• العربية
  • پښتو
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • پښتو
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • رادیو
  • افغانستان
  • جهان
  • زاویه
  • صفحه شما
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

آنتروپیک: هوش مصنوعی ممکن است از کنترول انسان خارج شود

۲۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۲۰:۲۴ (‎+۱ گرینویچ)

داریو آمودی، مدیرعامل شرکت آنتروپیک، از شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی خواست سرعت توسعه قابلیت‌های این فناوری را کاهش دهند. او هشدار داد که ادامه این روند ممکن است در آینده توانایی انسان برای کنترول هوش مصنوعی را از بین ببرد.

داریو آمودی، مدیرعامل شرکت آنتروپیک، برای ایجاد فرصت بیشتر جهت مدیریت خطرات هوش مصنوعی، چارچوبی سه‌مرحله‌ای برای تنظیم روند توسعه این فناوری پیشنهاد کرده است.

برنامه سه مرحله‌ای او شامل استفاده از بازرسان مستقل در شرکت‌های پیشرو هوش مصنوعی، هماهنگی میان شرکت‌های پیشگام این حوزه برای تعیین معیارهای ایمنی و محدود کردن توسعه بی‌رویه هوش مصنوعی و همکاری‌های بین‌المللی برای مدیریت خطرات این فناوری است.

پیشتر شرکت آنتروپیک در سان‌فرانسیسکو گزارشی درباره تهدیدهای مرتبط با هوش مصنوعی منتشر کرد. در این گزارش، نمونه‌هایی از استفاده سو از مدل‌های هوش مصنوعی این شرکت برای توسعه سلاح، حملات سایبری، جاسوسی و کلاهبرداری توضیح داده شده بود.

نگرانی‌ها درباره افزایش آسیب‌های احتمالی هوش مصنوعی در ماه‌های اخیر افزایش یافته است. پیشتر، جیکوب کاکسون، پژوهشگر آنتروپیک، از این شرکت استعفا داد و گفت: «افرادی که در حال ساخت هوش مصنوعی هستند، صادقانه باور دارند که این فناوری می‌تواند تا پایان این دهه همه ما را بکشد.»

شماری از مدیران اوپن‌ای‌آی نیز گفته‌اند آزمایشگاه‌های پیشرو باید در صورت نیاز آماده باشند تا برای اطمینان از کارآمدی تدابیر ایمنی، به‌صورت داوطلبانه سرعت توسعه این فناوری را کاهش دهند.

آنتروپیک هفته گذشته از یک مورد دیگر هک سیستم‌های خارجی توسط یک مدل هوش مصنوعی خبر داد. پیش از آن نیز مشخص شده بود که برخی مدل‌های کلود این شرکت در جریان آزمایش‌های امنیت سایبری، به سیستم‌های سه شرکت نفوذ کرده بودند.

داریو آمودی نوشت: «با توجه به شتاب گرفتن روند توسعه قابلیت‌های هوش مصنوعی، نگرانی من این است که ظرف ۶ تا ۱۲ ماه، هوش مصنوعی بتواند کنترول بخش بزرگی از اینترنت را در دست بگیرد و صدها میلیارد دالر خسارت ایجاد کند.»

پربازدیدترین‌ها

پیام تازه حمزه بن‌لادن: راه اسامه ادامه دارد
۱

پیام تازه حمزه بن‌لادن: راه اسامه ادامه دارد

۲

طرح اولیه حملات ۱۱ سپتامبر که قرار بود بسیار بزرگ‌تر باشد

۳

فضل‌احمد معنوی: متوجه رفتار مشکوک عاملان حمله به مسعود شده بودم

۴

سمیع سادات: برای جنگ با طالبان به سرباز خارجی نیاز نداریم

۵

۱۵ سال پس از کشته‌ شدن بن‌لادن در ایبت‌آباد چه تغییراتی رخ داده است

  • آنتروپیک می‌گوید جلو ساخت احتمالی سلاح‌های بیولوژیک به کمک هوش مصنوعی را گرفته است

    آنتروپیک می‌گوید جلو ساخت احتمالی سلاح‌های بیولوژیک به کمک هوش مصنوعی را گرفته است

