تجارت پر رونق صادرات زعفران فرهاد صافی از به قدرت رسیدن طالبان دوام نیاورد. او میگوید که وقتی طالبان وارد کابل شدند، همه چیز متوقف شد.
به دنبال قدرتگیری طالبان، تحریمهای بینالمللی با هدف فشار بر طالبان باعث شد تا شرکت تولید و صادرات زعفران فرهاد نتواند محصولات خود را به امریکا صادر کند.
فرهاد میگوید که حالا امکانی برای انتقال محصولات به خارج از افغانستان وجود ندارد. چون شرکتهایی مثل فدکس دیگر فعالیت ندارند.
از طرفی دیگر یکی از مشکلات دیگری که امکان بعضی از تجارتها با خارج را ناممکن میکند نبود پول نقد در بانکهای افغانستان است.
فرهاد میگوید شرکت امریکایی که با او در صادرات زعفران همکاری میکرده دیگر نمیتواند پول بفرستد.
از بین تجارتهای خرد و کوچکی که تا به حال از بین رفتهاند تعدادی نیز هستند که با وجود مشکلات با بازدهی بسیار کمتر از گذشته هنوز هم فعالیت دارند.
آرزو عثمانی، رئیس تولیدی دستمال بهداشتی میگوید پس از قدرتگیری مجدد طالبان کارگاه تولیدی او برای مدت دو ماه بسته شده بود.
خانم عثمانی میگوید تعداد تقاضا کاهش پیدا کرده و هزینه وارد کردن مواد اولیه از هند برای او بسیار گرانتر از قبل تمام میشود.
کارگرانی که در تولیدی او کار میکنند ماهانه در بدل ۵۰۰۰ افغانی کار میکنند که این معاش نسبت به زمان قبل از سقوط کابل به دست طالبان به نیم رسیده است.
قوانین سختگیرانه طالبان نیز بسیاری از تجارتهای کوچک را در کابل با سقوط مواجه کرده است.
کابل پیش از سقوط، شاهد شبهای موسیقی بود. موسیقی و سرگرمی یکی از منابع درآمد خوب برای رستورانتها و اجتماعاتی بود که جوانان برای تفریح و سرگرمی به آنجا میرفتند. اما حالا کار و بار این مشاغل کوچک کاملا خوابیده است.
طالبان اجرای موسیقی را حرام میداند و آن را ممنوع کرده است.
بانک جهانی هشدار داده که با از بین رفتن بسیاری از تجارتها در افغانستان و قطع کمکهای جهانی، اقتصاد افغانستان کوچکتر خواهد شد.
صندوق بینالمللی پول نیز اعلام کرده که اقتصاد افغانستان امسال تا ۳۰ درصد کوچک میشود و این به احتمال زیاد باعث افزایش بحران مهاجرت خواهد شد که کشورهای همسایه، ترکیه و اروپا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.