عطایی گفت: این کشور بازار بزرگی برای محصولات افغانستان دارد و به نظر میرسد که مایل به واردات میوههای خشک و تازه، قالین و صنایع دستی از افغانستان است.
کام ایر، شرکت هواپیمایی خصوصی افغانستان از ماه نوامبر تاکنون در بیش از ۳۰ پرواز جلغوزه افغانستان را به چین منتقل ساخته است. محمد ندیم نقشبندی از شرکت کام ایر به خبرگزاری شینهوای چین گفته است: «این پروازها در سال ۲۰۲۲ نیز ادامه خواهد داشت. کام ایر و صادرکنندگان مصمم هستند تا صادرات افغانستان را افزایش دهند.»
افغانستان معمولا سالانه ۱۰ هزار تن جلغوزه به چین صادر میکند. سایر جلغوزهها به کشورهایی مانند آلمان، هلند و ایتالیا صادر میشود. در اگست ۲۰۲۱ با تسلط طالبان در افغانستان، صادرات افغانستان مختلشد. اما صادرات به چین، اندک اندک در پایان اکتبر با اولین محموله هوایی ۴۵ تنی از سر گرفته شد.
هزاران افغان اکنون با دهها کارخانه پروسس جلغوزه کار میکنند. رشید میگوید: «ما بسیار خوشحالیم که شغل بیشتری برای مردم فراهم میکنیم و پول بیشتری به دست میآوریم. پول بیشتر نه برای ما، بلکه برای کارگرانمان.» به گفته او «صادرات بیشتر مشاغل بیشتری ایجاد خواهد کرد.»
به گفته آژانسهای کمکرسان، بیش از ۲۲ میلیون افغان در زمستان امسال با کمبود شدید مواد غذایی مواجه خواهند شد و اگر کمکهای بشردوستانه بینالمللی به موقع به این کشور نرسد، فاجعه انسانی حیات میلیونرها انسان را تهدید میکند.
شیرعلی زدران، رئیس شرکت زمره گیانوال لمیتد میگوید شرکتش را در سال ۲۰۱۵ میلادی تأسیس کرده و اکنون بیش از ۱۰۰ نفر در این شرکت کار میکنند. زدران گفت: «بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر مستقیماً در کارخانه کار میکنند و هزاران نفر دیگر به طور غیر مستقیم با شرکت همکاری دارند.»
فابریکه به ازای هر روز کاری هر کارگر ۳۰۰ افغانی به اضافه نان چاشت و هزینه ترانسپورت به آنها میپردازد. این شرکت در سال گذشته ۶۵۰ تن میوه خشک به چین صادر کرد و در نظر دارد در سال ۲۰۲۲ این صادرات به ۹۵۰ تن برسد که قیمت هر تن ۲۸ هزار تا ۳۸ هزار دالر است.
در حالی که زدران از درآمد و پیشرفت کارخانه خود به اندازه کافی راضی است، امیدوار است که سرمایهگذاران چینی نیز شاهد سود بیشتر باشند و از پول خود برای ایجاد مشاغل بیشتر در افغانستان استفاده کنند.
خلیل رشید، مدیر عامل یک شرکت فرآوری و صادرات جلغوزه، تاکید میکند که تجارت جلغوزه با چین برای هزاران نفر در کشورش که دههها در جنگ بودند، شغل ایجاد کرده است.
رشید گفت: «علاوه بر افرادی که در کارخانه کار میکنند، خانواده های آنها نیز جلغوزه را در خانه پاک میکنند و پس از اتمام به کارخانه میفرستند.»