•
•
•

مطالب بیشتر

ایران و امارات از بیانیه بریکس برای خویشتنداری در جنگ حمایت کردند

۲۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۹:۱۶ (‎+۱ گرینویچ)
100%

ایران و امارات روز شنبه از بیانیه مشترک کشورهای عضو بریکس درباره جنگ خاورمیانه حمایت کردند؛ بیانیه‌ای که بر خویشتنداری و کاهش تنش تاکید دارد. پیوستن تهران و ابوظبی به این بیانیه، با توجه به مواضع متفاوت دو کشور در قبال جنگ، از پیشرفت‌های دیپلوماتیک میان آنها حکایت دارد.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، در حاشیه نخستین روز نشست سران بریکس در دهلی‌نو با ولیعهد ابوظبی دیدار کرد. این دیدار بالاترین سطح تماس میان ایران و امارات از زمان آغاز درگیری‌های اخیر میان تهران و واشنگتن محسوب می‌شود.

دفتر رسانه‌ای ابوظبی اعلام کرد که دو طرف درباره مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی، کاهش تنش، ثبات و تلاش‌ها برای پیشبرد صلح و توسعه منطقه‌ای گفت‌وگو کردند. درباره نتیجه این دیدار یا توافق مشخصی میان دو طرف جزئیاتی منتشر نشده است.

اجلاس بریکس در شرایطی برگزار می‌شود که این گروه برای افزایش نفوذ و نقش دیپلوماتیک خود در عرصه جهانی تلاش می‌کند.

برگزارکنندگان اجلاس و دیپلومات‌ها تلاش کرده‌اند از این نشست برای کاهش تنش میان ایران و امارات استفاده کنند. ایران و امریکا در حالی که شش ماه از آغاز جنگ میان دو کشور می‌گذرد، بار دیگر حملات متقابل علیه یکدیگر را از سر گرفته‌اند.

ایران در جریان این درگیری‌ها چندین بار امارات را هدف قرار داده است. در آخرین مورد، در ماه اسد، یک پایگاه هوایی در المنهاد که محل استقرار نیروهای امریکایی است، هدف حمله ایران قرار گرفت.

در بیانیه مشترک کشورهای عضو بریکس آمده است: «ما نگرانی عمیق خود را از ادامه تشدید تنش‌ها در خاورمیانه ابراز می‌کنیم و خواستار اعمال حداکثر خویشتنداری و پرهیز از اقداماتی هستیم که می‌تواند وضعیت را بیش از پیش وخیم کند.»

بریکس در سال ۲۰۰۹ با عضویت برازیل، روسیه، هند، چین و افریقای جنوبی تشکیل شد و بعدها مصر، اتیوپیا، اندونزیا، ایران و امارات نیز به آن پیوستند.

در این بیانیه همچنین بر حفاظت از غیرنظامیان و احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها تاکید شده است.

سونجای سودیر، سفیر پیشین هند در امارات، به رویترز گفت: «کلید پایان دادن به جنگ در دست امریکا و اسرائیل است.» او افزود که هند نشان داده است کشورهای منطقه می‌توانند از طریق گفت‌وگوی دیپلوماتیک، زمینه‌های مشترکی برای کاهش تنش پیدا کنند.

نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، هنگام افتتاح اجلاس گفت زمان آن رسیده است که وحدت و اجماع بریکس به نتایج ملموس در عرصه جهانی تبدیل شود.

شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، نیز گفت کشورهای عضو بریکس باید با هدایت نظم بین‌المللی به سوی عدالت و برابری بیشتر، «در سمت درست تاریخ» قرار بگیرند. او افزود که چین آماده است «نقش شایسته خود» را برای دستیابی به صلح و ثبات در خاورمیانه ایفا کند.

هند که با امریکا، روسیه، اسرائیل، ایران و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس روابط نزدیکی دارد، هم‌زمان در تلاش است میان این روابط متضاد توازن دیپلوماتیک برقرار کند.

سکوت‌ طالبان در‌ بیست‌وپنجمین سالروز حملات ۱۱ سپتامبر

۲۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۵:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)
100%

حکومت طالبان در افغانستان هیچ بیانیه رسمی یا موضع علنی به مناسب بیست‌وپنجمین سالگرد حملات مرگبار ۱۱ سپتامبر صادر نکرد. برخلاف سال‌های گذشته، سخنگویان اصلی طالبان از جمله ذبیح‌الله مجاهد در روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۶ یا روزهای اطراف آن هیچ بیانیه خاصی درباره این سالگرد منتشر نکردند.

