع خبر دادند که عبدالصبور سیرت، یک عضو استخبارات طالبان که در کنار پنج عضو دیگر این گروه به ترور یک بزرگ قومی در سمنگان متهم شده بود، پس از شش ماه حبس، آزاد شده است.

آقای سیرت قبلاً معاون استخبارات حوزه دوم طالبان در شهر ایبک سمنگان بود و دادگاه نظامی طالبان او را در پیوند به قتل اکبر نیازی، بزرگ قومی، به سه سال زندان محکوم کرده بود.

با این حال، او پیش از تکمیل دوره حبس خود، از زندان آزاد شده است.

طالبان پیشتر پنج عضو دیگر خود را که در ارتباط با قتل این بزرگ قومی سمنگان بازداشت شده بودند، آزاد کرده بود. این افراد شامل دو عضو دیگر استخبارات طالبان، یک مدیر سابق فرماندهی پولیس طالبان در سمنگان و دو نفر دیگر که از دوره حکومت سابق با طالبان همکاری داشتند، می‌شوند.

شماری از این افراد پس از آزادی در وظایف بهتر گماشته شده‌اند.

منابع مردمی از ولایت سمنگان به افغانستان اینترنشنال گفتند اکنون هر شش عضو طالبان که به اتهام ترور حاجی اکبر نیازی، بزرگ قومی ولایت سمنگان، بازداشت شده بودند، از سوی دادگاه نظامی طالبان در قندوز آزاد شده‌اند.

این بزرگ قومی در تاریخ ۱۸ ثور ۱۴۰۴ از خانه‌اش در سمنگان، به بهانه اشتراک در جلسه اداره استخبارات طالبان، بیرون کشیده شد و دو روز پس از آن، خانواده‌اش جسد او را از شفاخانه ولایت سمنگان تحویل گرفتند.

  • «برای ثواب کشتم»؛ افشای نخستین اعترافات طالبان به قتل‌‌های هدفمند

    «برای ثواب کشتم»؛ افشای نخستین اعترافات طالبان به قتل‌‌های هدفمند

منابع می‌گویند عبدالصبور سیرت، معاون حوزه دوم استخبارات در شهر ایبک؛ نقیب‌الله، آمر ورکشاپ فرماندهی امنیه؛ غلام‌سخی مشهور به اسامه، کارمند تروریسم ریاست استخبارات؛ عبدالله، کارمند استخبارات؛ جاوید و زین‌الله، دو تن از همکاران «انصار» این گروه، چند روز پس از این رویداد به اتهام ترور این بزرگ قومی بازداشت شدند.

طالبان به افرادی که در دوره جمهوریت برای این گروه خبرچینی و همکاری می‌کردند، «انصار» می‌گویند.

به گفته منابع، موتر استفاده‌شده در این قتل متعلق به آمر حوزه دوم استخبارات شهر ایبک بود و چهار تن از نیروهای استخبارات و پولیس طالبان هنگام انتقال این بزرگ قومی از خانه‌اش نیز در آن حضور داشتند.

نقیب‌الله پس از سپری کردن حدود دو ماه در زندان طالبان آزاد و به‌عنوان فرمانده شاهراه ولایت سمنگان تعیین شده است.

منابع مردمی می‌گویند پنج تن از متهمان بین دو تا سه ماه در زندان به سر بردند و عبدالصبور سیرت حدود شش ماه زندانی بود؛ در حالی که دادگاه نظامی طالبان او را به سه سال زندان محکوم کرده است.

در یک گزارش رسمی طالبان نیز آمده است که موتری که در این رویداد از آن استفاده شده، مربوط به عبدالصبور سیرت بوده است.

ویدیویی که به افغانستان اینترنشنال رسیده، نشان می‌دهد که این مقام طالبان پس از آزادی از زندان با استقبال گرم دوستانش روبه‌رو شده و به گردنش گل انداخته‌اند.

