به نقل از اسوشیتدپرس، تحلیلگران میگویند که ارزیابی استخبارات امریکا در این گزارش که در ماه می ۲۰۲۰ تهیه شده بود و حالا از حالت محرمانه خارج شده است، با توجه به گسترش فعالیتهای داعش در افغانستان دقیق بوده است.
این گروه دو باره در حال احیای توانایی و امکانات خود در افغانستان، عراق و سوریه است، جایی که چند سال قبل بخشهای از خاک این کشورها را در اختیار خود داشت.
مقامات استخباراتی امریکا در این گزارش هشدار داده بودند که «اگر امریکا و متحدان ما از مناطقی که داعش در آن فعال است، خارج شوند رشد این گروه بسته به توانایی حکومتهای این کشورها برای پر کردن خلا امنیتی[پس از خروج امریکا] خواهد بود.»
کریستین ابیزید، رئیس مرکز مبارزه با تروریزم اداره اطلاعات ملی امریکا، گفت که بنا به تحلیلها، شاخههای داعش در اطراف جهان، به خصوص در افریقا، در حال گسترش اند.
او در نشستی در واشنگتن گفت: «از این منظر، افغانستان اهمیت دارد که حضور داعش در آن چگونه است و چقدر باید نسبت به آینده آن نگران بود.»
طالبان به رغم حملات انتحاری داعش در افغانستان مدعی است که تهدید این گروه دفع شده است. اما کشورهای همسایه با این ارزیابی طالبان موافق نیستند.
رئیس ستاد مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی روز پنجشنبه مدعی شد که صدها جنگجوی داعش به شمال افغانستان منتقل شدهاند. آناتولی سیدوروف با بیان اینکه داعش در جوزجان، قندوز، تخار و بدخشان به منظور حملات تروریستی مستقر شدهاند، افزود اوضاع افغانستان متشنج است و آسیای میانه را تهدید میکند.
روسیه، ارمنستان، بلاروس، تاجیکستان، قزاقستان و قرقیزستان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی هستند.
رئیس ستاد مشترک سازمان پیمان امنیت جمعی روز ۲۴ سنبله در یک نشست خبری با اشاره به حضور گروههای تروریستی از جمله داعش در مرزها، فقر، بیکاری، بحران اقتصادی و گرسنگی در افغانستان گفت که ترکیب این عوامل منجر به رشد بیثباتی در آسیای میانه میشود.