طالبان در سال‌های اخیر بارها تأکید کرده‌اند که خاک افغانستان را برای حملات علیه کشورهای دیگر اجازه نمی‌دهند و فصل جنگ را پایان‌یافته می‌دانند. سکوت امسال می‌تواند تلاشی برای اجتناب از زنده کردن خاطرات منفی و تمرکز بر مذاکرات اقتصادی و سیاسی با کشورهای منطقه و غرب باشد.

100%

واکنش القاعده

القاعده اما رویکردی کاملاً متفاوت داشت. شاخه رسانه‌ای این گروه، السحاب، یک روز پیش از سالگرد، ویدیویی ۵۲ دقیقه‌ای با عنوان «یک‌چهارم قرن از ۱۱ سپتامبر» منتشر کرد.

این ویدئو حملات را ستایش کرده و شامل ظاهر نادر حمزه بن‌لادن، پسر اسامه بن‌لادن، است. القاعده در این تولید رسانه‌ای، حملات را نقطه عطفی در تغییر موازنه قدرت جهانی توصیف کرده است.

در سال‌های گذشته، طالبان معمولاً در سالگرد ۱۱ سپتامبر موضع می‌گرفتند. پارسال، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی ارشد طالبان، بیانیه‌ای صادر کرد و اعلام داشت که حملات هیچ ارتباطی با افغانستان و افغان‌ها نداشته، خارج از مرزهای کشور طراحی شده و امریکا از آن به عنوان بهانه‌ای برای اشغال افغانستان استفاده کرده است. در سال‌های اولیه پس از بازگشت به قدرت نیز، مقامات طالبان بارها مسئولیت را رد کرده و بر محکومیت حملات به غیرنظامیان تأکید می‌کردند.

  • نماینده پاکستان: حملات از افغانستان ۴۷۰۰ کشته برجای گذاشته است

    نماینده پاکستان: حملات از افغانستان ۴۷۰۰ کشته برجای گذاشته است

ایالات متحده امریکا

در امریکا، مراسم یادبود قربانیان حملات یازدهم سپتامبر با حضور مقامات ارشد برگزار شد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، در مراسم پنتاگون شرکت کرد و گفت: «ما هرگز، هرگز فراموش نمی‌کنیم. به همین دلیل است که امروز می‌جنگیم.»

او حملات را به تهدیدات جاری از جمله جنگ با ایران پیوند زد. معاون رئیس‌جمهور و چهار رئیس‌جمهور سابق امریکا (جورج دبلیو بوش، باراک اوباما، بیل کلینتون و جو بایدن) در مراسم نیویارک حضور یافتند. شورای امنیت سازمان ملل نیز جلسه‌ای برگزار کرد که در آن نماینده امریکا بر شکار بن‌لادن و رهبران دیگر گروه‌های تروریستی تأکید کرد.

شورای امنیت

شورای امنیت نشستی با موضوع «تهدیدات علیه صلح و امنیت بین‌المللی ناشی از اقدامات تروریستی» برگزار کرد. این جلسه همزمان با سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر برگزار شد و اعضای شورا به احترام قربانیان یک دقیقه سکوت کردند. شورای امنیت برای اولین بار در پنج سال گذشته یک بیانیه ریاستی در مورد مبارزه با تروریسم تصویب کرد. در این بیانیه بر محکومیت قاطع حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ تکرار شده است. همچنین تأکید شد که تروریسم نباید به هیچ دین، ملیت، تمدن یا گروهی نسبت داده شود. علاوه بر آن در بیانیه از تشدید، پیچیده‌تر شدن و تغییر ماهیت حملات تروریستی نگرانی شدید ابراز شد و به استفاده فزاینده تروریست‌ها از فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی، پهپادها، اینترنت و سیستم‌های رمزگذاری‌شده اشاره شد.

  • مقام ارشد سازمان ملل درباره تغییر شکل تروریسم هشدار داد

    مقام ارشد سازمان ملل درباره تغییر شکل تروریسم هشدار داد

مخالفان طالبان

نیروهای مخالف طالبان از این مناسبت برای ارسال پیام استفاده کردند. سمیع سادات، رهبر جبهه متحد افغانستان، از جامعه بین‌المللی خواست از مقاومت علیه طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی حمایت کند. او گفت افغان‌ها ۲۰ سال در کنار نیروهای امریکایی با تروریسم جنگیده‌اند. سادات گفت نیروهایش نیازی به سربازان خارجی ندارند اما به حمایت بین‌المللی نیازمندند. جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود نیز بر ادامه مبارزه علیه طالبان تأکید کرد.