پیش از این، منابع به افغانستان اینترنشنال گفته بودند که شش نفر، به‌شمول سه عضو استخبارات و یک عضو فرماندهی پولیس طالبان، به اتهام دست داشتن در قتل اکبر نیازی، رئیس شورای مردمی ولسوالی خرم و سارباغ و از متنفذان ولایت سمنگان، بازداشت شده‌اند.

گفت‌وگوی جامعه مدنی افغانستان در ژنو درباره اولویت‌های مکانیسم تحقیقاتی سازمان ملل

۱۵ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۲:۳۳ (‎+۱ گرینویچ)
100%

نهادهای جامعه مدنی افغانستان روز یکشنبه، ۶ سپتامبر، در ژنو درباره اولویت‌ها و نحوه فعالیت «مکانیسم مستقل تحقیقاتی افغانستان» سازمان ملل گفت‌وگو کردند. این نشست بر چگونگی آغاز کار این مکانیسم و ایجاد همکاری معنادار و دوسویه آن با جامعه مدنی، قربانیان و بازماندگان تمرکز داشت.

این نشست از سوی «شبکه جامعه مدنی و حقوق بشر»، نهاد «اچ‌آردی پلاس» (مدافعان حقوق بشر) و همکاران آنان با حضور ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل برگزار شد و به ادامه روندی از مشورت‌ها با سازمان‌ها و ابتکارهای فعال در حوزه عدالت، پاسخ‌گویی، مستندسازی و دادخواهی قربانیان به شمار می‌رود.

در نشست مدافعان جامعه مدنی افغانستان، اولویت‌های کاری این سازوکار، نحوه بهره‌گیری از اسناد و شواهد گردآوری‌شده توسط نهادهای مدنی در افغانستان، و همچنین انتظارات قربانیان و بازماندگان از روند تحقیقات به بحث گذاشته شد.

برگزارکنندگان نشست اعلام کردند: «این مکانیسم می‌خواهد با نهادهای جامعه مدنی رابطه بگیرد و این رابطه باید دوسویه باشد و معنی دار باشد؛ میکانیسم جدید، جامعه مدنی افغانستان را تنها به‌عنوان نهادهایی که برای اینها معلومات می‌دهند نبینند، بلکه به‌عنوان شرکایی ببینند که مشترکاً بتوانند خلای نبود عدالت برای افغانستان را پر کنند.»

به گفته برگزارکنندگان، پیش از این نشست سلسله‌مشورت‌هایی به‌صورت آنلاین با نهادهای مدنی صورت گرفته بود که پیشنهادهای مطرح‌شده در آن روند، در نشست ژنو بررسی و جمع‌بندی شد.

100%


برگزارکنندگان همچنین تأکید کردند که مأموریت مکانیسم مستقل تحقیقاتی با سازوکارهای پیشین سازمان ملل درباره افغانستان تفاوت بنیادی دارد؛ سازوکارهای گذشته بیشتر جنبه نظارتی داشتند و گزارش‌های حقوق بشری با هدف دادخواهی تهیه می‌کردند، اما مکانیسم جدید بر تحقیقات جنایی، جمع‌آوری و تحلیل شواهد و آماده‌سازی پرونده‌هایی برای استفاده در روندهای کیفری آینده تمرکز دارد.

در این نشست همچنین پیشنهادهایی برای مشارکت مؤثرتر گروه‌های مختلف آسیب‌دیده، از جمله جامعه دگرباشان جنسی، مطرح شد.

قرار است نتایج نشست ژنو و مشورت‌های پیشین جامعه مدنی در تدوین یک سند سیاستی و مجموعه‌ای از پیشنهادها درباره عملیاتی‌سازی مکانیسم مستقل تحقیقاتی افغانستان استفاده شود.

این پیشنهادها و رهنمودهای عملیاتی در جریان شصت‌وسومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل مطرح و به این شورا ارائه می‌شود؛ نشستی که از ۷ سپتامبر تا ۹ اکتبر ۲۰۲۶ در ژنو برگزار می‌گردد و وضعیت حقوق بشر در افغانستان از محورهای اصلی بررسی آن خواهد بود.

