

محمد آصف فکرت هروی، شاعر، مترجم و پژوهشگر ادبی مطرح افغانستان روز چهارشنبه ۷ ثور در شهر اتاوای کانادا درگذشت. نزدیکان او تائید کردهاند که آقای فکرت هروی بر اثر بیماری درگذشته است. محمد آصف فکرت هروی در سال ۱۳۲۵ در هرات چشم به جهان گشود و دهها اثر از خود بر جای گذاشته است.
از جمله آثار، تالیف و ترجمه مرحوم فکرت میتوان به مناجات و گفتار پیر هرات، عینالوقایع و کرسینشینان کابل اشاره کرد.
محمدآصف فکرت هروی کیست؟
فکرت هروی در سال ۱۳۲۵ درهرات چشم به جهان گشود. در زادگاهش تعلیمات ابتدایی را در مکتب موفق و ثانوی را در لیسهٔ سلطان غیاثالدین غوری گذراند.
او لیسانس زبان و ادبیات فارسی دری را از دانشگاه کابل و فوق لیسانس روزنامهنگاری را در هند به دستآورد.
در افغانستان در رادیو، مطبوعات و آکادمی (فرهنگستان) علوم خدمت کرد. سپس در ایران فهرستنگار کتابخانهٔ خطّی آستان قدس، عضو علمی، ویراستار و مؤلّف در دائرةالمعارف بزرگ اسلام و محقق و مؤلف در بنیاد پژوهشهای اسلامی بود.
وی از دوستان نزدیک دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن بود. دکتر اسلامی ندوشن در کتاب صفیر سیمرغ در خصوص آصف فکرت نوشته است: «روز دوم اقامت من در مزارشریف بود[تابستان ۱۳۴۹] که آقای محمد آصف فکرت معاون اداره اطلاعات و کلتور[فرهنگ] بلخ و از شعرای جوان افغانستان به دیدنم آمد. فکرت به نظر من جوانی آمد که در فرهنگ و ادبیات کشور خود مؤثر واقع خواهد شد. خوشفهم و جدی و با شخصیت است.»
او که سه فرزند به نامهای گوهرشاد، نوشآفرین و آرش دارد، چند سال پیش به کانادا مهاجرت کرد.
نکته جالب توجه اینکه محمد آصف فکرت همزمان با فوت دکتر اسلامی ندوشن به کما رفت و نهایتا دو روز بعد، در تاریخ ۷ ثور ۱۴۰۱ درگذشت.
واکنشها به درگذشت آقای هروی
درگذشت محمد آصف فکرت هروی واکنشهای گستردهای در داخل و خارج از افغانستان داشته است.
کاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی با انتشار پیامی از درگذشت محمد آصف فکرت ابراز تاسف کرده است.
کاظم موسوی بجنوردی گفته « پس از تاسیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، محمد آصف فکرت از نخستینکسانی بود که در سال ١٣۶۵ به این نهاد علمی و پژوهشی پیوست و تا سال ١٣٧٧ که ناچار رخت مهاجرت بر تن کرد، به تألیف و ویرایش مقالات بهویژه مداخل حوزۀ افغانستان همّت گماشت. سوگِ این ادیبِ و دانشمند برجسته را به همسر گرانقدرش، فرزندان ارجمندش و همۀ دلبستگان زبان و فرهنگ پارسی در ایران و افغانستان و سرتاسر گیتی تسلیت میگویم. »
در پیام بسیاری از ادبای افغانستان نیز نوشته شده که با درگذشت محمد آصف فکرت هروی، بخشی از جانِ فرهنگ و ادبیات افغانستان به خاک رفت.