سکوت طالبان در حالی رخ داده که گزارش‌های سازمان ملل و رسانه‌های غربی همچنان از حضور القاعده و دیگر گروه‌های مسلح در افغانستان سخن می‌گویند؛ موضوعی که نگرانی‌ها درباره احتمال تبدیل دوباره این کشور به پایگاه تروریسم جهانی را زنده نگه داشته است.

حمدالله محب در پروژه یک میلیارد دالری ماهواره‌های هوش مصنوعی در امارات نقش دارد

۲۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۱۴:۳۴ (‎+۱ گرینویچ)
100%

حمدالله محب، مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان، اکنون در یک پروژه بزرگ فناوری فضایی در امارات متحده عربی نقش مدیریتی دارد؛ پروژه‌ای که قرار است با سرمایه‌گذاری یک میلیارد دالری، ۵۰ ماهواره مجهز به هوش مصنوعی را توسعه دهد.

محب مدیرعامل شرکت «مارلان اسپیس» و مدیرعامل شرکت «اوربیت‌ورکس» است؛ دو شرکت مستقر در امارات که در حوزه فناوری فضایی و ساخت و بهره‌برداری از ماهواره‌ها فعالیت می‌کنند.

مارلان اسپیس و شرکت «لافت اوربیتال» رهبری کنسرسیومی را بر عهده دارند که برای توسعه برنامه «آلتایر-نسل بعد» یک میلیارد دالر سرمایه‌گذاری می‌کند. این پروژه در مرحله نخست شامل ۵۰ ماهواره خواهد بود که در ابوظبی ساخته می‌شوند.

100%

آقای محب در مراسم اعلام این پروژه گفته است که زمانی که ساخت آلتایر را آغاز کردند، روی آینده‌ای حساب کرده بودند که در آن «هوش» به مدار زمین منتقل شود و امارات یکی از کشورهایی باشد که این فناوری را می‌سازد.

  • مردی که رئیس جمهور را فرار داد

    مردی که رئیس جمهور را فرار داد

او گفته است که ۵۰ ماهواره با قابلیت‌های متفاوت، در قالب یک منظومه واحد فعالیت خواهند کرد و این پروژه می‌تواند یکی از پیشرفته‌ترین منظومه‌های ماهواره‌ای جهان باشد.

محب همچنین گفته است که هدف تنها مشارکت در این صنعت نیست، بلکه رهبری آن است.

او آلتایر و آلتایر-نسل بعد را بخشی از تلاش برای تبدیل ظرفیت تولید ماهواره در ابوظبی به یک «توانمندی ملی» توصیف کرده است. به گفته او، این پروژه می‌تواند امارات را از یک خریدار خدمات ماهواره‌ای به یک فروشنده این خدمات تبدیل کند و هم‌زمان مهارت‌های مهندسی، مالکیت فکری و زنجیره تأمین مرتبط با این صنعت را در داخل کشور نگه دارد.

شرکت اوربیت‌ورکس که محب در رأس آن قرار دارد، ماهواره‌های مجهز به هوش مصنوعی را در ابوظبی طراحی، تولید و عملیاتی می‌کند. این شرکت می‌گوید هدف آن ایجاد زیرساخت فضایی بومی برای مأموریت‌های تجاری، غیرنظامی و امنیتی است.

  • حکومت ابوظبی با شرکت حمدالله محب برای پرتاب ماهواره توافق‌نامه امضاء کرد

    حکومت ابوظبی با شرکت حمدالله محب برای پرتاب ماهواره توافق‌نامه امضاء کرد

بر اساس برنامه اعلام‌شده، ماهواره‌های آلتایر-نسل بعد به رادار، حسگرهای نوری و تجهیزات دیگر مجهز خواهند بود. بخشی از پردازش داده‌ها نیز به‌جای ارسال تصاویر خام به زمین، در خود ماهواره انجام می‌شود.