شورای حقوق بشر سازمان ملل در اکتبر ۲۰۲۵ با تصویب قطعنامه‌ای، ایجاد «مکانیسم مستقل تحقیقاتی برای افغانستان» را با هدف بررسی جرایم بین‌المللی و پاسخگو کردن عاملان آن تصویب کرد.

روند ایجاد و فعال‌سازی این سازوکار اکنون در جریان است و استخدام کارمندان تخصصی آن ادامه دارد؛ همچنین قرار است رییس این مکانیسم تا پایان سال جاری میلادی تعیین شود.

گزارش تازه ریچارد بنت: طالبان در پی بازآرایی ابعاد زندگی مردم براساس ایدئولوژی خود است

۱۵ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۲:۱۴ (‎+۱ گرینویچ)
100%

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، در گزارشی به شصت‌وسومین نشست این شورا، وضعیت حقوق بشر و سیاست‌های پنج‌ساله طالبان را با تمرکز بر حقوق کودکان بررسی کرده و درباره پیامدهای آن هشدار داده است. این نشست از ۷ سپتامبر تا ۹ اکتبر ۲۰۲۶ برگزار می‌شود.

این سند تحولات حقوق بشری افغانستان از نوامبر ۲۰۲۵ تا آگست ۲۰۲۶ و سیاست‌ها و چارچوب حقوقی طالبان در پنج سال گذشته، از زمان بازگشت این گروه به قدرت در آگست ۲۰۲۱، را بررسی می‌کند.

گزارش تأکید می‌کند که طالبان در این مدت مجموعه‌ای از فرامین محدودکننده، سیاست‌های تبعیض‌آمیز و ایدولوژیک، سازوکارهای کنترول نهادی را در بخش‌های مختلف زندگی عمومی و خصوصی اعمال کرده‌اند؛ سیاست‌هایی که به‌ویژه زنان و دختران را هدف قرار داده و کودکان نیز از پیامدهای آن آسیب دیده‌اند.
در گزارش ریچارد بنت امده است که طالبان در پی بازآرایی تمام ابعاد زندگی افغانستان براساس چشم‌انداز ایدیولوژیک‌ خود است.

  • ریچارد بنت: صدای مردم افغانستان نباید نادیده گرفته شود

    ریچارد بنت: صدای مردم افغانستان نباید نادیده گرفته شود

تعهدات بین‌المللی افغانستان

گزارش تأکید می‌کند که افغانستان به‌عنوان عضو کنوانسیون‌ها و معاهدات بین‌المللی حقوق بشر، صرف‌نظر از اینکه چه گروهی بر کشور حاکم است یا به رسمیت شناخته شده، همچنان ملزم به رعایت تعهدات ناشی از این اسناد است.

این تعهدات شامل حمایت از حقوق بشر، تقویت حاکمیت قانون، جلوگیری از نقض حقوق و پاسخگو کردن عاملان آن است. افغانستان همچنین به‌عنوان عضو کنوانسیون حقوق کودک، موظف است حقوق همه کودکان را بدون تبعیض تضمین کند.

تبعیض جنسیتی و محرومیت دختران از آموزش.

بنت می‌گوید ادامه محرومیت دختران از آموزش متوسطه و محدودیت دسترسی زنان به تحصیلات عالی، بخشی از یک نظام نهادینه‌شده تبعیض و آزار و اذیت جنسیتی است که ممکن است مصداق جنایت علیه بشریت باشد.

بر اساس آمار یونیسف در گزارش، در سال ۲۰۲۴ حدود ۳.۸ میلیون دختر ۷ تا ۱۸ ساله از مکتب محروم بودند که بیش از ۲.۶ میلیون آنان دختران نوجوان بودند. محدودیت آموزش متوسطه در پنج سال گذشته دست‌کم یک میلیون دختر را مستقیماً تحت تأثیر قرار داده است.

