سفیر سابق امریکا در اسلامآباد: مسئله "دیورند" رابطه پاکستان و طالبان را میشکند

ریچارد السون، سفیر سابق امریکا در پاکستان میگوید اگر اسلامآباد دریابد که طالبان از موقف همیشگی و سنتی در قبال "خط دیورند" فراتر رفته و در واقع از ایجاد پشتونستان حمایت میکند روابط دو طرف خواهد شکست. مسئله مرزی با افغانستان پالیسی امنیت ملی پاکستان را با چالش روبرو کرده است.
تنش مرزی اخیر بر سر حصارکشی مرز افغانستان و پاکستان، وضعیت طالبان با پاکستان را بغرنج کرده است.
باوجود تلاشها برای حل این معضل از طریق دیپلوماتیک، و وابستگی طالبان به پاکستان به عنوان پلی با جامعه بینالمللی، هر دو طرف بر سر مسئله حصارمرزی در وضعیتی پیچیده قرار گرفتهاند.
السون به «انستیتوت صلح ایالات متحده» گفته که ممکن است علیرغم روابط تاریخی پاکستان با طالبان، شکست در روابط آنها بر سر "خط دیورند" غیرقابل اجتناب باشد. طالبان میگویند که مردم دو سوی مرز حق دارند آزادنه رفت و آمد کنند. به گفته السون، همه دولتهای افغانستان از سال ۱۹۴۷، زمان تشکیل کشور پاکستان، موقف و موضع مشابهی داشتهاند اما حالا این موضوع هنگامی پیچیدهتر شده که نشانهگذاری مرزی پاکستان با افغانستان فرق دارد و بنابراین حصارکشی پاکستان در جایی انجام میشود که افغانستان (و بیشتر کشورهای جهان به شمول ایالات متحده) آن را خاک افغانستان میدانند.
تنشهای مرزی در اواخر ماه دسامبر و ماه جنوری از سوی پاکستان کم اهمیت جلوه داده شد و خواست تا راه حل دیپلوماتیک برای آن پیدا شود. السون میگوید: «اما برای اسلامآباد شورش در مناطق پشتون نشین پاکستان حالا مسئله بسیار بزرگتری، نسبت به سه دهه قبل شده است. طی دههای اخیر مناطق قبایلی فدرالی پاکستان منبع صدور تروریسم و بیثباتی به دیگر نقاط این کشور بوده است. اجازه بالفعل کابل به گروه تحریک طالبان پاکستان برای داشتن پناهگاه امن در خاک افغانستان، پیش از این ناراحتی بزرگی را در روابط طرفین ایجاد کرده است».