اعلام پیروزی پوتین در مهار شورش قزاقستان؛ "اتحاد با مسکو از شما محافظت میکند"
رییسجمهور روسیه روز دوشنبه گفت که در دفاع از قزاقستان در برابر آنچه او یک حرکت تروریستی مورد حمایت خارجی توصیف کرد، پیروز شده است.
ولادیمیر پوتین به رهبران دیگر جمهوریهای عضو اتحاد جماهیر شوروی سابق وعده داد که اتحاد به رهبری مسکو، از آنها نیز محافظت خواهد کرد.
بزرگترین شهر قزاقستان، آلماتی، روز دوشنبه پس از نزدیک به یک هفته ناآرامی، به وضعیت تقریباً عادی بازگشت.
نظافتچیها در حال جمعآوری زبالهها از خیابانهای مملو از موترهای سوخته بودند.
بیشتر فروشگاهها بازگشایی شد، حملونقل عمومی و ترافیک عادی بازگشت، و اینترنت برای اولین بار از چهارشنبه گذشته برای چند ساعت در شهر دوباره وصل شد.
میدان نزدیک به دفتر شهرداری که در جریان قیام اخیر سوخته بود، توسط نیروهای امنیتی به روی عموم بسته شد.
آقای پوتین هفته گذشته پس از غارت و آتش زدن ساختمانهای عمومی توسط معترضان ضدحکومتی، سربازان روسی را برای حفاظت از تأسیسات استراتژیک به قزاقستان فرستاد.
گزارش شده است که دهها نفر در درگیری میان نیروهای امنیتی و تظاهرکنندگان در شهرهای سراسر کشور کشته شدهاند.
در زمانی که مسکو نیز بر سر تجمع هزاران سربازش در نزدیکی اوکراین با غرب درگیر است، استقرار سریع نیروهای روسی در قزاقستان، آمادگی کرملین را برای استفاده از زور برای محافظت از نفوذ خود در اتحاد جماهیر شوروی سابق نشان داد.
ولادیمیر پوتین در اجلاس مجازی ائتلاف نظامی کشورهای شوروی سابق گفت که این اتحاد موفق شده است "از تضعیف پایههای دولت و تخریب کامل اوضاع داخلی قزاقستان جلوگیری کند و جلوی تروریست ها، جنایتکاران و غارتگران را بگیرد."
قاسم ژومارت توکایف، رییسجمهور قزاقستان نیز در این اجلاس گفت که کشورش "یک کودتای دولتی" را پشت سر گذاشته است.
او گفت: "در پوشش اعتراضات خودجوش موجی از ناآرامیها به راه افتاد. روشن شد که هدف اصلی تضعیف نظام قانونی و به دست گرفتن قدرت است."
روسیه و قزاقستان هر دو ناآرامی را به عنوان یک شورش تحت حمایت خارجی معرفی کردهاند، هرچند نگفتهاند چه کشوری را برای سازماندهی آن مقصر میدانند.
آقای توکایف در گفتگو با شارل میشل، رئیس شورای اروپا که روز دوشنبه از طریق ویدیو کنفرانس برگزار شد، گفت که ستیزهجویان خارجی عمدتاً از کشورهای آسیای مرکزی، از جمله افغانستان و همچنین از خاورمیانه در شورش های جمعی اخیر در قزاقستان شرکت داشتند.
رییسجمهور قزاقستان افزود: "این یک اقدام تجاوزکارانه سازماندهی شده علیه قزاقستان با مشارکت ستیزهجویان خارجی عمدتا از کشورهای آسیای مرکزی از جمله افغانستان بود. شبه نظامیانی از خاورمیانه نیز حضور داشتند."
اعتراضهای در قزاقستان در ابتدا به افزایش بهای سوخت بود، اما معترضان بعدا خواستار رسیدگی به مسائل گسترده تری شدند و به خشونت کشیده شد.