گزارش هشدار می‌دهد که ادامه این وضعیت، آینده آموزشی و کاری نسل بزرگی از دختران و زنان افغانستان را با آسیب‌های جدی روبه‌رو می‌کند.

  • ریچارد بنت: جامعه جهانی به مسئولیت خود در قبال زنان افغانستان عمل نکرده است

    ریچارد بنت: جامعه جهانی به مسئولیت خود در قبال زنان افغانستان عمل نکرده است

اعدام، شلاق و دادرسی ناعادلانه

بخش دیگری از گزارش به چارچوب جدید قضایی طالبان اختصاص دارد. بنت درباره «اصول‌نامه جزایی محاکم» صادرشده در جنوری ۲۰۲۶ نگرانی‌هایی مطرح کرده و آن را با برخی تعهدات افغانستان، از جمله حقوق متهمان و دادرسی عادلانه، ناسازگار می‌داند.

این چارچوب مجازات اعدام را برای برخی جرایم و شلاق تعزیری را برای شماری از جرایم به رسمیت می‌شناسد.

گزارش همچنین درباره فرمان تفریق زوجین در سال ۲۰۲۶ و پیامدهای آن برای حقوق زنان و دختران ابراز نگرانی می‌کند.

بنت خواستار لغو اصول‌نامه جزایی محاکم و جایگزینی آن با قانونی شده است که حقوق متهمان و معیارهای دادرسی عادلانه را تضمین کند.

  • طالبان در بیش از دو سال گذشته ۲۹۱ زن را در محضر عام شلاق زده است

    طالبان در بیش از دو سال گذشته ۲۹۱ زن را در محضر عام شلاق زده است

کودکان در درگیری‌ها و استخدام توسط طالبان

گزارش می‌گوید در سال ۲۰۲۵ در مجموع ۱۰۷۰ مورد تخطی جدی علیه کودکان ثبت شده است.

گزارش از استخدام کودکان توسط نیروهای طالبان نیز ابراز نگرانی می‌کند. بر اساس آن، در سال ۲۰۲۵ مقامات بالفعل طالبان ۲۰۴ پسر را استخدام کرده‌اند که ۶۲ نفر برای نقش‌های جنگی و ۱۴۲ نفر برای نقش‌های حمایوی به کار گرفته شده‌اند.

افزایش کار کودکان و ازدواج‌های اجباری

گزارشگر ویژه می‌گوید کار کودکان، به‌ویژه کار پسران، در افغانستان رو به افزایش است؛ وضعیتی که فقر، ناامنی غذایی و تضعیف سازوکارهای حمایت از کودکان آن را تشدید کرده است. گزارش افزوده کودکان در اشکال خطرناک و استثمارآمیز به کار گرفته می‌شوند و این وضعیت آنان را در معرض آسیب‌های جدی قرار می‌دهد.

کودکان در بخش‌هایی مانند زراعت، خشت‌پزی، معدن‌کاری و کارهای خانگی به کار گرفته می‌شوند و در معرض محرومیت از آموزش، صحت، مصونیت و رشد قرار دارند.

گزارش درباره افزایش ازدواج کودکان و ازدواج اجباری نیز ابراز نگرانی می‌کند. بنت یادآور می‌شود که فرمان سال ۲۰۲۱ درباره حقوق زنان، ازدواج کودکان و ازدواج اجباری را ممنوع اعلام کرده بود، اما سن قانونی ازدواج را مشخص نکرده است.

او در بررسی فرمان جدید تفریق زوجین در سال ۲۰۲۶ می‌گوید مسکوت گذاشتن سن ازدواج و قرار دادن «بلوغ و سکوت دختر» به‌عنوان ملاک، می‌تواند به کودک‌همسری مشروعیت ضمنی بدهد.

گزارش همچنین از ازدواج دختران با مردان بسیار بزرگ‌تر، ازدواج‌های چندهمسری، فروش دختران برای پرداخت بدهی خانواده و ازدواج اجباری با افراد مرتبط با طالبان یاد می‌کند.

