دستکم چهار شرکت بزرگ دولتی از جمله پتروچینا در معاملات جدید برای خرید نفت روسیه در ماه می شرکت نکردند.
این شرکتها نمیخواهند با خرید نفت نشان دهند که از روسیه حمایت میکنند و تحریمهای غرب را نادیده میگیرند. البته، این شرکتها قراردادهای فعلی خود با شرکتهای روسی را لغو نمیکنند.
ایالات متحده نفت روسیه را به علت تجاوز آن به اوکراین تحریم کرده است و بریتانیا نیز قول داده است که تاپایان امسال به واردات نفت روسیه خاتمه دهد. در عین حال، کاخ سفید در حال رایزنی با کشورهای اروپایی برای همگام شدن با امریکا است که ۳۱ درصد نفت مورد نیاز خود را از روسیه وارد میکنند.
یک منبع به این خبرگزاری گفت: «این شرکتها نمیخواهند که اقدامات شان نمایانگر سیاست رسمی چین تلقی شود و هیچ کدام مایل نیستند که به عنوان خریدار نفت روسیه معرفی شوند.»
رهبران چین و روسیه در آخرین دیدار خود در ماه فبروری، چند روز قبل از آغاز تهاجم مسکو به اوکراین، از همکاری «نامحدود» دو کشور سخن زدند. با این حال، یک دیپلومات ارشد که رویترز هویتش را فاش نکرده، گفته است که حکومت چین به رغم حمایت سیاسی از روسیه و عدم انتقاد از حمله این کشور به اوکراین، نمیخواهد رسماً از نقض تحریمهای غرب علیه روسیه حمایت کند.
چین، یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت، روزانه ۱.۶ میلیون بیرل نفت از روسیه وارد میکند. با این که روسیه حاضر است نفت بیشتر و خیلی ارزان به شرکتهای چینی بفروشد، اما به قول یک منبع، «پرهیز از پیامدهای منفی[تحریمها] و تبعیت از آن بیشتر از سود مالی برای آنان اهمیت دارد.»
این شرکتها مشکلات تکنیکی ناشی از تحریمها، مانند معضل پرداخت پول خرید نفت به دلیل تحریمهای بانکی و عدم تمایل شرکتهای بیمه به بیمه کردن محمولههای نفتی روسیه را در این تصمیم خود موثر دانسته اند.
شرکتهای چینی این نکته را به تجربه، به خصوص در معاملات با ایران، دریافته اند که در صورت نقض تحریمهای غرب، حضور خود را در بازارهای تجاری و مالی امریکا و اروپا به خطر میاندازند.