کارشناسان سازمان ملل: گروه‌های مقاومت و داعش تهدیدهای نظامی اصلی در برابر طالبان‌اند

سازمان ملل در گزارشی می‌گوید گروه‌های مقاومت متشکل از نیروهای امنیتی حکومت پیشین و گروه داعش تهدید نظامی اصلی در برابر طالبان‌اند. کارشناسان این سازمان گفتند که با بهتر شدن هوا، جنگ ممکن است تشدید شود زیرا هم داعش و هم نیروهای مقاومت اقدام به عملیات علیه طالبان می‌کنند.

این کارشناسان گفتند که داعش و القاعده پیش از سال ۲۰۲۳ قادر به راه‌اندازی حملات بین‌المللی نیستند. با این حال، این دو گروه در کنار گروه‌های تروریستی دیگر در خاک افغانستان باعث افزایش نگرانی همسایه‌های این کشور و جامعه بین‌المللی شده است.

طبق این گزارش طالبان برای مبارزه با گروه داعش سه واحد نیروهای ویژه معروف به "قطعه سرخ" ایجاد کرده است.

نویسندگان این گزارش همچنین می‌گویند که ظهور جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی افغانستان متشکل از نیروهای امنیتی پیشین، "طالبان را به در پیش گرفتن تدابیر تهاجمی علیه افراد غیرنظامی مظنون به حمایت از عملیات‎های ضد طالبان سوق داده است."

در ماه اپریل نیروهای جبهه مقاومت عملیات خود را در ولایات بدخشان، بغلان، جوزجان، قندوز، پنجشیر، تخار و سمنگان شدت بخشید.

جبهه آزادی افغانستان نیز که اخیرا عرض اندام کرده "ادعا کرده است که چندین حمله را برضد طالبان در ولایات بدخشان، قندهار، پروان و سمنگان" انجام داده است.

این کارشناسان می‌گویند: "نیروهای طالبان ممکن است برای مقابله همزمان با چندین جبهه تحت فشار قرار گیرند."

طالبان و چالش مشروعیت

در گزارش کارشناسان سازمان ملل آمده است در حالی که طالبان به دنبال به‌رسمیت شناختن بین‌المللی، تعامل مجدد با سیستم مالی بین‌المللی و دریافت کمک برای مقابله با بحران فزاینده اقتصادی و انسانی در افغانستان بوده‌اند، تحکیم کنترل‌شان بر این کشور، عمده‌ترین نگرانی‌شان بوده است.

این کارشناسان گفتند: "از زمان به‌دست گرفتن قدرت، عوامل زیادی باعث ایجاد تنش‌های داخلی در گروه طالبان شده است که منجر به این تصور می‌شود که حکومت این گروه آشفته، ازهم گسیخته و مستعد تغییر سیاست‌ها و عقب‌نشینی از وعده‌ها بوده است."

در حالی که طالبان برای انتقال از یک جریان شورشی به یک ساختار حکومتی تلاش می‌کنند، دست برتر را در این گروه تندروهایی به‌دست آورده‌اند که می‌خواهند مقررات سختگیرانه حکومت قبلی‌شان در دهه نود میلادی را دوباره اجرا کنند.

طبق این گزارش، تلاش‌های طالبان برای به‌رسمیت شناختن و جلب کمک‌های کشورهای غربی عمدتاً به این دلیل با شکست مواجه شده که حکومت فراگیر تشکیل نداده‌اند، حق آموزش دختران را برای تحصیل نپذیرفته و حقوق زنان را برای کار و مسافرت محدود کرده‌اند.

کارشناسان می گویند: "معضل اصلی این است که چگونه یک جنبش با ایدئولوژی انعطاف‌ ناپذیر می‌تواند با جامعه‌ای تعامل کند که در ۲۰ سال گذشته تکامل یافته است."

به گفته کارشناسان سازمان ملل، فشارهای بیشتر حول محور قدرت، منابع و تقسیمات منطقه ای و قومی است.

علی‌رغم مسایل جدی فراروی طالبان، کارشناسان سازمان ملل می‌گویند این گروه به توانایی خود برای کنترل کشور اطمینان دارند و منتظر جامعه جهانی برای به‌رسمیت شناختن نهایی حکومت خود هستند.

کارشناسان سازمان ملل می‌گویند: "طالبان فکر می‌کنند در صورت ندادن هیچ امتیازی به ویژه در شرایط نبود یک دولت در تبعید و مقاومت قابل توجه داخلی علیه آنان، در نهایت جامعه جهانی آنان را به‌رسمیت خواهد شناخت."

تاکنون، هیچ کشوری طالبان را رسماً به رسمیت نشناخته است و خشم بین‌المللی فزاینده‌ای نسبت به رفتار طالبان با دختران و زنان و ناتوانی آن در عمل به وعده خود مبنی بر تشکیل یک دولت فراگیر وجود دارد.

روابط طالبان با القاعده

در گزارش کارشناسان سازمان ملل که به تازگی منتشر شده آمده است که طالبان با تحکیم کنترل خود بر افغانستان، روابط نزدیک خود را با القاعده حفظ کرده است.

در گزارش کارشناسان سازمان ملل از شبکه حقانی به عنوان نزدیکترین متحد القاعده و گروهی نام برده شده است که پس از تسلط بر کابل، ضمن به‌دست گرفتن وزارتخانه‌های کلیدی از جمله وزارت داخله، استخبارات، تا حد زیادی امنیت در افغانستان، از جمله امنیت پایتخت، کابل را کنترل می‌کند.

در این گزارش همچنین درباره حضور رهبری اصلی" القاعده از جمله ایمن الظواهری، رهبر این گروه در شرق افغانستان اشاره دارد.

همچنین نگرانی‌هایی در مورد ناتوانی طالبان در عمل به وعده خود مبنی بر عدم اجازه فعالیت گروه‌های تروریستی در افغانستان وجود دارد.

در گزارش گروه کارشناسان آمده است که رهبران طالبان ۴۱ تن را که در لیست سیاه تحریم‌های سازمان ملل به کابینه و مناصب ارشد گماشته‌اند و در تعیینات خود گروه قومی پشتون را ترجیح داده و گروه‌های قومی دیگر و سایر اقلیت‌ها را از خود رانده‌اند.