  • عفو بین‌الملل: اصول‌نامه طلاق طالبان زمینه‌ساز ازدواج اجباری کودکان است

    عفو بین‌الملل: اصول‌نامه طلاق طالبان زمینه‌ساز ازدواج اجباری کودکان است

خشونت علیه کودکان و مجازات بدنی

بر اساس گزارش، کودکان در مکاتب و مدارس دینی در معرض خشونت فیزیکی و روانی قرار دارند و افرادی که با گزارشگر ویژه صحبت کرده‌اند، از لت‌وکوب، تحقیر و توهین کودکان توسط معلمان و ملاها سخن گفته‌اند و افزوده کودکان افغان در جامعه‌ای رشد می‌کنند که تبعیض در آن به امر عادی تبدیل شده است.

گزارش درباره کودکان در بازداشتگاه‌ها نیز هشدار می‌دهد. بر اساس یافته‌های گزارشگر ویژه، کودکان به‌طور سیستماتیک از بزرگسالان جدا نگهداری نمی‌شوند و نبود محاکم ویژه باعث شده است آنان در کنار بزرگسالان محاکمه و حتی شلاق زده شوند.

بازگشت میلیون‌ها افغان و آسیب‌پذیری کودکان

بر اساس اطلاعات کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان، در سال ۲۰۲۵ حدود ۲.۹ میلیون افغان از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند. شمار مجموعی بازگشته‌ها از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون نیز بیش از ۵.۴ میلیون نفر ذکر شده است.

حدود ۴۲ درصد بازگشت‌کنندگان در سال ۲۰۲۵ زیر ۱۵ سال و نزدیک به دو سوم آنان زیر ۲۵ سال بوده‌اند.

گزارش همچنین می‌گوید بیش از ۸ هزار کودک بدون همراه یا جداشده از خانواده در سال ۲۰۲۵ در میان عودت‌کنندگان ثبت شده‌اند. این کودکان با خطرهایی مانند استثمار، خشونت و قاچاق روبه‌رو هستند.

بنت خواستار پاسخگویی و عدم عادی‌سازی روابط با طالبان است

گزارشگر ویژه از جامعه جهانی می‌خواهد حقوق بشر افغانستان را در تعاملات خود با طالبان در نظر بگیرد و بر پاسخگویی عاملان نقض حقوق بشر تأکید کند.

بنت همچنین خواستار تقویت سازوکارهای جمع‌آوری و حفظ شواهد درباره جدی‌ترین جرایم و نقض‌های حقوق بین‌الملل شده و از روندهای پاسخگویی بین‌المللی حمایت کرده است.

او از کشورها می‌خواهد تا زمانی که پیشرفت‌های قابل سنجش، چشمگیر و مستقلاً تأییدشده در زمینه حقوق بشر، به‌ویژه حقوق زنان و دختران، ایجاد نشده، از عادی‌سازی روابط با مقامات طالبان خودداری کنند.

ریچارد بنت همچنین در این گزارش از جامعه جهانی خواست از تمامی ابزارها برای پاسخگو کردن طالبان کار بگیرد.

بنت همچنین بر حمایت از جامعه مدنی افغانستان، مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران، نویسندگان و فعالان حقوق زنان تأکید کرده است.

این گزارش در ۲۵ صفحه تنظیم شده و موضوعاتی از جمله تعهدات بین‌المللی افغانستان، چارچوب حقوقی و سیاست‌های طالبان، تبعیض علیه زنان و دختران، آموزش، وضعیت کودکان و جوانان، گرسنگی و سوءتغذیه، صحت روانی، کار کودکان، ازدواج اجباری و کودک‌همسری، خشونت علیه کودکان، مجازات بدنی، بازداشت، اعدام و شلاق، تلفات کودکان در درگیری‌ها، استخدام کودکان و وضعیت عودت‌کنندگان را پوشش می‌دهد.