گزارش اسوشیتدپرس؛ پناهجوی سرگردان افغان که 'آغوش باز' اروپا شامل او نشد

یکشنبه ۱۴۰۱/۰۱/۰۷

این روزها، با این که آغوش اروپایی‌ها به روی پناهندگان اوکراینی‌ای باز است که از گزند حملات روسیه به اروپا فرار کرده اند، اما پناهندگان غیراروپایی سرنوشت متفاوتی دارند. اسوشیتدپرس در گزارشی داستان دانشجوی پناهجوی افغانی را حکایت می‌کند که هنگری او را از خاکش بیرون انداخته است.

این گزارش نشان می‌دهد که درهای اروپا، به ویژه کشورهای شرقی آن به روی تمام پناهجویانی باز نیست که از ترس جنگ و مجازات راه این کشورها را در پیش گرفته اند. گزارش‌های زیادی در مورد تبعیض، برخورد خشونت‌آمیز پولیس و رد مرز پناهجویان غیراروپایی از سوی پولیس برخی کشورهای اروپای شرقی نشر شده است.

حسیب قاری‌زاده پس از ۳ سال تحصیل در هنگری، پس از سقوط کابل به دست طالبان، در این کشور درخواست پناهندگی کرد. اما مقامات آنجا به جای تشکیل پرونده پناهندگی برای او، ۶ ماه پیش از طریق مرز خاکی او را به کشور همسایه صربستان فرستادند.

قاری‌زاده در مصاحبه با آسوشیتد پرس گفت: «مامورین پولیس آمدند و به من دستبند زدند.آن‌ها به من گفتند: سعی نکن بگریزی، سعی نکن با ما جنگ کنی، کار احمقانه‌ای نکنی.»

این دانشجوی‌۲۵ ساله در مزرعه‌ای دوردست در صربستان، جایی که تا ۴۰ کیلومتر فاصله کسی دیده نمی‌شد، تنها مانده بود، نمی‌دانست کجا برود و چه کار کند.

او پس از ساعت‌ها راه پیمودن به کمک یک زن محلی به یک مرکز پذیرش پناهجویان در صربستان رسید. داخل مرکز جایی برای قاری‌زاده وجود نداشت و به گفته وی، چندین شب را در بیرون از مرکز در فضای باز خوابید.

اسوشیتدپرس می‌نویسد که هنگری و پولند سابقه بدی در برخورد با پناهندگان افریقایی و خاورمیانه‌ای دارد و حتا پناهجویانی را که به طور قانونی در این کشورها درخواست پناهندگی داده اند، برخلاف قوانین اتحادیه اروپا به کشور ثالث رد مرز کرده اند.

یک سازمان حامی پناهندگان هنگری می‌گوید که قاری‌زاده به طور غیرقانونی وارد هنگری نشده بود و این کشور بر اساس قوانین داخلی و بین المللی، حق اخراج او را پیش از رسیدگی کامل به پرونده اش نداشت.

این موضوع نور امید به سرنوشت قاری‌زاده انداخته است. او به کمک وکلای یک سازمان حامی پناهجویان توانست که دادخواست خود را تسلیم دادگاهی در هنگری و دادگاه اروپایی حقوق بشر کند.

وکلای قاری‌زاده استدلال کردند که اخراج او برخلاف قوانین حقوق بشری اتحادیه اروپا بوده که هنگری به عنوان عضو اتحادیه ملزم به رعایت آن است.

با این که بلاخره دادگاهی در هنگری به نفع قاری‌زاده فیصله کرده اما وکلایش می‌گویند که چالش عمده دیگر این است که مقامات هنگری را متقاعد کنند که حکم دادگاه را عملی کرده و به او اجازه بازگشت به هنگری را بدهند.

گرایش‌های ضد مهاجرین در میان شماری از کشورهای شرق اروپا بالا است. مدافعان حقوق پناهندگان در این کشور می‌گویند که حکومت هنگری وانمود می‌کند که اوکراینی‌ها، پناهندگان بهتری نسبت به پناهجویان افغان، عراقی و افریقایی هستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
سپړنه

رادیو

پادکست‌ها

خانه‌اى براى صداى شما

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.