کاربردهای اعلام‌شده این منظومه شامل نظارت دریایی، شناسایی آتش‌سوزی‌های جنگلی، واکنش به حوادث و نظارت بر بنادر و زیرساخت‌های حیاتی است.

لافت اوربیتال نیز اعلام کرده است که در بخش فناوری ماهواره، هوش مصنوعی، نرم‌افزار و عملیات این منظومه با اوربیت‌ورکس همکاری خواهد کرد.

نخستین ماهواره‌های ساخته‌شده در ابوظبی قرار است در هفته‌های آینده به فضا پرتاب شوند. شرکت اوربیت‌ورکس نیز اعلام کرده است که مأموریت آلتایر، بخشی از تلاش امارات برای ایجاد یک صنعت فضایی با قابلیت طراحی، ساخت و بهره‌برداری از ماهواره در داخل این کشور است.

  • حمدالله محب شرکت فضایی راه‌ انداخت

    حمدالله محب شرکت فضایی راه‌ انداخت

محب، که پیش از خروج نیروهای خارجی و سقوط دولت جمهوری در اگست ۲۰۲۱ مشاور امنیت ملی اشرف غنی بود، پس از ترک افغانستان وارد فعالیت‌های تجاری در حوزه فناوری فضایی در امارات شده است.

رسانه‌های افغانستان در سال ۲۰۲۴ نیز از راه‌اندازی مارلان اسپیس توسط او در امارات خبر داده بودند.

در فبروری ۲۰۲۶ نیز محب در مقام مدیر اجرایی اوربیت‌ورکس توافقی در زمینه ماهواره با صندوق توسعه ابوظبی امضا کرده بود.

پروژه جدید، یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های تجاری محب پس از پایان دوره حضور او در حکومت افغانستان به شمار می‌رود و نشان می‌دهد که فعالیت حرفه‌ای او در سال‌های اخیر از حوزه سیاست و امنیت افغانستان به سمت فناوری فضایی و سرمایه‌گذاری در بخش هوش مصنوعی تغییر کرده است.

100%

مقام ارشد سازمان ملل درباره تغییر شکل تروریسم هشدار داد

۲۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۰۹:۵۵ (‎+۱ گرینویچ)
100%

ناتالیا گرمن، معاون دبیرکل سازمان ملل و مدیر اجرایی کمیته مبارزه با تروریسم شورای امنیت گفت که تهدید تروریسم در سال‌های اخیر «پراکنده‌تر و غیرمتمرکزتر» شده است. او گفت که گروه‌های تروریستی خود را با شرایط جدید عیار کرده و از فن‌آوری جدید بهره‌ می‌برد.

گرمن روز جمعه در نشست شورای امنیت به مناسبت بیست‌وپنجمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر همچنین نسبت به دسترسی آسان‌تر گروه‌های تروریستی به پهپادها هشدار داد و گفت این تجهیزات برای نظارت، شناسایی و انجام حملات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

خانم گرمن اظهار داشت گروه‌های تروریستی ساختارهای خود را با شرایط جدید سازگار کرده، عملیات‌هایشان را غیرمتمرکز و منابع مالی خود را متنوع ساخته‌اند. به گفته او، این گروه‌ها از ضعف حکمرانی، رقابت بر سر منابع و نارضایتی‌های محلی برای گسترش نفوذ خود سوءاستفاده می‌کنند.

او افزود هسته‌های غیرمتمرکز، شبکه‌های سست و افراد تنها، بخش فزاینده‌ای از تهدید تروریستی را تشکیل می‌دهند. همچنین مسیر گرایش این افراد به سوی خشونت، کمتر قابل مشاهده بوده و مختل‌کردن آن دشوارتر شده است.

فناوری و هوش مصنوعی

مدیر اجرایی کمیته مبارزه با تروریسم شورای امنیت گفت فناوری با سرعت فزاینده‌ای محیط تهدید تروریسم را تغییر داده است. به گفته او، گروه‌های تروریستی از فناوری‌های نوظهور برای تبلیغات، جذب نیرو، برنامه‌ریزی حملات، جمع‌آوری اطلاعات و تأمین مالی بهره می‌برند.

او تأکید کرد بهره‌کشی گروه‌های تروریستی از کودکان و جوانان به یک چالش جدی تبدیل شده است. به گفته او، شبکه‌های اجتماعی، محیط بازی‌های آنلاین و دیگر فضاهای مجازی برای شناسایی افراد آسیب‌پذیر و جذب آنان، به‌ویژه جوانان، به کار گرفته می‌شوند و پیشرفت هوش مصنوعی این روند را سریع‌تر و گسترده‌تر کرده است.

