

افغانستان اینترنشنال به عکسهای دست یافته است که نشان میدهد عبداللطیف نظری، معاون وزیر اقتصاد طالبان سالها پیش با ارتش پاکستان ارتباط داشته است و نظامیان پاکستانی بارها از او میزبانی کردهاند.
لطیف نظری تنها هزارهای است که در حکومت طالبان به بالاترین پست دست یافته است.
در یکی از عکسها که در سال ۲۰۱۷ گرفته شده، دیده میشود که آقای نظری از کابل به اسلام آباد رفته و در برنامههای ارتش پاکستان شرکت کرده است.
ارتش پاکستان و طالبان
ارتش پاکستان بهخصوص شاخه استخباراتی آن، آیاسآی از مهمترین حامیان طالبان در طول ۲۰ سال جنگ این گروه بر ضد حکومت پیشین افغانستان و متحدان بینالمللی آن بوده است. این حمایتها از قرار دادن پناهگاههای امن به رهبران طالبان گرفته تا آموزش و تجهیز جنگجویان این گروه را شامل میشود.
بازگشت طالبان به قدرت در پانزدهم آگست سال ۲۰۲۱ به تعبیری بسیاری، پیروزی نظامیان پاکستان هم محسوب میشود.
اما سقوط غیر منتظره کابل بهدست طالبان، رهبران این گروه را بر سر تقسیم قدرت در شروع دچار مشکل کرد.
سه جریان اصلی در بدنه طالبان، جناح مربوط به ملا عبدالغنی برادر از قندهار، جریان ملا یعقوب، پسر ملا محمد عمر، رهبر متوفی طالبان و شبکه حقانی، حلقه مخوفتر این گروه بر سر تقسیم قدرت به بنبست برخوردند.
از همین رو، بسیاری سفر غیر منتظره فیض حمید، رئیس پیشین آیاسآی در چهارم سپتامبر ۲۰۲۱ به کابل را تلاش در جهت حل این اختلافات عنوان کردهاند.
پس از تصرف کابل توسط طالبان، او نخستین مقام بلندپایه خارجی بود که به افغانستان سفر کرد. این سفر از دید چهرههای سیاسی پاکستان هم پنهان مانده بود و برخی اعضای پارلمان آن کشور خواهان توضیح او در باره این سفرش شده بودند.
عبداللطیف نظری کیست؟
عبداللطیف نظری در حدود ۱۰ سال گذشته در دانشگاه خصوصی غرجستان در کابل تدریس میکرد و یکی از بنیانگذاران آن است.
آقای نظری از دانشگاه تهران مدرک دکترای علوم سیاسی دارد و آثاری نیز در زمینه روابط بینالملل، تحولات و مسائل سیاسی افغانستان منتشر کرده است.
او در دوران ریاستجمهوری حامد کرزی در مرکز مطالعات استراتژیک وزارت امور خارجه افغانستان کار میکرد و زمانی که در این وزارت بود، با داکتر رنگین دادفر اسپنتا، وزیر خارجه آن وقت اختلافات جدی پیدا کرد.
ورود در بازی قدرت
آقای نظری از همکاران نزدیک جعفر مهدوی، رهبر حزب ملت افغانستان نیز است و طبق گزارشها پس از فعال شدن دفتر سیاسی طالبان در قطر، با اعضای این دفتر رابطه داشته و از مواضع این گروه حمایت کرده است.
آقای مهدوی در حال حاضر از طرفداران جدی طالبان محسوب میشود و برای جلب حمایت مردم از حکومت این گروه، به ولایات مختلف سفر کرده است. به نظر میرسد که آقای نظری به نمایندگی از این حزب در کابینه طالبان راه یافته است. حزب ملت در وزارت صحت عامه افغانستان نیز یک معاون معرفی کرده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، ۴ جدی ۱۴۰۰ اعلام کرد که هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، عبداللطیف نظری را به سمت معاون وزارت اقتصاد این گروه منصوب کرده است.
آقای نظری از اولین شهروندان هزاره افغانستان است که خارج از عضویت در گروه طالبان در یک پست درجه دوم دولت طالبان کار میکند. هرچند به استثنای برخی چهرههای طالبان، حضور اقوام غیر پشتون در حکومت طالبان تقریبا صفر است.
این در حالی است که طبق معاهده بن که در دسامبر ۲۰۰۱ امضا شد، از ۳۰ کرسی کابینه حکومت موقت به رهبری حامد کرزی، پنج کرسی به هزارهها رسیده بود و هزارهها سهمی تقریبا ۲۰ درصدی در قدرت داشتند. هرچند حضور هزارهها به تدریج در حکومتهای پیشین کمرنگتر شد و در حکومت به رهبری اشرف غنی بهشدت تقلیل یافت.