یک روزنامه قبرسی: کشته شدن رهبر القاعده اختلافات داخلی رهبری طالبان را فاش کرد

روزنامه "قبرس میل"در مطلبی نوشته است که کشته شدن رهبر القاعده اختلاف درونی رهبری طالبان را فاش کرده است. به نوشته مقاله، به‌نظر می‌رسد که طالبان از حضورایمن الظواهری در کابل آگاه بوده‌اند؛ اما این پرسش مطرح است که چه کسی از میان طالبان و چرا برای کشتن او همکاری کرده است؟

نویسنده مقاله گفته است که رابطه میان القاعده، یک گروه تروریستی جهانی و طالبان که تلاش می‌کند مشروعیت بین المللی بدست آورد، به چه معناست.

طالبان در توافق‌نامه ۲۰۲۰ دوحه با امریکا، تعهد کردند که به هیچ گروه‌ تروریستی از جمله القاعده اجازه نخواهند داد که از خاک افغانستان، امنیت امریکا را تهدید کنند.

مقاله می‌نویسد که تعهد به قطع روابط با القاعده، اختلاف‌ها را در درون طالبان ایجاد کرد و تا حدی زیاد این شکاف نسلی بود.

یک طرف گروه جوان، هوشیارتر و کسانی که به زبان انگلیسی تسلط دارند، فرصتی برای جذب کمک‌ها می‌دیدند و در تلاش تعامل با جامعه جهانی بودند؛ اما جناح دیگر جنگ‌جویان سابق طالبان بودند.

جناحی از جنگ‌جویان سابق طالبان وفادار به ملا عبدالغنی برادر با دیدگاه تندرو جهادی که بیشتر از قندهار هستند و جناح دیگر، گروه حقانی که مخالف توافق‌نامه دوحه است.

گفته می‌شود ایمن الظواهری را در خانه متعلق به سراج الدین حقانی در کابل زندگی می‌کرد.

براساس این مقاله گروه حقانی و ملا برادر فکر می‌کنند که که عدم حمایت از گروه القاعده آنان را در برابر گروهی قرار می‌هد از لحاظ ایدیولوِژی با آنان نزدیک است.

نویسنده به نقل از یک مقام ارتش سابق افغانستان نوشته است:"سراج الدین حقانی هرگز از شورای کویته اطاعت نکرده است زیرا او خود را فاتح کابل می‌داند و شکی نیست که او پناهگاه امنی برای ایمن الظواهری داده بود و آن مهمانخانه حقانی بود."

در مقاله همچنین به نقل از یک افسر پیشین اطلاعاتی افغانستان گفته شده است که طالبان به ویژه شبکه حقانی روابط خود با القاعده را قطع نکرده و این گروه خلاف آنچه با امریکا توافق شده بود پیش می رود.

هرچند نویسنده مقاله در مورد همکاری محلی با امریکا در مورد کشته شدن رهبر القاعده می‌گوید" هنوز زود است که بدانیم چه اتفاقی افتاده است"

او به این باور است که ممکن است حقیقت هرگز آشکار نشود، اما حمله هواپیمای بدون سرنشین از ماه‌ها پیش برنامه‌ریزی شده بود.

در مقاله آمده است که در کشور فقیری‌که ناامنی غذایی و فساد بیداد می‌کند، پاداش ۲۵ میلیون دالری برای کشف خانه الظواهری انگیزه قوی بود.

نویسنده در نهایت دو سناریو را مطرح می‌کند، نخست این که گروه ملا برادر با شریک کردن محل زندگی رهبر القاعده که با شبکه حقانی رابطه نزدیک دارد، سودی زیادی برای بدست آوردن داشت، بر علاوه پاداش مالی، ضربه‌ای به اعتبار حقانی‌ها می‌زد و نقش سیاسی خود را بیشتر می‌کرد.

سناریوی دوم می‌تواند همکاری اطلاعاتی پاکستان باشد، زیرا به گفته نویسنده آی‌اس‌آی، سازمان استخبارات پاکستان روابط محکمی با طالبان به ویژه با شبکه حقانی دارد.

مقاله می‌نویسد که با هر سناریوی که باشد القاعده ضربه فوق العاده‌ای را متحمل شده است.