تأمین مالی تروریسم

گرمن در ادامه گفت شبکه‌های تأمین مالی تروریسم غیرمتمرکزتر شده و شناسایی آن‌ها پیچیده‌تر شده است. او از ادامه استفاده از روش‌های سنتی مانند انتقال نقدی پول و سیستم‌های حواله خبر داد و در عین حال گفت گروه‌های تروریستی بیش از گذشته از خدمات پرداخت آنلاین، پلتفرم‌های تأمین مالی جمعی (کراودفاندینگ)، پول موبایلی و دارایی‌های مجازی استفاده می‌کنند.

او افزود بسیاری از گروه‌های تروریستی از فعالیت‌های مجرمانه، از جمله اخاذی، آدم‌ربایی برای باج‌گیری، قاچاق و بهره‌برداری غیرقانونی از منابع طبیعی درآمد کسب می‌کنند.

گرمن به گزارش جامع سال ۲۰۲۵ گروه ویژه اقدام مالی درباره خطرات تأمین مالی تروریسم نیز اشاره کرد و گفت این گزارش که با همکاری مدیریت اجرایی کمیته مبارزه با تروریسم و خزانه‌داری فرانسه تهیه شده، بر ضرورت شناخت خطرات ناشی از فناوری‌های مالی جدید و روش‌های نوین جمع‌آوری کمک‌های مالی تأکید دارد.

او در پایان، با ادای احترام به قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر و دیگر اقدامات تروریستی، بر ادامه همکاری و همبستگی بین‌المللی برای مبارزه با تروریسم تأکید کرد و افزود این مبارزه باید استوار بر حقوق بشر و حاکمیت قانون باشد.

پنج دقیقه برای سرقت تابلوی میلیونی: چرا دزدان موزیم‌ها در اروپا جسورتر می‌شوند

۲۱ سنبلهٔ ۱۴۰۵، ۰۹:۴۶ (‎+۱ گرینویچ)
100%

وقتی دزدان در اوایل این هفته چهار تابلوی نقاشی از پیر-اوگوست رنوار، نقاش نامدار امپرسیونیست، را از موزیمی در فرانسه دزدیدند برای همه غافلگیرکننده نبود. کسی غافلگیر نشد حتی زمانی که ارزش تابلوها میلیون‌ها یورو برآورد می‌شد.

تنها یک ماه پیش، آژانس پولیس اروپا (یوروپل) هشدار داده بود که سرقت از موزیم‌ها در سراسر اروپا با جسارت فزاینده‌ای انجام می‌شود.

و تنها چند روز پیش از سرقت آثار رنوار، آرتور برند، کارآگاه سرشناس بین‌المللی آثار هنری، در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی پیش‌بینی کرده بود که احتمال وقوع سرقت‌های بزرگ دیگری وجود دارد؛ به‌ویژه پس از سرقت موفقیت‌آمیز از موزیم لوور در پاریس در اکتبر سال گذشته.

100%
تاجی که امپراتریس اوژنی، همسر ناپلئون سوم، بر سر می‌گذاشت.

این سرقت جسورانه از یکی از مشهورترین موزه‌های جهان، فرانسه را شوکه کرد. جواهرات سرقت‌شده به ارزش ۸۸ میلیون یورو (۷۵ میلیون پوند) نیز با گذشت نزدیک به یک سال، هنوز پیدا نشده‌اند.

  • دو نفر به سرقت جواهرات موزیم لوور متهم شدند

    دو نفر به سرقت جواهرات موزیم لوور متهم شدند

برند می‌گوید: «باز هم شاهد چنین سرقت‌هایی خواهیم بود. چون اگر بتوانید به لوور دستبرد بزنید، سارقان در سراسر جهان این اتفاق را زیر نظر دارند و با خودشان می‌گویند: وای! بعد فکر می‌کنند: مگر در شهر خودمان موزه‌ای نیست که طلا و نقره داشته باشد؟»

100%
«مادام کولونا رومانو» (۱۹۱۰)، اثر پی‌یر-اوگوست رنوار، نقاش فرانسوی و از چهره‌های برجسته جنبش امپرسیونیسم

تنها چند ساعت پس از سرقت از موزه لوور، سارقان به یک موزه کوچک‌تر در فرانسه نیز دستبرد زدند و سکه‌هایی را به سرقت بردند. از آن زمان تاکنون، سارقان یک گردنبند الماس در ویانا، اشیای متعلق به عصر برنز در اسپانیا و آثار هنری از دو موزه در ایتالیا را نیز دزدیده‌اند؛ و این تنها مواردی است که بی‌بی‌سی درباره آن‌ها گزارش کرده است.

