دیده‌بان حقوق بشر: طالبان می‌گوید به ما "امارت اسلامی" بگویید و انتحاری را استشهادی بنامید

سه‌شنبه ۱۴۰۰/۰۹/۰۲

دیده‌بان حقوق بشر از اعمال سختگیری‌های تازه گروه طالبان بر خبرنگاران و افزایش محدودیت‌ها در افغانستان تحت سیطره این گروه انتقاد کرده است.

این گروه از تهدید به مرگ خبرنگارانی سخن می‌گوید که از طالبان انتقاد می‌کنند و شیوه‌نامه این گروه برای کار رسانه‌ها را ویران گرانه می‌داند.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان که غربی‌ها آن را پولیس مذهبی می‌نامند، دو روز پیش شیوه‌نامه‌ای به رسانه‌ها داد که کار آن‌ها را به برداشت سختگیرانه این گروه از شریعت اسلامی و آنچه ارزش‌های جامعه افغانی خوانده شده محدود می‌کند.

پتریشیا گاسمن، معاون آسیایی دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید شیوه‌نامه جدید طالبان برای رسانه‌ها در کنار تهدیدهای روز افزون خبرنگاران "نشان‌دهنده تلاش گسترده طالبان برای خاموش کردن انتقادها" و از بین رفتن فضا برای کار و فعالیت هنری زنان است.

این سازمان مستقر در نیویورک به مواردی از تهدید خبرنگاران توسط افراد و مقام‌های طالبان اشاره می‌کند.

در یک مورد، به نوشته دیده‌بان حقوق بشر، والی طالبان در یک ولایت،‌ یک خبرنگار را که از بازرسی خانه به خانه انتقاد کرده بود به دفتر کار خود فراخوانده و او تهدید کرده است که اگر بار دیگر چنین گزارش‌هایی نشر کند، او را در میدان شهر به‌دار خواهد آویخت.

در مورد دیگر که در گزارش دیده‌بان حقوق بشر اشاره شده، گروهی از افراد مسلح طالبان به دفتر یک رسانه هجوم برده و به خبرنگاران هشدار داده‌اند که از این پس از لفظ طالبان برای حاکمیت این گروه استفاده نکنند و به‌جای آن "امارت اسلامی افغانستان" بگویند.

به نوشته دیده‌بان حقوق بشر،‌ در پی انتشار گزارشی از تجلیل سراج‌الدین حقانی، سرپرست تحت‌پیگرد وزارت داخله طالبان از بمب‌گذاران انتحاری، مقام‌های استخباراتی این گروه به رسانه‌ها در یک ولایت دستور داده‌اند که به جای بمب‌گذار انتحاری،‌ از واژه استشهادی استفاده کنند.

این سازمان حقوق‌بشری می‌گوید مدیران و خبرنگاران رسانه‌ها از محدودشدن فضای کار رسانه‌ای شکایت دارند.

سردبیر یک رسانه ولایتی به دیده‌بان حقوق بشر گفته است که بسیاری از همکارانش از ترس جان خود دست از کار کشیده‌اند.

او گفته است که مقام‌های محلی طالبان به رسانه‌ها دستور داده‌اند گزارش‌های خود را قبل از انتشار، با آن‌ها در میان بگذارند.

طالبان که در حکومت قبلی خود به هیچ‌گونه رسانه‌ غیردولتی اجازه فعالیت نمی‌داد و تلویزیون را ممنوع کرده بود،‌ این بار می‌گوید به آزادی بیان و رسانه‌ها "در چارچوب شریعت اسلام" احترام می‌گذارد.

این در حالی است که برداشت این گروه از شریعت اسلامی بسیار تنگ و سختگیرانه نسبت به کشورهای اسلامی دیگر است.

در کنار این نگاه تنگ، در سه ماهی که از حاکمیت جدید این گروه در پی خروج امریکا و فرار اشرف غنی می‌گذرد، گزارش‌های زیادی از محدود کردن کار رسانه‌ها و بازداشت و شکنجه روزنامه‌نگاران منتشر شده است.

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید این فضای رعب و وحشت، باعث می‌شود بسیاری از روایت‌ها درباره رویدادهایی مانند اخراج اجباری و خشونت، ناگفته بماند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

بحث روز
جهان‌نما
خبرها
گفت‌وگوی ویژه

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.