رسانه نیکی آسیا: طالبان برای تقویت مشروعیت سیاسی خود از پاکستان انتقاد میکنند

رسانه نیکی آسیا در گزارشی به نقل از کبیر تنجا یکی از اعضای برنامه مطالعات استراتژیک در بنیاد تحقیقات آبزرور در دهلینو نوشته که طالبان اکنون باید یک کشور را اداره کند و اگر به عنوان دست نشانده پاکستان دیده شود، اعتبار خود را از درون به عنوان یک جنبش از دست خواهد داد.
گزارش میافزاید که حمله پهپادی امریکا که منجر به کشته شدن رهبر القاعده در کابل شد، روابط پاکستان و طالبان را در سراشیبی قرار داده است.
نیکی آسیا میگوید که کارشناسان وضعیتی را مشاهده میکنند که در آن مقامات طالبان مایلند تا اسباب ناراحتی پاکستان را برای تقویت مشروعیت سیاسی خود و همچنین حفظ روابط با گروه های شبه نظامی جهادی فراملی که به رژیم در بازپس گیری کشور در سال گذشته کمک کردند، فراهم کنند.
این رسانه میافزاید که تیرگی روابط با طالبان به فهرست طولانی چالشهای پیش روی شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان میافزاید، اما به طور بالقوه میتواند درهایی را برای بازسازی روابط با واشنگتن را نیز باز کند.
ملا یعقوب، سرپرست وزارت دفاع طالبان اخیرا پاکستان را متهم کرد که حریم هوایی خود را در زمان حمله به الظواهری باز کرده است.
او به خبرنگاران در کابل گفت که منابع اطلاعاتی طالبان نشان میدهند که هواپیماهای بدون سرنشین امریکایی از طریق پاکستان به افغانستان وارد میشوند. او از پاکستان خواست که از حریم هوایی خود علیه طالبان استفاده نکند.
پاکستان که در یک بحران اقتصادی و سیاسی و همچنین سیلهای ویرانگر گرفتار است، ادعای طالبان را رد کرد.
وزارت امور خارجه پاکستان در بیانیهای این ادعا را حدسی و تاسفآور خواند.
نیکی آسیا نوشته است که کارشناسان ادعای طالبان را بخشی از خصومت گستردهتر بین همسایگان میدانند.
کلود راکیسیتس، تحلیلگر ارشد استراتژیک در دانشگاه ملی استرالیا در این باره گفت: «حتا اگر پاکستان در به دست گرفتن قدرت طالبان نقش اساسی داشت اما این روابط از همان یک سال پیش خوب نبود.»
طالبان در ماه می میزبانی مذاکرات میان اسلامآباد و تحریک طالبان پاکستان را به عهده گرفت با تمام این اوصاف، تحریک طالبان پاکستان در هشت ماه پس از تسلط طالبان، حملات خود را بر نیروهای امنیتی پاکستان افزایش داد و فعالیت ستیزهجویان در امتداد مرز تشدید شد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشی در ماه جولای گفت که تحریک طالبان پاکستان در حال حاضر بزرگترین گروه ستیزهجویان خارجی در افغانستان را تشکیل میدهد.
یک مقام در وزارت داخله طالبان به نیکی آسیا گفته است که پاکستان به طور معمول در داخل افغانستان اقدامات مخفیانه انجام میدهد و رهبران تحریک طالبان پاکستان و بلوچ را هدف قرار میدهد.
این مقام طالبان گفته است: «اسلامآباد میخواست با استفاده از جتهای جنگنده پیامی به رهبری طالبان بفرستد و اکنون اجازه استفاده از فضای هوایی خود را به هواپیماهای بدون سرنشین ایالات متحده میدهد.»
کشته شدن الظواهری در کابل، طالبان را در موقعیت نامناسبی قرار داد و پایبندی این گروه به توافق با واشنگتن را با تردید مواجه کرد. طالبان تضمین داده بود که گروههای تروریستی اجازه فعالیت از خاک افغانستان را نخواهند داشت.
نیکی آسیا با بیان این که رهبران طالبان نگران ادامه پرواز پهپادهای امریکایی بر فراز افغانستان هستند، مینویسد که طالبان معتقدند که کشتن الظواهری فرصتی را برای پاکستان فراهم کرده تا مرحله جدیدی از همکاری نظامی با ایالات متحده را آغاز کند.
راکیسیتس در این خصوص میگوید: «پاکستان هیچ چیزی به طالبان بدهکار نیست و اگر کمک به اقدامات ضد تروریستی امریکاییها در افغانستان به بازسازی روابط ایالات متحده و پاکستان کمک کند، اسلامآباد این کار را انجام خواهد داد.»