سرقت از موزه رنوار در کانی-سور-مر تازه‌ترین مورد است. کارآگاهان همچنان در تلاش‌اند تابلوهای چندمیلیون‌پوندی باقی‌مانده را پیدا کنند. دو تابلوی دیگر زمانی که سارقان آن‌ها را در باغ موزه رها کردند، به‌سرعت پیدا و بازگردانده شدند.

یوروپل به بی‌بی‌سی گفته است که شمار موارد سرقت از موزه‌ها که در سراسر اروپا به این نهاد گزارش می‌شود، از حدود دو سال پیش روند افزایشی داشته است.

100%
«زن جوان کنار چاه» (۱۸۸۶)، اثر رنوار

در گزارش اخیر این نهاد آمده است که هم شیوه‌های سرقت و هم اهداف سارقان در حال تغییر است؛ به‌گونه‌ای که استفاده از روش‌های خشونت‌آمیزتر افزایش یافته و، مانند مورد لوور، تمرکز سارقان بر اشیای باارزش، از جمله فلزات گران‌بها و سنگ‌های قیمتی، بیشتر شده است.

آرتور برند و ابراهیم بولوت، کارشناس امنیت موزه‌ها در یک شرکت مشاوره امنیتی بلژیکی، هر دو معتقدند بسیاری از سرقت‌هایی که پس از دستبرد به لوور رخ داده‌اند، از آن سرقت الگوبرداری شده‌اند.

برند می‌گوید: «اکنون همه موزه‌های جهان نگران‌اند. در هر موزه‌ای جلسه‌ای با مسئول امنیت یا پولیس برگزار شده است.»

100%
گردنبند ماری-لوئیز و یک جفت گوشواره، از جمله هشت قطعه‌ای بودند که از موزه لوور به سرقت رفتند.

از تاج‌های جواهرنشان تا حلقه‌های عصر برنز: گنجینه‌های موزه‌ای به سرقت‌رفته

انجمن پژوهش درباره جرایم علیه هنر (ای‌.آر‌.سی‌.ای) می‌گوید سرقت‌های اخیر نشان‌دهنده «تمایل تکرارشونده به سرقت اشیای کوچک، قابل حمل و در دسترس و اجرای عملیات‌هایی است که در چند دقیقه به پایان می‌رسند».

داده‌هایی که این نهاد در اختیار بی‌بی‌سی قرار داده است، نشان می‌دهد شمار سرقت‌های ثبت‌شده از موزه‌ها در فرانسه در سال ۲۰۲۴ به‌طور چشمگیری افزایش یافته و در سال ۲۰۲۵ نیز اندکی بیشتر شده است.

  • دزدان چهار میلیون یورو جواهرات را از موزیمی در فرانسه ربودند

    دزدان چهار میلیون یورو جواهرات را از موزیمی در فرانسه ربودند

با این حال، این آمار در طول زمان نوسان داشته است؛ به‌گونه‌ای که شمار سرقت‌های ثبت‌شده در سال ۲۰۱۵ بیشتر از یک دهه بعد بوده است.

این جرایم، آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری را که از نظر شمار زیادی از مردم ارزشمند و بی‌بدیل‌اند و عموم مردم از دیدن آن‌ها لذت می‌برند، تهدید می‌کنند؛ هرچند به گفته برند، برخی افراد استدلال می‌کنند که «از ثروتمندان می‌دزدند، چه اهمیتی دارد؟»

برخی دیگر نیز به پیشینه استعماری بسیاری از گنجینه‌های موجود در موزه‌های اروپا اشاره می‌کنند. مورخان هنر می‌گویند جواهرات سلطنتی فرانسه که از لوور به سرقت رفته‌اند، حاوی زمرد، الماس، یاقوت کبود و مرواریدهایی بوده‌اند که بومی فرانسه نیستند.

