نشریه اکانمیست در یادداشتی که روز چهارشنبه، ۱۸ جوزا منتشر کرده، به بررسی بودجه دفاعی طالبان و درآمدهای این گروه پرداخته است.
نشریه اکانمیست میگوید که احتمال دارد بودجه نظامی طالبان در جنگ با جبهه ملی مقاومت در شمال افغانستان مصرف شود.
هرچند طالبان همواره تلاش کردهاند جنگ در شمال افغانستان را انکار کنند، اما در ۹ ماه گذشته گزارشهای متعددی از وقوع جنگهای شدید میان نیروهای طالبان و جبهه مقاومت ملی افغانستان در مناطقی از شمال افغانستان منتشر شده است.
گزارشهای معتبر نشان میدهد که طالبان در ماههای گذشته دست به لشکرکشی گسترده به ولایت پنجشیر و ولسوالی اندرابهای ولایت بغلان زدهاند.
به نقل از نشریه اکانمیست، محتملترین پاسخ این است که این بودجه به عنوان معاش به جنگجویان این گروه توزیع شود. جنگجویان طالبان عمدتا مردان جوانی است که در صورتی که درآمدشان قطع شود، ممکن است علیه این گروه دست به شورش بزنند.
اکانمیست پرسیده است که آیا از این مبلغ برای مقابله با شاخه خراسان داعش مصرف خواهد شد؟
شاخه خراسان داعش در ماههای گذشته حملات خونینی را در شهرهای مختلف افغانستان راهاندازی کرده است، اما با این وجود طالبان اقدام قابل توجهی علیه آنها انجام ندادهاند.
نشریه اکانمیست میگوید طالبان در حالی هزینه خیرهکنندهای را برای بخش دفاعیاش اختصاص داده است که حداقل نیمی از جمعیت کشور با درآمدی کمتر از ۱.۹۰ دالر در روز زندگی میکنند.
در یادداشت آمده است که پاسخ طالبان هر چیزی که باشد، نتیجه آن این است که با این مصرف هنگفت نظامی، پول اندکی برای تغذیه شهروندان گرسنه باقی خواهد ماند. چه رسد به پرداخت هزینههای مراقبتهای صحی، آموزش یا بازسازی اقتصاد کشور.
در تحلیل آمده که این وضعیت بدان معناست که کمک کنندگان خارجی که تمایلی به کمک به طالبان ندارند، مجبور خواهند شد برای جلوگیری از گرسنگی افغانها وارد عمل شوند.
در اوایل سال جاری میلادی، سازمان ملل درخواست جمع آوری ۴.۴ میلیارد دالر کمک به افغانستان را کرد، اما به نوشته اکانمیست، به دلیل بیزاری کشورها از طالبان مقدار کمی جمعآوری شد.
منابع درآمد طالبان
اکانمیست میگوید طالبان به رغم موانعی که وجود دارد، قادر شدهاند که درآمد خود را حفظ کنند.
در یادداشت این نشریه آمده که یکی از منابع درآمد طالبان جمعآوری پول از مردم به نام «عشر» و «زکات» است و طالبان در این زمینه «تجربه زیادی» دارند.
آنها در طول بیست سال منازعه در مناطق تحت کنترول خود، بخشی از محصولات کشاورزان را به نام «عشر» و «زکات» جمعآوری کردهاند.
دوید منسفیلد، پژوهشگری که ۲۵ سال در زمینه اقتصاد غیرقانونی افغانستان تحقیق کرده است، تخمین میزند که طالبان سالانه بین ۲۷ تا ۳۵ میلیون دالر از وضع مالیات بر تجارت مواد مخدر و تقریبا ۲۴۵ میلیون دالر دیگر از اخاذی در ایستهای بازرسی در امتداد جادههای اصلی به دست آوردهاند.