100%
این گردنبند پلاتین و الماس که از یک موزه در وین به سرقت رفته بود، در سال ۱۹۳۹ توسط ملکه نازلی به مناسبت ازدواج دخترش با شاه آینده ایران استفاده شد.

چرا موزیم‌ها هدف قرار می‌گیرند؟

برند می‌گوید موزیم‌ها در مقایسه با جواهرفروشی‌ها و بانک‌های مجهز به سیستم‌های امنیتی پیشرفته، آسیب‌پذیر و سرقت از آن‌ها آسان‌تر است؛ به‌ویژه اینکه بانک‌ها این روزها پول نقد کمتری نگهداری می‌کنند.

او می‌افزاید که مدیران موزیم‌ها معمولاً «هیچ‌وقت بودجه کافی برای تأمین امنیت ندارند» یا ترجیح می‌دهند بودجه خود را صرف برگزاری نمایشگاه بعدی کنند. همچنین، موزیم‌ها اغلب در ساختمان‌های قدیمی قرار دارند که حفاظت از آن‌ها دشوار است.

برای نمونه، موزیم «دنی دیدرو مَزُن د لومیر» (خانه روشنگری) که تنها چند ساعت پس از لوور هدف سرقت قرار گرفت، در دو عمارت متعلق به قرن هجدهم در شهر لانگر واقع شده است.

تئو کاویزیل، شهردار این شهر، می‌گوید: «بنابراین باید میان الزامات امنیتی مدرن و ضرورت حفظ ساختمان‌های تاریخی و رعایت مقررات میراث فرهنگی فرانسه تعادل برقرار کنیم.»

کومار سوکا، مدیرعامل شرکت امنیتی اَکر سکیوریتی که با شماری از موزه‌های اروپا همکاری می‌کند، می‌گوید موزه‌ها همچنین فضاهای عمومی و باز هستند و کنترول ورود و خروج در آن‌ها کمتر است؛ بنابراین سارقان می‌توانند مانند بازدیدکنندگان عادی وارد شوند.

برند می‌گوید حتی اگر یک موزیم به‌خوبی ایمن شده باشد، سارقان همچنان می‌توانند مسلحانه وارد شوند. او اضافه می‌کند که مستقر کردن پولیس در گالری‌ها نیز عملی نیست.

بسیاری از این سرقت‌ها تنها چند دقیقه طول می‌کشند و زمانی که پولیس به محل می‌رسد، سارقان مدت‌هاست گریخته‌اند. سرقت از موزه رنوار نیز تنها در پنج دقیقه انجام شد.

  • چهار اثر هنری از یک موزیم در فرانسه به سرقت رفت

    چهار اثر هنری از یک موزیم در فرانسه به سرقت رفت

در گذشته، سرقت‌های بزرگ بیشتر به فریب و نیرنگ متکی بودند، اما گزارش ماه گذشته یوروپل نشان می‌دهد که این سرقت‌ها اکنون به‌طور فزاینده‌ای خشونت‌آمیز شده‌اند. سارقان برای ورود به موزه‌ها از ابزارهایی مانند پتک، تبر و دیلم و در برخی موارد از مواد منفجره استفاده می‌کنند.

در لوور، سارقان با استفاده از بالابر مکانیکی وارد ساختمان شدند، با ابزار برقی پنجره را بریدند و سپس نگهبانان را تهدید کردند تا محل را ترک کنند. آن‌ها بعد از ورود به داخل، ویترین‌ها را شکسته و جواهرات را برداشتند. در سرقت از موزه رنوار نیز سارقان با استفاده از یک چاقوی برقی حصار را بریدند و سپس سازه‌هایی را که قاب تابلوها را در جای خود نگه می‌داشتند، اره کردند.

افزایش خشونت در این سرقت‌ها، نگرانی‌های تازه‌ای در زمینه امنیت ایجاد کرده است.

لیلی هولاین، مدیر موزه هنرهای کاربردی (ام‌.ای‌.کا) در ویانا که ماه گذشته هدف سرقت قرار گرفت، می‌گوید: «وقوع یک حمله مسلحانه در ساعات بازدید، مانند آنچه ما تجربه کردیم، شرایطی ایجاد می‌کند که در آن اولویت فوری، حفظ امنیت بازدیدکنندگان و کارکنان است.»